Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

240kkm na oleju 0w40, co dalej?

Featured Replies

Napisano

Witam kupilem samochod Skoda Fabia 1 z silnikiem 1.4 16v z LPG z przebiegiem 240kkm. Samochod caly czas jezdzil na oleju mobila 0w40. Jezeli go lyka to raczej nie za duzo. Mozecie mi poradzic co dalej lac? Czy zostac przy takim oleju czy przejsc na jakis inny? Instalacja LPG ma takim sam przebieg jak auto.

Edytowane przez patgaw

Napisano

Zostałbym przy 0W40. Co to za Mobil?

Ja już od dwóch wymian jeżdżę na Neste City Pro 0W40 z AR9100, pasuje mi to połączenie. W innym aucie zalałem M1 New Life 0W40, również dobrze się sprawuje. 

Napisano

jak nie ubywa go w znaczących ilościach to poco kombinować - zostać przy 0w40.

Co do marki wybór masz spory, co kto lubi; Penrite, Neste, Specol, Ravenol.

Napisano
  • Autor

No wlasnie nie mam podane co doladnie. Na przegladach w ASO to w ogole wpisywali "mobil 0w40" ale mam nadzieje ze takiej lipy by nie zrobili ze zamiast mobil 1 lali mobil. Potem mechanik co samochod obslugiwal wpisywal mobil 1 0w40. No i w Aso oczywiscie z normami VW 502 czy cos tam.

Napisano

Ale w czym problem? Skoro jest wszystko ok to lej dalej Mobil 1 0W40. W podobnej cenie, albo nieco taniej masz jeszcze Shell 0W40, na lepszej bazie z gazu ziemnego. Coś droższego już koledzy wyżej podali - Neste, Ravenol, Motul. 

Napisano
23 godziny temu, patgaw napisał:

No wlasnie nie mam podane co doladnie. Na przegladach w ASO to w ogole wpisywali "mobil 0w40" ale mam nadzieje ze takiej lipy by nie zrobili ze zamiast mobil 1 lali mobil. Potem mechanik co samochod obslugiwal wpisywal mobil 1 0w40. No i w Aso oczywiscie z normami VW 502 czy cos tam.

Przecież nie ma mobila 0W40. W tej lepkości występuje tylko Mobil. Zostań na tym co jest.

Napisano
56 minut temu, kaczorek79 napisał:

Przecież nie ma mobila 0W40. W tej lepkości występuje tylko Mobil. Zostań na tym co jest.

Jest obecny FS (dawniej New Life) i ESP z normą C3. :ok: 

Napisano
Godzinę temu, analyzer64 napisał:

Jest obecny FS (dawniej New Life) i ESP z normą C3. :ok: 

Miałem napisać "W tej lepkości występuje tylko Mobil 1" gdzieś mi zjadło jedynkę w nazwie a nie mogę edytować posta. Autor wątku miał obawy, czy nie wlali mu zwykłego Mobila 0W40, ale takiego nie ma, więc...

Zwykły Mobil, to seria Super (bez jedynki) i występuje w lepkościach 5W... oraz 10W...

Napisano
Witam kupilem samochod Skoda Fabia 1 z silnikiem 1.4 16v z LPG z przebiegiem 240kkm. Samochod caly czas jezdzil na oleju mobila 0w40. Jezeli go lyka to raczej nie za duzo. Mozecie mi poradzic co dalej lac? Czy zostac przy takim oleju czy przejsc na jakis inny? Instalacja LPG ma takim sam przebieg jak auto.
ja w foce przy 215kkm dalej leje 5w40 casteol magnatec bo taki był wlany przy 20kkm...po co zmieniać jak nic się nie dzieje i oliwy nie łyka

Wysłane z mojego LG-K430 przy użyciu Tapatalka

Napisano
  • Autor

Bo moze lepiej bedzie chronic silnik albo po prostu bedzie lepiej pracowal. Takie mialem pytanie no ale skoro mowicie zeby zostac to ok.

23 godziny temu, gandw napisał:

Shell 0W40, na lepszej bazie z gazu ziemnego

http://www.shell.pl/kierowcy/oleje-silnikowe-i-srodki-smarne/oleje-samochodowe-helix/ogolne/shell-helix-ultra-0w-40.html

ten?

Napisano
  • Autor

A tutaj nic nie ma o tym pure plus napisane :D

Napisano

Tak na marginesie, to Mobil 1 0W40 FS też na GTL zrobiony, podobnie jak Shell. Bierz ten, który tańszy i lej. Mobil ma zdecydowanie wyższy TBN, co pozwala zrobić więcej km od wymiany do wymiany.

Napisano
6 minut temu, kaczorek79 napisał:

Mobil ma zdecydowanie wyższy TBN, co pozwala zrobić więcej km od wymiany do wymiany.

No właśnie nigdzie nie mogę się doszukać jaki TBN ma ten Shell?

Napisano
  • Autor
49 minut temu, czachabrava napisał:

zadbaj lepiej o odme na zime.

tzn?

Napisano

mam klienta z Octavią taką starszą co prawdą i w dieslu - na zegarze ostatnio 760kkm.

Cały czas 0w-40 mobilowy.

od góry do dołu nigdy nie otwierany.

i auto dalej jeździ zużywając pomiędzy wymianami jak na ówczesne warunki ...

Tfu - na ówczesne VW warunki to ona nie pali oleju - litra trza na 15kkm dolać - by dalej był maks na bagnecie...

Do czego zmierzam - jak olej dobry lany od początku, to nie zmieniamy i nie kombinujemy.

zwłaszcza  że 1.4 16v w VAGu nie palące oleju to  nieczęsto się zdarza.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.