Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana rozrządu .

Featured Replies

Napisano

Witam

Stałem się posiadaczem Golfa IV 1.9 TDI i mam pytanie o jaki czas można przeciągnąć wymianę rozrządu . W moim przypadku wymianę należy przeprowadzić co 90 tyś. km lub co 5 lat . Ja miałem rozrząd wymienia w 2012r. i mam na nim zrobione ok. 50 tyś. km .

Napisano
22 minuty temu, Ksenomorf napisał:

o jaki czas można przeciągnąć wymianę rozrządu . 

Można i o kolejne 90tyś, ale czy to się uda? Może pasek strzeli jutro, albo napinacz za rok, albo dociągniesz do 90 tyś i dopiero wymienisz za 4 lata...

Tego nie wie nikt.

Jak koniecznie nie chcesz robić, to zdejmij obudowę paska i zobacz w jakim jest stanie. Jak wizualnie ok, to jeździj narazie.

Edytowane przez sebaM25

Napisano

osobiście bym wymienił... Jednak remont silnika raczej jest droższy... A święty spokoj bezcenny... Sam do wymiany mam 20 tysięcy a juz mi chodź po glowie czy by tego nie zrobić...

Napisano
Witam
Stałem się posiadaczem Golfa IV 1.9 TDI i mam pytanie o jaki czas można przeciągnąć wymianę rozrządu . W moim przypadku wymianę należy przeprowadzić co 90 tyś. km lub co 5 lat . Ja miałem rozrząd wymienia w 2012r. i mam na nim zrobione ok. 50 tyś. km .
Ja wymieniłem po 90 tkm i po 8 latach
Ale nie namawiam

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano
Witam
My w corolli bylismy przekonani ze poprzedni wlasciciel wymienil rozrzad ale okazalo sie ze sprzedal nam przy kolo 120kkm bez wymiany my dokrecilismy do 240kkm i dopiero wymiana okazala sie 1 :( udalo sie ale tego nie polecam...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Napisano

W zasadzie dla tego silnika byly 2 rodzaje paskow:

- 60kkm;

-90kkm. 

W zasadzie jezeli masz typ pierwszy to to juz koncowka eksploatacji. 

Koszt nowego rozrzadu jest nieporownywalnie niski z remontem silnika. 

Ja bym wymienil. 

Napisano
  • Autor

Wg. książki serwisowej mam ten na 90 tyś. km.

Napisano
4 godziny temu, slawek_l_83 napisał:

My w corolli bylismy przekonani ze poprzedni wlasciciel wymienil rozrzad ale okazalo sie ze sprzedal nam przy kolo 120kkm bez wymiany my dokrecilismy do 240kkm i dopiero wymiana okazala sie 1 :( udalo sie ale tego nie polecam...

Która Corolla? Bo wiesz, mi kiedyś w Corolli kazali wymieniać w ASO Peuget po 60kkm (bo tak bezpieczniej), a Toyota mówiła co 150kkm/10 lat. Tak patrząc z perspektywy czasu, to nie przebieg jest krytyczny, a wiek... Później w Peugeot  rozrządy na pasku miały 240kkm przebiegu do wymiany...

Co do VW - ja bym w tym modelu wymienił po 60kkm. 

Napisano

Która Corolla? Bo wiesz, mi kiedyś w Corolli kazali wymieniać w ASO Peuget po 60kkm (bo tak bezpieczniej), a Toyota mówiła co 150kkm/10 lat. Tak patrząc z perspektywy czasu, to nie przebieg jest krytyczny, a wiek... Później w Peugeot  rozrządy na pasku miały 240kkm przebiegu do wymiany...

D4D z 2003r :) pierwszy raz rozrzad robiony w 2014r hehe

Napisano
3 minuty temu, slawek_l_83 napisał:

D4D z 2003r :) pierwszy raz rozrzad robiony w 2014r hehe

To na bogato, bo w nich to chyba coś ~100kkm producent zalecał :)

Napisano

To na bogato, bo w nich to chyba coś ~100kkm producent zalecał [emoji4]
Dokladnie tak, ale stalo sie jak sie stalo... napinacz hydrauliczny nawwt nie drgnal jak go zdemontowalismu i tez poszedl do wymiany.

Napisano
1 minutę temu, slawek_l_83 napisał:

Dokladnie tak, ale stalo sie jak sie stalo... napinacz hydrauliczny nawwt nie drgnal jak go zdemontowalismu i tez poszedl do wymiany.

Wiesz, ale to kolejny przykład, że nie przypadkiem lubię Toyotę :)

Napisano
7 godzin temu, futrzak napisał:

Wiesz, ale to kolejny przykład, że nie przypadkiem lubię Toyotę :)

Tak fajna jest ale szkoda, że fajnego miniVana nie ma, a corolla verso jest mała i do tego ten środek :(

Napisano

Ja w poprzedniej pracy VAGiem 1.9 TDI jezdzilem co mial ok 210kkm. Okazalo sie ze nigdy rozrzad nie byl w nim robiony :D

Napisano

Croma zrobiła 200 tysięcy na jednym rozrządzie i jednej pompie wody. Jak okazało nic nie było ruszane mimo papierów z ASO na wymiane rozrządu.

Napisano
Godzinę temu, patgaw napisał:

Ja w poprzedniej pracy VAGiem 1.9 TDI jezdzilem co mial ok 210kkm. Okazalo sie ze nigdy rozrzad nie byl w nim robiony :D

Miałem podobną sytuację jak obejmowałem flotę. Poprzednik przegapił w 1.9 TDI wymianę, ASO też, finalnie auto zrobiło coś koło 200 kkm. ;]

Napisano
13 godzin temu, slawek_l_83 napisał:

Tak fajna jest ale szkoda, że fajnego miniVana nie ma, a corolla verso jest mała i do tego ten środek :(

A Verso (bez Corolli)? Jest sporo większa. Płyta podłogowa Avensis III.  

Napisano
10 godzin temu, futrzak napisał:

A Verso (bez Corolli)? Jest sporo większa. Płyta podłogowa Avensis III.  

O tą chodzi?

toyotaverso2005_750_500_70.jpg

Stanowczo za mała, bagażnik ledwo 480l jakby miała 580 lub 680 to bym ją wziął a tak to dla mnie microVan :(

Edytowane przez slawek_l_83

Napisano
Dnia 16.10.2017 o 19:33, Ksenomorf napisał:

Wg. książki serwisowej mam ten na 90 tyś. km.

ale raczej nie jest to pierwszy rozrzad tego auta - wiec jesli  ie byl zmieniany w ASO na oryginalny, to max 60kkm do zrobienia na nim.

Napisano
Dnia 16.10.2017 o 22:22, futrzak napisał:

mój passat b7 miał chyba 200kkm albo 5 lat, po 5  latach i 2 miesiacach sie rozciekla pompa wody ;]

Napisano
Godzinę temu, mazi napisał:

Avensis Verso jeszcze jest... ten to już jest wielki.

Tylko trąci myszką od tego samochodu :(

Napisano
5 godzin temu, slawek_l_83 napisał:

Tylko trąci myszką od tego samochodu :(

Paskudny to on jest... ale funkcjonalny... :=)

Napisano
11 godzin temu, slawek_l_83 napisał:

O tą chodzi?

toyotaverso2005_750_500_70.jpg

Stanowczo za mała, bagażnik ledwo 480l jakby miała 580 lub 680 to bym ją wziął a tak to dla mnie microVan :(

Ta na zdjęciu to Corolla Verso. Co do bagażnika - cóż, jest jaki jest, ale jak chcesz więcej to kup Siennę :ok:

Napisano
Paskudny to on jest... ale funkcjonalny... :=)
Musi mi sie samochod podobac by spedzac czas go myjac, raz sie zyje by jezdzic paskudnymi samochodami ;)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.