Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Studzienka wodomierzowa.

Featured Replies

Napisano

Witajcie.

Czy istnieją jakieś przepisy zabraniające zastosowania takiej studzienki:

http://allegro.pl/studnia-studzienka-wodomierzowa-h-1500-dn400-i4932185215.html

???

Dziś był na działce Pan z wodociągów i stwierdził, że nie założy wodomierza bo studzienka jest za mała, nie ma drabinki, i w ogóle jak ktoś na nią najedzie to właz nie wytrzyma.

[niestety nie było mnie tam]

Niestety osoba obecna nie byłą w stanie podjąć dyskusji, niemniej...

Cholera może popełniłem błąd?

Plan był taki aby wodomierz był wyciągnięty do góry, a nie jak do tej pory 1,5 m pod ziemię...

Napisano

Mam taką (lub bardzo podobną) u siebie :ok:

Wodomierz jest gdzieś pół metra od góry, a na to idzie gruba warstwa styropianu - dopasowany wsad.

Na zdjęciach z aukcji ładnie wszystko widać.

Napisano
2 godziny temu, KotLarry napisał:

Witajcie.

Czy istnieją jakieś przepisy zabraniające zastosowania takiej studzienki:

http://allegro.pl/studnia-studzienka-wodomierzowa-h-1500-dn400-i4932185215.html

Nie wiem czy istnieją jakieś przepisy ale u mnie też wodociągi nie są przychylne do takich studzienek. Wynika to z faktu że wodomierz trzeba okresowo wymieniać (nie mówiąc o ew. awarii) a praca w tej studzience to spore wyzwanie. Osobiście widziałem rozsadzony wodomierz zimą w tego typu studni - pomimo dekla ze steropianem wodomierz jednak znajduje sie wyżej gruntu niż w tradycyjnej komorze.

Napisano

Zależy co miałeś zapisane w warunkach jakie Ci wydały wodociągi. Jeżeli nie określiły dokładnie jaka ma być studnia wodomierzowa to pisz skargę na tą osobę, która odmówiła Ci podłączenia wodomierza

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, wojtala napisał:

Zależy co miałeś zapisane w warunkach jakie Ci wydały wodociągi. Jeżeli nie określiły dokładnie jaka ma być studnia wodomierzowa to pisz skargę na tą osobę, która odmówiła Ci podłączenia wodomierza

U mnie [jeśli to też do mnie] to jest remont związany z przesuwaniem bramy.

Nie nowa budowa.

A ewentualnie jakiś regulamin, coś szukać w "mpwik" ?

Napisano
2 minuty temu, KotLarry napisał:

U mnie [jeśli to też do mnie] to jest remont związany z przesuwaniem bramy.

Nie nowa budowa.

A ewentualnie jakiś regulamin, coś szukać w "mpwik" ?

IMO trza pogadać z jakimś szefem od wydawania warunków przyłącza :) 

Napisano
Dnia 12.10.2017 o 13:14, tezetek napisał:

Nie wiem czy istnieją jakieś przepisy ale u mnie też wodociągi nie są przychylne do takich studzienek. Wynika to z faktu że wodomierz trzeba okresowo wymieniać (nie mówiąc o ew. awarii) a praca w tej studzience to spore wyzwanie.

Wyzwanie? Przecież licznik masz na "wyciągnięcie ręki" :phi: 30cm od góry studzienki. Sam też mam taką i nie wyobrażam sobie, jakie rozmiary musi mieć studzienka, w której licznik jest na dole.

Nie rozumiem też, po co komu drabinka do studzienki fi 400 :nie_wiem: przecież i tak się tam facet nie wciśnie, a najwygodniej robi się przy tym na leżąco :hehe:

Napisano
  • Autor
Dnia 12.10.2017 o 13:14, tezetek napisał:

Nie wiem czy istnieją jakieś przepisy ale u mnie też wodociągi nie są przychylne do takich studzienek. Wynika to z faktu że wodomierz trzeba okresowo wymieniać (nie mówiąc o ew. awarii) a praca w tej studzience to spore wyzwanie. Osobiście widziałem rozsadzony wodomierz zimą w tego typu studni - pomimo dekla ze steropianem wodomierz jednak znajduje sie wyżej gruntu niż w tradycyjnej komorze.

Widziałem nowa studzienkę ...

no ja tam nie wejdę ....

Napisano
14 godzin temu, romano11 napisał:

Wyzwanie? Przecież licznik masz na "wyciągnięcie ręki" :phi: 30cm od góry studzienki.

Teoretycznie masz rację ale....nie każdy "fachowiec" potrafi tak zamontować wodomierz aby był te 30 cm od góry i często gęsto znajdują się niżej ;) Wtedy uwierz mi że zaczynają się schody.

Druga sprawa to tak jak wspomniałem wcześniej...podczas ostrej zimy wodomierze lubią się lekko zmrozić w tych komorach. I tutaj raczej właściciel posesji będzie miał większy problem od wodociągów...ponieważ pokrywa koszty usunięcia awarii (wodomierza itp.). Ale nie zawsze tak się dzieje....w dużej mierze jest to uzależnione od okolicznych warunków. I ten kawał styropianu zamontowany w tym deklu na niewiele się wtedy zdaje.

Napisano
7 godzin temu, KotLarry napisał:

Widziałem nowa studzienkę ...

no ja tam nie wejdę ....

Nie miałem na myśli wchodzenie do tej studzienki...bo to z przyczyn obiektywnych niewykonalne ;]

Bardziej chodziło mi o gimnastykę w celu wymiany wodomierza, zaworu itp

Napisano
9 godzin temu, tezetek napisał:

Nie miałem na myśli wchodzenie do tej studzienki...bo to z przyczyn obiektywnych niewykonalne ;]

Bardziej chodziło mi o gimnastykę w celu wymiany wodomierza, zaworu itp

U mnie sami wodociągowcy montowali taką studzienkę - wykonawca z ich polecenia.

Licznik zamontowali bez marudzenia.

Zeszłej zimy nei zamarzło. Ale słaba zima była ...

Napisano
20 godzin temu, tezetek napisał:

chodziło mi o gimnastykę w celu wymiany wodomierza, zaworu itp

Z w/w powodów po objęciu w posiadanie posesji dokonałem w studzience zmian, które w moim mniemaniu pomogą w razie "W", czyli skonfigurowałem zespół składający się z zaworu odcinającego i spustowego, za licznikiem, który z obu stron (od licznika i od instalacji) jest przyłączany półśrubunkami, a całość nie głębiej, niż zasięg ręki. Na leżąco ofkors ;]

Przedtem wszystko było połączone na sztywno i faktycznie początek operacji to było wyzwanie i ekwilibrystyka w jednym :phi:

Napisano

Na działce rodzice mają zainstalowaną studzienkę jak z poniższego linka.

https://elplastplus.pl/produkty/studnie-wodomierzowe-dn600/

Plastikowa rura jest wkopana w ziemię. Wodomierz jest głęboko a do odczytu i wywiany wyciąga się go w górę. Kilka zim już minęło i nie ma żadnych problemów. Nie wiem jak z wytrzymałością na obciążenie, bo nic po niej nie jeździ. 

Napisano

Mi goście z wodociągów własnie takązamontowali, dziady jedne ;] dostęp paskudny.

Napisano

Ja ma z firmy skolimowski od 3 lat

Bez problemowo  - choć z montażem to przeklinali ale z odczytem tez nie ma problemu 

Napisano
Dnia 12.10.2017 o 10:46, rwIcIk napisał:

Mam taką (lub bardzo podobną) u siebie :ok:

Wodomierz jest gdzieś pół metra od góry, a na to idzie gruba warstwa styropianu - dopasowany wsad.

Na zdjęciach z aukcji ładnie wszystko widać.

Ja też - po zimie cośtam zamarzło i rozwaliło zawór...

Ogólnie nie jestem zadowolony, myślę żeby to zlikwidować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.