Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej z normą Bmw Longlife-04?Silnik M57 z przebiegiem~250kkm i DPF-em.

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie.

Nie wiem czym był zalewany przez poprzedniego właściciela,ale domniemywam,że Castrolem edge 5W30.:hmm:

U siebie w poprzednim aucie Bmw E46  3,0d z przebiegiem ~285kkm zalewam od jakiś 85kkm Castrola Edge 0W40 i chyba sprawdza się przy krótkich miejskich trasach i zimnym silniku bo jeszcze nie zrobił kaboom.;]Dodam,że jak kupiłem to auto to handlarz zalał Magnateca 10W40:facepalm:,którego odrazu po zakupie zlałem i zastosowałem ww.Edge 0W40.

Moje typy co do oleju 5W30 do auta z takim nalotem:

1.Ravenol VMP SAE 5W30 tutaj karta produktu

2.Rowe HIGHTEC MULTI SYNT DPF SAE 5W-30 tutaj karta produktu

3.Czy nie wydziwiać i zalać Castrola EDGE Titanium FST C3 5W-30 tutaj karta produktu

Specjaliści lejowi wypowiadać się.:oki:

Napisano

Nie wydziwiac. Jeżdżę na tym castrolu od nowości, tydzień temu zmieniłem olej przy przebiegu 245 tyś.  Nie widzę sens zmieniać jak wszystko jest ok.

Edytowane przez Łukasz___F

Napisano

a czemu nie Motul 300V 5w-30?

Napisano

Jeśli zmieniasz olej często (czyli do 15 tysięcy km) to odpuść longlife. 

Napisano
  • Autor
16 minut temu, KvM napisał:

Jeśli zmieniasz olej często (czyli do 15 tysięcy km) to odpuść longlife. 

Zmieniam co 15tys km.

Zastanawiam się jeszcze nad Motulem 5W30 X-cleanem bo ceny tych wszystkich olei są zbliżone i oscylują w granicach 250-280zł/8-10l.

Napisano

Ravenol VMP to najlepszy olej z tych wszystkich wymienionych. Prawdziwy syntetyk z noakiem <7. Droższa konkurencja dla niego to dopiero może Amsoil AEL 5w30 i Penrite Enviro+. Od Castrola wolałbym choćby Specola.

Napisano
  • Autor
40 minut temu, koNik napisał:

a czemu nie Motul 300V 5w-30?

Bo potrzebuję 8l i cena jest x2.;]

Napisano

Zona ma ten silnik i ja leje LM4200, wymieniam co 15kkm i co druga wymiane plukanke, ostatnio robilem rozrzad i silnik w srodku bez zadnych nagarow, szlamow, przebarwien czy czegokolwiek :ok: czy sa lepsze? pewnie sa, czy sa tansze? pewnie sa, poprostu juz mi sie nie chce doktoryzowac w tym temacie :phi:

pozdr.

Napisano

Z podanych wziąłbym Ravenol VMP, ewentualnie zmienił na 5W40 Penrite Enviro+, normę spełnia a i mają 10L opakowania, ewentualnie 6+1+1, co daje około 340zł zamiast prawie 400zł.

Płukanka do tego AR2820 (wystarczy na 4-8L oleju), potrzymać 30min i tyle. :ok:  

Napisano
11 godzin temu, Prozaq napisał:

Jak w temacie.

Nie wiem czym był zalewany przez poprzedniego właściciela,ale domniemywam,że Castrolem edge 5W30.:hmm:

U siebie w poprzednim aucie Bmw E46  3,0d z przebiegiem ~285kkm zalewam od jakiś 85kkm Castrola Edge 0W40 i chyba sprawdza się przy krótkich miejskich trasach i zimnym silniku bo jeszcze nie zrobił kaboom.;]Dodam,że jak kupiłem to auto to handlarz zalał Magnateca 10W40:facepalm:,którego odrazu po zakupie zlałem i zastosowałem ww.Edge 0W40.

Moje typy co do oleju 5W30 do auta z takim nalotem:

1.Ravenol VMP SAE 5W30 tutaj karta produktu

2.Rowe HIGHTEC MULTI SYNT DPF SAE 5W-30 tutaj karta produktu

3.Czy nie wydziwiać i zalać Castrola EDGE Titanium FST C3 5W-30 tutaj karta produktu

Specjaliści lejowi wypowiadać się.:oki:

Rozważyłbym w tej cenie Mobila 1 ESP. 5W30 lub 0W40 do wyboru. W pierwszym masz NOACK 5,6, w drugim 8,7. To dobry wynik, poza tym oba mają w dodatkach molibden i bor.

Napisano
  • Autor
4 godziny temu, leszcz napisał:

Zona ma ten silnik i ja leje LM4200, wymieniam co 15kkm i co druga wymiane plukanke, ostatnio robilem rozrzad i silnik w srodku bez zadnych nagarow, szlamow, przebarwien czy czegokolwiek :ok: czy sa lepsze? pewnie sa, czy sa tansze? pewnie sa, poprostu juz mi sie nie chce doktoryzowac w tym temacie :phi:

pozdr.

Nigdzie nie ma dokładnych danych technicznych tego oleju na stronie producenta.:hmm:

Wg. tego co napisali tutaj ten Top Tec 4200 ma Noack na poziomie 10,5% i jest w technologii HC co przy Ravenolu,który posiada Noack 9,8% wygląda naprawdę nieźle.

Ceny tych olei są porównywalne,ok.290-300zł za 8l.

Sam już nie wiem co zalać teraz.Za LQM przemawia lepsza dostępność,Ravenola nie wszędzie się kupi,ale to akurat w moim przypadku nie ma znaczenia.

Napisano

Nowa analiza VOA Ravenola VMP: 

1487566871.jpeg

Po Tym Castrolu dobra płukanka by się przydała jak piszą przedmówcy, potem aby zwieńczyć dzielo dodać AR9100 do oleju i po sprawie.

Napisano
  • Autor

Co do płukanki to mam zamiar zapodać LQM2662 i potrzymać z 40minut przed zlaniem.

Natomiast po wymianie zamierzam zaaplikować LQM7181 czyli CeraTeca od Liqui Moly.:oki:

Jestem prawie zdecydowany na Ravenola tylko teraz nie wiem czy nie dołożyć paru złoty do tego Penrite Enviro+ .:hmm:

Napisano

Można LM 2662 dłużej jak pisałeś, jak jej używam sam tak robię, ale można też AR2820 i pojechać na nim pod 30 km z obrotami do 2kprm. Ceratec to nie moja bajka, poziom molibdenu i innych "ulepszaczy" nie dla mnie. Należy pamiętać że płukanka to tylko wstęp do zasadniczego czyszczenia po poprzednim oleju. Sam dobry olej w dobrze doobranym interwale zrobi to w dłuższym czasie...jednak AR9100 da redukcję tarcia ale też wspomoże TBN +3.7 a to już znacząca różnica. Można też zastosować nawet na dystansie do 10kkm AR2300. Obydwie opcje sprawdzone w kilku przypadkach i działają.

Żeby nie być gołosłownym: http://forum.octaviaclub.pl/forum/motoryzacyjne-ogólne/ogólne-porady-eksploatacyjne/16966-jaki-olej-do-benzyniaka/page500

Edytowane przez robox

Napisano
15 godzin temu, kaczorek79 napisał:

Rozważyłbym w tej cenie Mobila 1 ESP. 5W30 lub 0W40 do wyboru. W pierwszym masz NOACK 5,6, w drugim 8,7. To dobry wynik, poza tym oba mają w dodatkach molibden i bor.

Szkoda, ze jeszcze witaminy C nie dodaja ;]

Lac cokolwiek co spelnia wymagane parametry, wymieniac regularnie co 15-20kkm i problemu nie bedzie :ok:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.