Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tłuczeń, kliniec, dolomit, pospółka, ....

Featured Replies

Napisano

Chciałbym przed zimą trochę uprzątnąć teren wokół domu, wyrównać teren, zlikwidować górę ziemi która pozostała z wykopu, usunąć chwasty oraz trochę utwardzić podjazd. Żeby można było postawić auto i po deszczu nie robiło się błoto. No i zastanawiam się, co tam nasypać, Docelowo będzie pewnie jakaś kostka więc warstwa ta będzie później podbudową. Tylko co zamówić? Tłuczeń, kliniec, dolomit - czymś istotnym się to różni czy "jeden czort"? Jakiej frakcji kamienie?

Zamówiłbym wywrotkę i przy okazji niwelacji terenu koparkowy rozsypałby to gdzie trzeba ;)

Napisano

Na podbudowę to polecam  0-32 mm. Może być tzw kliniec wapienny lub kwarcytowy (ten jest ciemny).

Edytowane przez hubert110284

Napisano
5 godzin temu, Majkiel napisał:

Tylko co zamówić? Tłuczeń, kliniec, dolomit - czymś istotnym się to różni czy "jeden czort"? Jakiej frakcji kamienie?

Dolomit odpada bo się kruszy.

Napisano

co tam teraz jest w tym miejscu, gdzie chcesz sypać kruszywo? bo jeśli ziemia, to trzeba ją wybrać. pozatym jaki masz teren? mokry, czy suchy? od tego zależy ile tej podbudowy ma być. jeśli więcej niż 20 cm, to najpierw daje się coś grubszego (np. 60mm) i dopiero drobniejsze (od 0 do 32 mm)

Napisano
  • Autor
co tam teraz jest w tym miejscu, gdzie chcesz sypać kruszywo? bo jeśli ziemia, to trzeba ją wybrać. pozatym jaki masz teren? mokry, czy suchy? od tego zależy ile tej podbudowy ma być. jeśli więcej niż 20 cm, to najpierw daje się coś grubszego (np. 60mm) i dopiero drobniejsze (od 0 do 32 mm)
Glina, na to trochę piachu zmieszanego z ziemią. Część na pewno wybiorę.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Napisano

U mnie to się nazywa żwir drogowy i jest to mieszanka żwiru z gliną. Po zagęszczeniu tworzy zbitą powierzchnię niewrażliwą na deszcz i suszę.

Napisano

Ja bym nic nie dawał lub utwardził gruzem, bo będziesz miał x2 tą samą robotę. Chyba, że wymierzysz poziomy, wybierze Ci koparkowy to co jest teraz, dosypiesz kamyków np 0-32 i tak zostanie do czasu ułożenia kostki.

U mnie był podobny problem, od przywożenia piasku, betoniarki i ogólnego syfu po budowie trudno było wjeżdzać większym autom, więc sypałem gruz i ubijałem. Trochę pomogło, ale jak doszło do kostki, to i tak to wszystko trzeba było wywieść.

Ja miałem frakcję 0-32mm i była ok, ale za niedużą wywrotkę (2-3tony) zapłaciłem jakieś kilka stówek (poszło głównie do drenarzy), więc tanie te kamyki nie są.

Napisano

Zapomniałem dodać, że żwir drogowy, o którym wspomniałem to typowa podbudowa pod kostkę także na tym terenie. Nie wiem tylko czy występuje gdzie indziej.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Joki napisał:

Zapomniałem dodać, że żwir drogowy, o którym wspomniałem to typowa podbudowa pod kostkę także na tym terenie. Nie wiem tylko czy występuje gdzie indziej.

Patrzyłem w kilka miejsc, nie widziałem czegoś takiego, za to dużo jest tzw. kruszywa pohutniczego.

Godzinę temu, sherif napisał:

Ja bym nic nie dawał lub utwardził gruzem, bo będziesz miał x2 tą samą robotę. Chyba, że wymierzysz poziomy, wybierze Ci koparkowy to co jest teraz, dosypiesz kamyków np 0-32 i tak zostanie do czasu ułożenia kostki.

U mnie był podobny problem, od przywożenia piasku, betoniarki i ogólnego syfu po budowie trudno było wjeżdzać większym autom, więc sypałem gruz i ubijałem. Trochę pomogło, ale jak doszło do kostki, to i tak to wszystko trzeba było wywieść.

Ja miałem frakcję 0-32mm i była ok, ale za niedużą wywrotkę (2-3tony) zapłaciłem jakieś kilka stówek (poszło głównie do drenarzy), więc tanie te kamyki nie są.

Wymierzyć można i ułożyć tak, żeby przy garażu był lekki podjazd. Jak przyjdzie do układania właściwej nawierzchni, to się rozłoży tą "górkę".

Zastanawiam się głównie nad frakcją. Może tak jak @blue_ napisał - dać teraz grubszą frakcję - przez zimę trochę się ubije, a jak przyjdzie co do czego to zamówić kolejną warstwę z drobniejszego kruszywa.

Napisano
17 godzin temu, Majkiel napisał:

Patrzyłem w kilka miejsc, nie widziałem czegoś takiego, za to dużo jest tzw. kruszywa pohutniczego.

Wymierzyć można i ułożyć tak, żeby przy garażu był lekki podjazd. Jak przyjdzie do układania właściwej nawierzchni, to się rozłoży tą "górkę".

Zastanawiam się głównie nad frakcją. Może tak jak @blue_ napisał - dać teraz grubszą frakcję - przez zimę trochę się ubije, a jak przyjdzie co do czego to zamówić kolejną warstwę z drobniejszego kruszywa.

Chodzi o to, że jak masz sypać kamyki w glinę to szkoda roboty i pieniędzy, jeżeli zrobisz tak, że będzie to można zgarnąć i oddzielić to pewnie da się to wykorzystać ponownie. Jeżeli masz upatrzonego brukarza to skonsultuj to, żeby nie kazał Ci tego później wywieść, albo dogadaj się na pracę dwuetapową.

IMHO obie frakcje są ok, ja miałem 0-32mm i miałem większą taką na oko 10-60. W drugim przypadku taką frakcję stosowała firma ogrodnicza która robiła mi boczny podjazd i miejsce parkingowe z kratkami parkingowymi (z trawą). Oni dali większą frakcję na głębokość ok 30cm, były to takie czerwonawo-brunatne kamyki, mówili, że od lat takie stosują. W obu przypadkach nie miałem problemów.

Napisano
18 godzin temu, Majkiel napisał:

Może tak jak @blue_ napisał - dać teraz grubszą frakcję - przez zimę trochę się ubije, a jak przyjdzie co do czego to zamówić kolejną warstwę z drobniejszego kruszywa.

dokładnie tak. ale najpierw trzeba wybrać tą ziemię z piaskiem, do samej gliny, bo jak nasypiesz na to, to będziesz robił podwójną robotę i niepotrzebną. jeśli zrobisz inaczej, to wspomnisz kiedyś moje słowa

Napisano
20 godzin temu, sherif napisał:

no to ładnie Cię skroili. zresztą nie dziwie się. jak widzą, że ktoś się nie zna, to kroją ile wejdzie. w rzeczywistości mój szef za wannę 24tony takiego dolomitu 0-32, płaci 1000 zł

Napisano
2 godziny temu, blue_ napisał:

no to ładnie Cię skroili. zresztą nie dziwie się. jak widzą, że ktoś się nie zna, to kroją ile wejdzie. w rzeczywistości mój szef za wannę 24tony takiego dolomitu 0-32, płaci 1000 zł

Przy kruszywach to czasem droższy jest transport jak materiał 

Jeden do kopalni ma 10km a inny 200

i chyba widzisz różnice gdy przewozisz kilka ton a 10x więcej ?

Można wejść na stronę kopalni i sprawdzić ceny

dobre kruszywo 0-31.5 to bliżej 40zl/t

A w temacie co dać to jestem za 0-31.5 bo po grubszym będzie się złe chodziło 

jak jest glina i woda to można położyć jakaś geowłóknine separacyjna

zapobiegnie mieszaniu się gliny z kamieniem

Napisano
2 godziny temu, blue_ napisał:

Takie ceny, obdzwoniłem wszystkich okolicznych dostawców i było to samo (cena to głównie transport). Próbowałem nawet się targować z tym co mi wcześniej ziemię woził, jak mówił taniej nie może. Wykonawca od ogródka z którym się rozliczałem za całość nawet więcej płaci rok później.

Napisano
23 godziny temu, Koonrad napisał:

A w temacie co dać to jestem za 0-31.5 bo po grubszym będzie się złe chodziło 

nie wiem skąd Ci się wzięło to 31.5 ? jeszcze w życiu nie słyszałem o takiej frakcji

pozatym pisałem, że podbudowę robi się w dwóch etapach- na dół daje się grubsze, i po zagęszczeniu dopiero drobne. wtedy jest tak, jak ma być

Napisano
Dnia 18.10.2017 o 21:17, blue_ napisał:

nie wiem skąd Ci się wzięło to 31.5 ? jeszcze w życiu nie słyszałem o takiej frakcji

pozatym pisałem, że podbudowę robi się w dwóch etapach- na dół daje się grubsze, i po zagęszczeniu dopiero drobne. wtedy jest tak, jak ma być

Popatrz a prawie każda kopalnia ma taki w ofercie 

0-31.5 i 0-63 to jedne z najpopularniejszych mieszanek do podbudów drogowych

To o jakich słyszałeś ?

Napisano
2 godziny temu, Koonrad napisał:

To o jakich słyszałeś ?

przyjęło się mówić 32. chyba jest prościej i wygodniej, niż 31 i pół ?

Napisano
27 minut temu, blue_ napisał:

wiele rzeczy się się mówi, najczęściej po prostu tłuczeń ... a to zupełnie inna mieszanka 

norma podaje sito 31.5, wiec czemu 32 a nie 31 ?

obecnie coraz częściej spotykam się z oznaczeniem C90/3  :phi:

a co do konstrukcji to katalog podaje 

0430_025.jpg

oczywiście podłoże musi byc nośne, dlatego dodatkowo daje się podbudowę pomocniczą 

ale tu może byc nawet pospółka, a na upartego pewnie i przekruszony gruz da radę czy zużel 

Edytowane przez Koonrad

Napisano
59 minut temu, blue_ napisał:

Gdzie się przyjęło? :nie_wiem: a prawdziwi fachowcy mówią trzydzieści jeden koma pięć :phi:  :oki:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.