Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Półoś a zbieżność

Featured Replies

Napisano

Czy po wymianie półosi i przegubu trzeba ustawiać zbieżność ? Wymieniali mi rzeczoną część i mam wrażenie, że kierownica lekko uciekła w lewo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
28 minut temu, bergerac napisał:

Czy po wymianie półosi i przegubu trzeba ustawiać zbieżność ? Wymieniali mi rzeczoną część i mam wrażenie, że kierownica lekko uciekła w lewo.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Jeżeli ruszali przy tym zawieszenie (żeby się dostać), to tak. 

Napisano

Jeśli rozpinali sworzeń od zwrotnicy, to tu nie mogło się nic przestawić, ale jeśli była uwolniona zwrotnica od amortyzatora, to wtedy jest możliwość (przy regulowanym kącie pochylenia koła w szczególności, a przy nieregulowanym w ramach luzu na tym połączeniu) odrobinę innego skręcenia tych połączeń, niż było, a to już może mieć wpływ na zbieżność.

Edytowane przez romano11

Napisano

Też tak miałem kiedyś w Astrze, że po wymianie uszczelnienia wału (a więc rozpięciu półosi), kierownica była przekrzywiona.

Auto jeździło normalnie. Ustawienie zbieżności miało na celu tylko wyprostowanie kierownicy.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Też tak miałem kiedyś w Astrze, że po wymianie uszczelnienia wału (a więc rozpięciu półosi), kierownica była przekrzywiona.

Auto jeździło normalnie. Ustawienie zbieżności miało na celu tylko wyprostowanie kierownicy.

no właśnie jeździ dobrze, ale kiera trochę uciekła. Muszę w takim razie podjechać na zbieżność.

Napisano
23 godziny temu, rwIcIk napisał:

Ale przy ustawianiu niech wyprostują kierę :)

A to znasz warsztat, który przy ustawianiu zbieżności/geometrii tego nie czyni?

Napisano
3 godziny temu, rwIcIk napisał:

Różnie z tym bywa.

Zbieżność ustawiona, a kiera krzywo zostanie ;]

To chyba jakieś paproki a nie warsztat:no:

Napisano

Jak tylna oś nieregulowana i przestawiona to kręcenie z przodu nic nie da.

Auto jeździ dobrze bo przy lekkiej zmianie  zbieżności jednej strony skrecisz kierownicą tak  zeby auto jechało prosto bo ustawisz oba koła w delikatnym minusie lub plusie i to da  efekt jazdy na wprost, ale kiera jest krzywo.

Czasem trzeba mlotkować taki czop przebubu, zeby wyszedł lub samą obsadę końcówki  zwrotnicy , zwrotnica wcale nie jest taka twarda i  może ten wąs lekko  pokrzywić się, przez co zbieżność się rozjeżdża. 

Napisano
9 godzin temu, Lato8 napisał:

Jak tylna oś nieregulowana i przestawiona to kręcenie z przodu nic nie da.

Auto jeździ dobrze bo przy lekkiej zmianie  zbieżności jednej strony skrecisz kierownicą tak  zeby auto jechało prosto bo ustawisz oba koła w delikatnym minusie lub plusie i to da  efekt jazdy na wprost, ale kiera jest krzywo.

Panie, to jest 4-ślad. Pamiętam, że w chyba w którymś z modeli Forda serwisy rozwiercały otwory belki tylnego zawieszenia, by to ustawić jak trzeba. Żeby nie było - przecież na wydruku ładnie widać ustawienie tylnej osi. W którymś z samochodów które oglądałem też była belka do wymiany za parę kPLN, by wszystko było w porządku.  Ciekawe którym potencjalnym klientem byłem :hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.