Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Fiesta/Fusion 1.4 TDCI 68 KM z lat 2002-2004 opinie poproszę :)

Featured Replies

Napisano

Witam, 

Co szanowne grono powie o w/w samochodach ? Szczególnie interesują mnie opinie o tym silniku, awaryjność, koszty ewentualnych napraw, czy występuje tutaj dwumasa? Samochód ma być dla żony na dojazdy do pracy :) Wszelkie informacje będą dla mnie cenne :) pozdrawiam 

Napisano

Mogę Ci opisać użytkowanie mojej Fuzji 2006 po lifcie ale w benzynie 1,4

Narzekać mogę jedynie na :

-jakość plastiku w samochodzie - dość łamliwy i trzeszczący

-głośność - choć u mnie wiecznie radio gra

- wnerwiająca głośna dmuchawa - co by nie robić na trzecim biegu zima to masz koncert metaliki

NA plus

- fajne wysokie zawieszenie

- fajne fotele

- silnik dynamika spalanie bajery typu abs kontrola trakcji czy haj się ten system nazywa co by w poślizg nie wpaść- wiadomo sprawa i rzecz gustu a o tym sie nie dyskutuje 

- fajny ładowny - wiatrówki fajnie spokojnie leza nie trzeba nic kombinować

Fiesta z tego rocznika to trochę mniejsza i niższa jest tak mi się wzrokowo wydaje .

Koszt zestawu startowego 3 kawałki cebulionów - oleje, płyny, klocki ,szczęki ,rozrząd z pompą ,opony

Nie wiem gdzie i od kogo będziesz nabywał ale mogą sie przytrafić egzemplarze z przeciekającymi tylimi światłami- ponoć urok fusionów  

Jak coś więcej pytaj ,tyle ze tak jak na wstępie napisałem prestiż to nie jest i mam go w benzynie

Napisano

Mam Fusiona 2008r 1.4 tdci 176tkm.

Zrobilem nim ok 2 tys km bo to świeży zakup.

Mnie się podoba bo jest prosto zrobiony, zwykle rozwiązania techniczne, ponoć nie ma dwumasy, z tylu bębny, zwykle zawieszenie, to z przodu wyglada pancernie, lampy na zarowki h4, wysokie zawieszenie, sporo miejsca jak na auto tych rozmiarow i w tej cenie, wystarczajacy bagaznik, szeroko otwieraja sie drzwi tylne i nie ma kłopotów wsadzić malucha do fotelika co w poprzednim Mitsu Spacestar było większym kłopotem.

Mam wersje golas po firmie czyli szyby na korbę i klima manualna.

Auto dobrze się prowadzi do 100-110km, przy  130km/h juz trzeba się koncentrowac, a 150km/h to już masakra.

Spalanie : wiejskie dojazdy , mało świateł, sklep itp wychodzi 5 litrów z tankowania także nia jakoś super mało, focus 1.6hdi palił ok 6.

Dynamika jazdy taka sobie, mogę powiedzieć, ze po prostu jedzie, wyprzedzanie trzeba planować i z piąteczki już się nie da.

Napisano
6 minut temu, Lato8 napisał:

Dynamika jazdy taka sobie, mogę powiedzieć, ze po prostu jedzie, wyprzedzanie trzeba planować i z piąteczki już się nie da.

I tu sie z Kolegą zgodzę

Po mieście jeszcze ok  ale obwodnica autostrada to masakra

To pisałem ja benzyniak

Napisano

No nie wiem, może mój jest zepsuty, nie pali 4 litrow w miescie i nie mogę uciec przed 1.9 tdi ..., a w Auto Świecie zachwalali....

Napisano
Dnia 29.09.2017 o 21:32, Lato8 napisał:

No nie wiem, może mój jest zepsuty, nie pali 4 litrow w miescie

kolega w pracy ma fiestę z tym silnikiem i też mu 4ki nie pali :)

jego jest dość głośny - myślę, że ma nieszczelność, pewnie złączka elastyczna lub coś blisko tego. Kolega póki co zadowolony z zakupu

• 1 miesiąc później...
Napisano
Dnia ‎28‎.‎09‎.‎2017 o 09:29, Slawek_Carlsson napisał:

Witam, 

Co szanowne grono powie o w/w samochodach ? Szczególnie interesują mnie opinie o tym silniku, awaryjność, koszty ewentualnych napraw, czy występuje tutaj dwumasa? Samochód ma być dla żony na dojazdy do pracy :) Wszelkie informacje będą dla mnie cenne :) pozdrawiam 

miałem fiestę mk6 z 2004 i MK6FL z 2006

obie 1,4 TDCI

bardzo niskie spalanie - średnie spalanie z jazdy 50 trasa / 50 miasto: jak raz zaczęło wchodzić powyżej 5 litrów/100 km (latem) to pojechałem do mechanika i się okazało że uszczelniacze pod wtryskami  się spier...wszym dniem miesiąca odmówiły posługi :] i paliwo pociekało ... tak poza tym to przeciętne minimalne spalanie ze zbiornika 4,2 litra; max 4,7 litra

np: trasa pierdzidołek na podlasiu-warszawa (i po warszawie sporo)-kraków-(po Krakowie sporo)-i z powrotem (już bez krążenia po W-wie) z klimą i jazdą około 120-140 kmh na gierkówce wyszło właśnie 4,7 litra/100km

bardzo mało awaryjne, przyzwoicie się zbierała tak do 80 kmh - potem już dłuuugo trwało, ale do normalnej jazdy było OK

rozsądne ceny części, fajne zawieszenie i ukł. kierowniczy - świetnie się prowadzi jak na takiego malucha , bagażnik całkiem spory, dużo egz. ze słabym wyposażeniem albo dziwnie zestawionym (np.: brak el.szyb i centralnego ale jest klima, podgrzewana przednia szyba, system coming home, i automatyczne światła awaryjne przy gwałtownym hamowaniu :])

ogólnie polecam jeżeli nie masz ciśnienia na osiągi

Napisano
Dnia 28.09.2017 o 09:29, Slawek_Carlsson napisał:

Witam, 

Tak, to jedyny silnik w któym może występować koło dwumasowe. I nie ma żadnej reguły jakie auta mają dwumasę, a inne nie. Być może (to taki pomysł po prześledzeniu kilkudziesięciu vinów, że dwumasa jest w autach oryginaslnie na rynek niemiecki i belgijski. Żaden z rynku polskiego, włoskiego, francuskiego nie miał dwumasy. 

1.4 TDCi uchodzi też za dość awaryjny silnik w porównaniu z wersjami benzynowymi Fiesty

btw tu masz wykres mocy/momentu. Na wykresie też jest silnik 1.6 TDCi:

wykres-mocy-diesel.jpg

Napisano

1.4 TDCi uchodzi też za dość awaryjny silnik w porównaniu z wersjami benzynowymi Fiesty

Chyba odwrotnie....

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

• 4 tygodnie później...
Napisano
Dnia 18.11.2017 o 17:44, DZIDA napisał:

Chyba odwrotnie....

Mylisz się.

Silniki benzynowe są uważane za bezawaryjne. 

A silniki diesla za bardzo awaryjne. 

Polecam Ci lektury for Fiesty, czy mediów.

Napisano
Mylisz się.
Silniki benzynowe są uważane za bezawaryjne. 
A silniki diesla za bardzo awaryjne. 
Polecam Ci lektury for Fiesty, czy mediów.
Ja piszę z mojej praktyki. Mialem 2 fiesty mk6 tdci i w silnikach lacznie w 2 autach przez kilka lat mialem tylko 2 awarie: 1 uszczelniacz puscil olej i pocieklo na pasek rozrzadu przez co wczesniej rozrzad zmienilem oraz druga awaria: uszczelnienie 1 wtryskiwacza puszczalo.
Wiec ciezko mi to nazwac duza awaryjnoscia. Zwlaszcza w porownaniu do tak chwalonych silnikow vw 1,9 tdi ktory mi sie sypal duzo czesciej.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.