Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odbiór budynku

Featured Replies

Napisano

Możecie mi powiedzieć krok po kroku co powinienem zrobić, jakie dokumenty zgromadzić, gdzie i w jakiej kolejności pójść ?

Zewnętrznie budynek skończony, woda, prąd, kanalizacja sanitarna i deszczowa są. 

W środku na dniach będą zamontowane schody, muszę jeszcze ogarnąć tablicę rozdzielczą, bo część kabli wisi albo wystaje, ale to kwestia jednego popołudnia.

Czy przed podjęciem jakichkolwiek kroków, trzeba zrobić barierkę przy oknach balkonowych na piętrze (balkonu nie ma, tylko okna prawie do ziemi) ?

Podobnie - wentylacja mechaniczna musi być w pełni skończona i uruchomiona? Kanały są rozprowadzone i kończą się w garażu.

Czy na piętrze muszą być przykręcone wszystkie płyty GK? Czy sufit w garażu musi być ocieplony (wg projektu jest i planuję to zrobić, ale czasu nie ma ;) )?

Jak taki "odbiór" wygląda? Czepiają się wszystkiego czy jeśli papiery na media i wpisy w dzienniku budowy są to raczej formalność?

A, i jeszcze jedno - jest coś takiego jak częściowy odbiór budynku albo "pozwolenie na mieszkanie"? 

Edytowane przez Majkiel

Napisano

Przede wszystkim inwentaryzacja powykonawcza budynku na zewnątrz włączając w to wszystkie przyłącza. Później protokoły odbioru instalacji wewnętrznych (prąd-pomiary, sanitarka, etc..). W środku może być bajzer, ale na instalacje i przyłącza musisz mieć papier. Kwestie związane z bezpieczeństwem (barierki, schody, etc.) też raczej trzeba ogarnąc :ok: 

Napisano
2 godziny temu, Majkiel napisał:

Możecie mi powiedzieć krok po kroku co powinienem zrobić, jakie dokumenty zgromadzić, gdzie i w jakiej kolejności pójść ?

a nie lepiej po prostu zadzwonić, albo przejść się do nadzoru budowlanego i zapytać?

Napisano
15 minut temu, rwIcIk napisał:

Listę dokumentów do odbioru dostaniesz w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego.

Do mnie nie przyjeżdżali. Wystarczyły kwity od: kierownika budowy, geodety, kominiarza, elektryka itp.

@Majkiel

Za moich czasów [2010r]  - może się nic nie zmieniło - odbiór budynku mieszkalnego,

który nie miał nic wspólnego z użytecznością publiczną, tylko "użytek prywatny"

odbywał się na zasadzie zgłoszenia.

Jeżeli Inspektorat nie zgłosi sprzeciwu przez (chyba) 21 dni - budynek uważa się za odebrany, budowę za zakończoną.

Papióry zaniosłem do PIB [wypełniony dziennik, kwity, inwentaryzację powykonawczą

- tu najważniejsze - WSZYSTKO,  ABSOLUTNIE WSZYSTKO, musi być w inwentaryzacji tak jak w projektach.

Jeżeli będzie odstępstwo od projektów "istotne" - trzeba sporządzać projekt zamienny.

Istotną zmianą jest np, zmiana położenia zjazdu, zmiana położenia osadników.

Jeżeli dopuścisz do złożenia sprzeciwu - masz PIB na budowie i zlustrują WSZYSTKO, nawet rozmiar luk okiennych.

A na mnie ta instytucja wywarła niezatarte wrażenie ostatniej ostoji poprzedniej socrealnej epoki.

edit:

budynek zgłaszałem bez poręczy ochronnych, balustrad, bez tynku.

Oczywiście słowem o tym nie wspomniałem.

Powodzenia :oki:

Edytowane przez lessero

Napisano
  • Autor

38 minut temu, lessero napisał:Za moich czasów [2010r]  - może się nic nie zmieniło - odbiór budynku mieszkalnego,

który nie miał nic wspólnego z użytecznością publiczną, tylko "użytek prywatny"

odbywał się na zasadzie zgłoszenia.

Jeżeli Inspektorat nie zgłosi sprzeciwu przez (chyba) 21 dni - budynek uważa się za odebrany, budowę za zakończoną.

Papióry zaniosłem do PIB [wypełniony dziennik, kwity, inwentaryzację powykonawczą

- tu najważniejsze - WSZYSTKO,  ABSOLUTNIE WSZYSTKO, musi być w inwentaryzacji tak jak w projektach.

Jeżeli będzie odstępstwo od projektów "istotne" - trzeba sporządzać projekt zamienny.

Istotną zmianą jest np, zmiana położenia zjazdu, zmiana położenia osadników.

Jeżeli dopuścisz do złożenia sprzeciwu - masz PIB na budowie i zlustrują WSZYSTKO, nawet rozmiar luk okiennych.

A na mnie ta instytucja wywarła niezatarte wrażenie ostatniej ostoji poprzedniej socrealnej epoki.

edit:

budynek zgłaszałem bez poręczy ochronnych, balustrad, bez tynku.

Oczywiście słowem o tym nie wspomniałem.

Powodzenia :oki:

Dziękuję

Pytanie jak bardzo istotna jest jedna rzecz - w projekcie mam przyłącze gazowe, którego nie mam.

Napisano
21 minut temu, Majkiel napisał:

Dziękuję

Pytanie jak bardzo istotna jest jedna rzecz - w projekcie mam przyłącze gazowe, którego nie mam.

Kierownik budowy, albo i  geodeta prowadzący może już mieli taki przypadek [wspominam o geodecie, bo ktoś musiał wytyczyć elementy budynku w wykopie].

na forum może @jetbang coś podpowie.

Napisano

Ja tylko dodam do powyższych info, że właśnie zależy to od PINB. Ustawa nei wymusza na nich kontroli, ale niektóre to robią, w Wawie np tego nei robią, więc wystarczy formalne zgłoszenie. Czy masz barierki czy nie nikt nie wnika. Kluczowy jest dziennik budowy z odpowiednim wpisem kierownika budowy o zakończeniu + AFAIR podpisuje on jakieś oświadczenia. Dotego dołączasz odbiory instalacji, ale .. ja ich nie miałem :) Tzn. prąd miałęm tymczasowy, bo "ZE" się nie wyrobił, więc napisaliśmy takei oświadczenie + inwentaryzacja dotyczyła tego jak jest. Z gazem podobnie, instalacja była, ale jeszcze nie podpięta, inwentaryzowaliśmy to co jest + oświadczenie, że dom do tego czasu będzie ogrzewany kominkiem lub gazem z butli.

Przeszło bez problemu.

Napisano
15 godzin temu, lessero napisał:

Kierownik budowy, albo i  geodeta prowadzący może już mieli taki przypadek [wspominam o geodecie, bo ktoś musiał wytyczyć elementy budynku w wykopie].

na forum może @jetbang coś podpowie.

ale co sie stało że ten element nie został wykonany ???

Do odbioru tu jest wykaz kwitów

www.pinb.lublin.pl/AdminPINB/pliki/wykaz_zalacznikow_do_uzytkowania.pdf

Napisano
19 godzin temu, Majkiel napisał:

Zewnętrznie budynek skończony, woda, prąd, kanalizacja sanitarna i deszczowa są. 

W środku na dniach będą zamontowane schody, muszę jeszcze ogarnąć tablicę rozdzielczą, bo część kabli wisi albo wystaje, ale to kwestia jednego popołudnia.

Czy przed podjęciem jakichkolwiek kroków, trzeba zrobić barierkę przy oknach balkonowych na piętrze (balkonu nie ma, tylko okna prawie do ziemi) ?

Podobnie - wentylacja mechaniczna musi być w pełni skończona i uruchomiona? Kanały są rozprowadzone i kończą się w garażu.

Czy na piętrze muszą być przykręcone wszystkie płyty GK? Czy sufit w garażu musi być ocieplony (wg projektu jest i planuję to zrobić, ale czasu nie ma ;) )?

Jak taki "odbiór" wygląda? Czepiają się wszystkiego czy jeśli papiery na media i wpisy w dzienniku budowy są to raczej formalność?

A, i jeszcze jedno - jest coś takiego jak częściowy odbiór budynku albo "pozwolenie na mieszkanie"? 

Posłuchaj ...

Nie wiem czy u Was przychodza czy nie - czy sie czepiają czy nie ... bo to zalezy indywidualnie od instytucji a takze tych ludzi co w niej pracują.... znam przypadek że na osiedlu dew musiał przerabiac smietnik bo ścianka była o 30 cm przesunięta i inspektor sie dopatrzył .... a znam przypadek że o 100m przesuneli kabel energetyczny i nic nie było ...

Druga sprawa ze w LBN przy domkach to raczej nie pojawiają sie - wyjątek jest wtedy gdy ktoś coś z życzliwych np sąsiadów  napisał że ... i wtedy masz murowaną kontrol ...

Trzecia rzecz ... powinienieś pytać o to swojego kierownika budowy - bo sporo spraw jest lokalnie interpretowane

Czwarta - do odbioru musisz mieć wszystko na tip top - oprócz wykończeniówki - schody muszą być bezpieczne ale nie muszą być w terakocie drewnie itp  , instalacje pokończone, barierki itp itd ...

Cześciowy odbiór i częsciowe pozwolenie istnieje ale dotyczy np fabryki ...

Inwestycja ma takie etapy :

1 etap - hala produkcyjna

2 etap - hala magazynowa

3 etap - biurowiec

4 etap - kolejna produkcja

W pozwoleniu masz komplet projektów z zaznaczeniem  każdego z etapów ... i potem realizujesz je niezależnie od siebie ... i skończysz produkcje to zgłaszasz do PINB ... przychodza odbierajai dają cześciowe pozwolenie na użytkowanie tej cześci co jest skończona ...  i tak dalej ...

Raczej nie dostaniesz częściowego bo nie masz barierki ... albo brak centrali wentylacyjnej ... bo to oznacza że nie jest kompletny dom - brak wykonania integralnej cześci - a z drugiej strony jak mozesz  mieć protokół z pomiarów wentylacji ... jak jest nie skończona ... :D

Napisano
15 godzin temu, sherif napisał:

Czy masz barierki czy nie nikt nie wnika.

tu nie byłbym tego taki pewny

Napisano
18 godzin temu, maro_t napisał:

a nie lepiej po prostu zadzwonić, albo przejść się do nadzoru budowlanego i zapytać?

czekaj ... a za co on placi kierownikowi budowy ???

Napisano
1 godzinę temu, jetbang napisał:

tu nie byłbym tego taki pewny

a w jaki sposób ma wnikać ? Prosić o zdjęcia ?

Kierownik zatwierdza odpowiednim wpisem fakt zakończenie i dla nich jest to wystarczające.

Napisano
2 godziny temu, sherif napisał:

a w jaki sposób ma wnikać ? Prosić o zdjęcia ?

Kierownik zatwierdza odpowiednim wpisem fakt zakończenie i dla nich jest to wystarczające.

jeśli nie przyjdą ... to ok to wystarczy ja to rozumiem

ale jeśli przyjdą to bedzie problem ...

Napisano
3 minuty temu, jetbang napisał:

jeśli nie przyjdą ... to ok to wystarczy ja to rozumiem

ale jeśli przyjdą to bedzie problem ...

Piałem o sytuacji w Warszawie i o formalnie zgłoszonym wniosku.

Poza tym nawet jeżeli to bardzo zależy od ludzi kto do czego i za co się doczepi.

Edytowane przez sherif

Napisano
11 minut temu, sherif napisał:

Piałem o sytuacji w Warszawie i o formalnie zgłoszonym wniosku.

Poza tym nawet jeżeli to bardzo zależy od ludzi kto do czego i za co się doczepi.

nie ...

inspektor po prostu jak przyjdzie to tego nie puści ... i tyle ... masz w pierwszych zdaniach PB zapis o bezpieczeństwie użytkowania - nie jest spełniony i po temacie ...

a ze nie przyszedł ... to miałeś farta ... ale nie rób z tego reguły

Napisano
2 godziny temu, jetbang napisał:

nie ...

inspektor po prostu jak przyjdzie to tego nie puści ... i tyle ... masz w pierwszych zdaniach PB zapis o bezpieczeństwie użytkowania - nie jest spełniony i po temacie ...

a ze nie przyszedł ... to miałeś farta ... ale nie rób z tego reguły

Wiesz, słyszałem że o różne rzeczy potrafią się przyczepić i to zależy od ludzi.

Reguła jest taka, jakie mają wytyczne, w moim rodzinnym mieście każda budowa musi być min raz skontrolowana, w Wawie jezeli chodzi o domy jednorodzinne to nie są kontrolowane.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.