Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie grzejniki do wnęk?

Featured Replies

Napisano

Popełniłem życiowy błąd i kupiłem mieszkanie w starym budownictwie do remontu.

I teraz będę was męczył setkami głupich pytań...

Pod oknami mam piękne wnęki na grzejniki i można by z nich skorzystać. Rozmiar wnęki to mniej więcej 155 cm szer, 70 cm wys, 20 cm gł.

Co byście polecili aby tam zaaplikować? Obawiam się, że wnęka może dławić zwykły grzejnik konwektorowy/

Napisano
11 minut temu, Lupus napisał:

Pod oknami mam piękne wnęki na grzejniki i można by z nich skorzystać. Rozmiar wnęki to mniej więcej 155 cm szer, 70 cm wys, 20 cm gł.

Co byście polecili aby tam zaaplikować? Obawiam się, że wnęka może dławić zwykły grzejnik konwektorowy/

Nie myślałeś nad zmianą np, na podłogówkę?

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Majkiel napisał:

Nie myślałeś nad zmianą np, na podłogówkę?

Z racji po pierwsze kosztów, a po drugie tego że w gre wchodzi raczej tylko sucha zabudowa raczej odrzucam taką możliwość

Napisano
33 minuty temu, Lupus napisał:

Co byście polecili aby tam zaaplikować?

Zwykłe, płytowe. Konwektory we wnęce to chyba gorszy pomysł? Muszą mieć dobry obieg powietrza a wnęka z natury nieco go utrudnia.

Napisano
3 godziny temu, Lupus napisał:

Ale masz/miałeś tam jakieś grzejniki czy dopiero się pojawią?

Napisano
4 godziny temu, Lupus napisał:

Masz bezpodstawne obawy.

A w ogóle co masz na myśli mówiąc grzejnik konwektorowy lub płytowy?

Wystarczy, że z góry i z dołu będzie prześwit zgodny z instrukcją i grzejnik  będzie normalnie działał.

Wnęka lub ściana działa jak dodatkowa płyta grzejnika - nagrzewa się od promieniowania i grzeje powietrze.

Dlatego ekrany odbijające za grzejnikiem tylko pogarszają ogrzewanie.

Napisano
  • Autor
23 minuty temu, Igorek napisał:

Ale masz/miałeś tam jakieś grzejniki czy dopiero się pojawią?

Kiedyś były ale zostalo po nich wspomnienie.

Napisano
5 godzin temu, Lupus napisał:

Płytowe stalowe lub aluminiowe żeberkowe załatwią temat. Jak masz trochę więcej kasy możesz zainwestować w żeliwne, lub ozdobne.

Napisano

Obawiam się, że wnęka może dławić zwykły grzejnik konwektorowy/

Co rozumiesz przez "konwektorowy"? Mam mieszkanie, w którym od PRL we wnękach podokiennych były żeliwne grzejniki żeberkowe. Podczas wymiany całej instalacji CO zostały w całym bloku zastąpione panelowymi Purmo i nie ma najmniejszych problemów z ich działaniem i ogrzewaniem pomieszczeń. Natomiast tak, jak pisze rwIcIk, nie zaszkodzi w tych wnękach dać ocieplenia, jeżeli go nie ma. W starych mieszkaniach często w takich wnękach pod tynkiem miałeś ułożoną supremę, czyli płytę wiórowo-cementową, bo wtedy nie było styropianu. Jeżeli robisz grubszy remont a masz taką płytę, to można zwalić tynk i płytę, dać na jej miejsce płytę styropianową podobnej grubości i nowy tynk (albo szybciej i taniej - płytę GK).

Napisano
3 godziny temu, Lupus napisał:

Kiedyś były ale zostalo po nich wspomnienie.

Napiszę na swoim przykładzie, blok ponad 50lat, oryginalnie żeliwne grzejniki a obecnie w łazience jakaś stalowa drabinka, w pokojach niewielkie aluminiowe, w kuchni w ogóle pozbyłem się grzejnika. Dzięki temu, że blok docieplony i ma plastikowe okna, nadal jest ciepło. 

Napisano
Co jest nad wnęką - parapet? Czy parapet jest płytszy od wnęki? Jak głęboka jest wnęka okienna nad nim? Jakie masz okna?
Napisano
19 godzin temu, Lupus napisał:

70 cm wys

To jedyne ograniczenie, bo taki V22 Purmo itp. musi mieć minimum 10 cm przestrzeni pod i nad, czyli w tym przypadku grzejnik musi mieć wysokość 500mm a najlepiej 450mm. 

purmo.PNG

Napisano
4 godziny temu, Olleo napisał:

Czy parapet jest płytszy od wnęki? Jak głęboka jest wnęka okienna nad nim?

W starym budownictwie standardowo wnęka na kaloryfer jest w tej samej płaszczyźnie, co okno, więc jest mniej więcej tak samo głęboka. A lastrikowe parapety standardowo wystają ze ściany do pomieszczenia, więc są o około 5 cm "głębsze" od wnęki.

Napisano
W starym budownictwie standardowo wnęka na kaloryfer jest w tej samej płaszczyźnie, co okno, więc jest mniej więcej tak samo głęboka. A lastrikowe parapety standardowo wystają ze ściany do pomieszczenia, więc są o około 5 cm "głębsze" od wnęki.
Lupus, nie przelogowałeś się.
Napisano
  • Autor
4 godziny temu, Olleo napisał:
4 godziny temu, Lucyfer napisał:

Lupus, nie przelogowałeś się.

Będę tam w sobotę to pomierzę ;)

Napisano
Będę tam w sobotę to pomierzę [emoji6]
Nie chodzi o dokładne wartości - plus/minus kilka centymetrów wystarczy.

Dlaczego pytam - w starym budownictwie często wnęki okienne są bardzo głębokie i jeśli parapety są również głębokie (najgorszy wariant, to okna głęboko, brak wnęki na grzejnik i jeszcze wystające parapety), to ciepłe powietrze nie dochodzi do okien. Efekt jest taki, że masz kilka stopni niższą temperaturę przy szybach i skraplać Ci się będzie woda, szczególnie przy krawędziach.

Efekt jest ograniczony przy oknach trzyszybowych, ale nie całkowicie wyeliminowany. Najlepiej, jeśli parapet jest stosunkowo płytki i powietrze unoszące się znad grzejnika owiewa okna.

Dlatego nie radzę zabudowywać wnęk grzejnikowych, jak koledzy radzą, a ja wykorzystać.
Napisano
  • Autor
4 minuty temu, Olleo napisał:

Nie chodzi o dokładne wartości - plus/minus kilka centymetrów wystarczy.

Dlaczego pytam - w starym budownictwie często wnęki okienne są bardzo głębokie i jeśli parapety są również głębokie (najgorszy wariant, to okna głęboko, brak wnęki na grzejnik i jeszcze wystające parapety), to ciepłe powietrze nie dochodzi do okien. Efekt jest taki, że masz kilka stopni niższą temperaturę przy szybach i skraplać Ci się będzie woda, szczególnie przy krawędziach.

Efekt jest ograniczony przy oknach trzyszybowych, ale nie całkowicie wyeliminowany. Najlepiej, jeśli parapet jest stosunkowo płytki i powietrze unoszące się znad grzejnika owiewa okna.

Dlatego nie radzę zabudowywać wnęk grzejnikowych, jak koledzy radzą, a ja wykorzystać.

Mury maja ok 50 cm, parapet ma ok 25 i wystaje do środka. Wnęka ma jak pisałem ok 20 cm. Budynek po dziadku z niemiec;]. Budowany w 1942 w niemieckiej dzielnicy mojej wsi.

Napisano
Mury maja ok 50 cm, parapet ma ok 25 i wystaje do środka. Wnęka ma jak pisałem ok 20 cm. Budynek po dziadku z niemiec;]. Budowany w 1942 w niemieckiej dzielnicy mojej wsi.
Ja bym rozważył spłycenie parapetów. Z reguły okna tak do 15, maks 20cm głębiej niż grzejnik już nie powinny sprawiać problemów.
Napisano

Budowany w 1942 w niemieckiej dzielnicy mojej wsi

To może i supremy nawet nie być na plecach wnęki. Ale jako że grzejniki panelowe są znacznie chudsze od żeberkowych, to dałbym we wnęce na dnie styropian z 5 cm i na niego płytę GK.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.