Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zmywarka Electrolux ESL46010 - nie może spuścić wody

Featured Replies

Napisano

Wiem, stary złom, ma 10 lat, ale na zmianę miała poczekać do wymiany mebli w kuchni (wtedy liczyliśmy na zakup większej 60, nie 45).

Nie może spuścić wody i wywala błąd, który w instrukcji opisali jako zablokowany odpływ i radzą sprawdzić zagięcia węża i takie tam (na oko wydaje się nienaganny o ile kamieniem w srodku nie zarósł).

Jest niedziela, a ja rozbieram właśnie meble kuchenne żeby się do niej dobrać.

Jednak jeżeli okaże się, że to nie odpływ, to co, pompa?

Napisano
  • Autor

Odplyw, w sensie weza drozny.

Rozebralem ja cala, tzn obudowe, mam elementy na wierzchu, wspomagajac sie north.pl staram sie zlokalizowac co jest pompa.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

Najprędzej coś zablokowało wirnik pompy.

Zajrzyj od przodu powinna być rewizja.

Ale uwaga, bo pocieknie woda.

To moje ustrojstwo poskladane jest jeszcze jak za czasow PRLu.

Trzeba sie narozbierac troche.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

U mnie zawsze udawało się udrożnić poprzez rewizję bez rozbierania obudowy.

Co masz na mysli piszac "od przodu".

Od srodka komory w zmywarce, czy poprostu u Ciebie od przodu zdejmuje sie jakas zaslepke, blache i masz dostep?

Napisano

E ja jeszcze nie widzialem rewizji w zmywarce od przodu... (choc moze malo widzialem ;) ) w pralce to w kazdej ale w zmywarce... ?

Napisano
  • Autor

Panowie, sytuacja wydaje sie byc opanowana.

Gdybym mial dlonie rasowego azjaty (+ jakies doswiadczenie w usterkach takiego sprzetu) to pewnie poradzilbym se od srodka, a tak musialem rozebrac troche obudow i zdemontowac pompe, by zauwazyc, ze odplyw zapchal lisc laurowy.

Mam tylko nadzie, ze dobrze to wszystko poskladalem (aby pompa nie ciekla, obudowy malo wazne w zabudowie).

Narazie, trwa "pranie próbne".

Zona z córka juz nadaly mi tytul "Bohatera w swoim domu" :puchar::order:

Wysle je chyba do sklepu po :piwo:

Napisano
1 godzinę temu, jaceq napisał:

E ja jeszcze nie widzialem rewizji w zmywarce od przodu... (choc moze malo widzialem ;) ) w pralce to w kazdej ale w zmywarce... ?

Pomerdało mi się.

Nie wiem czemu pomyślałem, że chodzi o pralkę 8]

Jeszcze nic nie piłem :facepalm:

Napisano
1 godzinę temu, ZUBERTO napisał:

Narazie, trwa "pranie próbne".

Sprawdź filtr na dnie. Ten wyjmowany koszyczek z siatką. Oryginalne mają siatki z tworzywa i po kilku latach potrafią pęknąć na krawędzi. Ten liść nie znalazł się tam przypadkiem.

Na pierwszy rzut oka nie widać tego pęknięcia. Filtry oryginalne na wymianę są już z metalowej siatki...

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, Joki napisał:

Sprawdź filtr na dnie. Ten wyjmowany koszyczek z siatką. Oryginalne mają siatki z tworzywa i po kilku latach potrafią pęknąć na krawędzi. Ten liść nie znalazł się tam przypadkiem.

Na pierwszy rzut oka nie widać tego pęknięcia. Filtry oryginalne na wymianę są już z metalowej siatki...

Sprawdze :ok:

Napisano
4 godziny temu, jaceq napisał:

Ja mam Electroluksa 45 cm i od przodu pod drzwiami po odkręceniu blaszanej płyty cofniętej za cokół szafek (jeżeli jest, to go trzeba oczywiście zdjąć) uzyskujesz dostęp do sporo bebechów zmywarki, w tym węża spustowego, pompy i węży od presostatów, ale trzeba leżeć plackiem na boku i mieć małe rączki.

Natomiast do jej wyjęcia z mebli nie trzeba wiele demontować, ona ma przy górnych narożnikach otworu, dostępne po otwarciu drzwi, małe metalowe blokady przykręcone do szafek, które trzeba odkręcić i wtedy ją można wysunąć do przodu.

Napisano
  • Autor

@Lucyfer też mam tą blachę za cokołem szafek, który musiałem rozebrać, ale żebym coś przez nią dał radę zrobić to musiałbym być magikiem.

Zakładam jednak, że ktoś zdolny manualnie, ogarnąłby temat od przodu.

Ja najpierw wyjąłem i rozebrałem sprzęt z obudowy, potem zacząłem myśleć co dalej :hehe:

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
31 minut temu, ZUBERTO napisał:

@Lucyfer też mam tą blachę za cokołem szafek, który musiałem rozebrać, ale żebym coś przez nią dał radę zrobić to musiałbym być magikiem.

Zakładam jednak, że ktoś zdolny manualnie, ogarnąłby temat od przodu.

Ja najpierw wyjąłem i rozebrałem sprzęt z obudowy, potem zacząłem myśleć co dalej :hehe:

Bo to jest tak, że dopiero jak wiesz, i póki pamiętasz, co w tej dziurze gdzie jest dostępne, to przez nią coś zrobisz. Bez tej wiedzy można się pochlastać, dlatego ja też wyciągałem całą. Przy okazji ją gruntownie umyłem i przepłukałem.

Natomiast mój El miał taką przypadłość, że sygnalizował błąd i20, czyli awarię pompy, ale to nie była prawda, bo była to awaria presostatu sygnalizującego, że kuweta zmywarki została opróżniona z wody. Program działa tak, że gdy przychodzi cykl wypompowywania, wraz z pompką rusza zegar odliczający bodaj 3 minuty. Pompka normalnie wypompowuje wodę w poniżej 2 minut i wtedy przychodzi sygnał z tego presostatu oznaczający, że kuweta pusta i idziemy do kolejnego kroku. Jeżeli sygnał nie nadejdzie przez trzy minuty, pompkę zatrzymuje zegar, który się wyzerował i idzie sygnał błędu, owego i20.

Domyślnie twórca zakładał, że może się tylko pompka uszkodzić, więc brak sygnału z presostatu oznacza, że w kuwecie jest wciąż woda, a zatem to pompka działa za słabo lub nie działa. Ale jeżeli zaświnią się styki presostatu (korozyjnie), to masz taką samą sytuację mimo sprawnej pompki, z błędem pompki.

Ja nawet presostatu w końcu nie wymieniłem - wystarczyło od przodu zdjąć jeden  wężyków do niego prowadzących i wielokrotnymi mocnymi dmuchnięciami "przeklepać" styki, które się oczyściły z korozji i już wszystko działa.

Napisano
  • Autor

Dzisiejsza akcje właśnie z powodu i20 miałem.

Napisano
2 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Dzisiejsza akcje właśnie z powodu i20 miałem.

Akurat u Ciebie rzeczywiście przyblokowało wypływ z pompy, ale pamiętaj, że jeżeli pojawi się i20 a pompa będzie sprawna, to problemem może być także presostat sygnalizujący opróżnienie kuwety.

Napisano
7 godzin temu, Lucyfer napisał:

Akurat u Ciebie rzeczywiście przyblokowało wypływ z pompy, ale pamiętaj, że jeżeli pojawi się i20 a pompa będzie sprawna, to problemem może być także presostat sygnalizujący opróżnienie kuwety.

Albo zasyfienie kanalików do niego prowadzących również przez dziurawe sitko.

Napisano
6 godzin temu, Joki napisał:

Albo zasyfienie kanalików do niego prowadzących również przez dziurawe sitko.

Dlatego, jak pisałem, przy pierwszym takim przypadku skorzystałem z wyjęcia zmywarki i wszystkie kanaliki i kanały przepłukałem i przedmuchałem. U mnie ewidentnie podkorodowały styki presostatu i "przeklepanie" je oczyściło.

Napisano
5 godzin temu, Lucyfer napisał:

Dlatego, jak pisałem, przy pierwszym takim przypadku skorzystałem z wyjęcia zmywarki i wszystkie kanaliki i kanały przepłukałem i przedmuchałem. U mnie ewidentnie podkorodowały styki presostatu i "przeklepanie" je oczyściło.

Musiałem przeoczyć. Swoją drogą to sitko może być nawet nieuszkodzone ale skoro moja :piekna: potrafi je zamontować po czyszczeniu tak, że jest nieszczelne to pewnie innym też się zdarza?

;)

Napisano

Dlatego raz na jakiś czas w trakcie programu jak już zmywarka myje gorącą wodą dolewam szklankę podłego octu, czasem jeszcze sypnę sody i kwasku cytrynowego. :ok:

Napisano
22 minuty temu, AstraC napisał:

Dlatego raz na jakiś czas w trakcie programu jak już zmywarka myje gorącą wodą dolewam szklankę podłego octu, czasem jeszcze sypnę sody i kwasku cytrynowego. :ok:

Nigdy nie zrozumie po co mieszać kwas ( octowy czy cytrynowy) z sodą przecież z tego powstaje tyko octan lub cytrynian sodu i bąbelki czyli CO2. Zarówno sam kwas jak i sama soda są bardziej aktywne chemicznie. BEZ SENSU

Napisano
Nigdy nie zrozumie po co mieszać kwas ( octowy czy cytrynowy) z sodą przecież z tego powstaje tyko octan lub cytrynian sodu i bąbelki czyli CO2. Zarówno sam kwas jak i sama soda są bardziej aktywne chemicznie. BEZ SENSU
A co powstaje z sody polanej octem?
Napisano
4 minuty temu, amciek napisał:
13 minut temu, Calvin napisał:

A co powstaje z sody polanej octem?

Jeśli mówimy o sodzie kuchennej ( wodorowęglan sodu) to octan sodu i co2 jeśli o sodzie kaustycznej (wodorotlenek sodu) to tylko octan sodu

Napisano
Jeśli mówimy o sodzie kuchennej ( wodorowęglan sodu) to octan sodu i co2 jeśli o sodzie kaustycznej (wodorotlenek sodu) to tylko octan sodu
To po co w domowych poradach babci jest sposób aby np. Zlew posypać soda oczyszczona i polać octem. Ma to niby odkarzac, odkamieniac, itp. Prawda. Czy fałsz?
Napisano
16 minut temu, amciek napisał:
21 minut temu, Calvin napisał:

To po co w domowych poradach babci jest sposób aby np. Zlew posypać soda oczyszczona i polać octem. Ma to niby odkarzac, odkamieniac, itp. Prawda. Czy fałsz?

To jest ten trzeci rodzaj prawdy.

Zarówno kwas ( prawie każdy byle był mocniejszy od weglowego) jak i soda kaustyczna będą pomagały usuwać kamień. Sól nie ( to trochę uproszczenie ale do warunków kuchennych wystarczy)

Napisano
4 minuty temu, AstraC napisał:

Ja raz na kwartał zapodaję środek do czyszczenia zmywarek i zapuszczam program o najwyższej temperaturze (bez naczyń w środku) :ok:

I co jakiś czas wlewam do odpływu środek do przetykania rur.

Napisano
8 godzin temu, rwIcIk napisał:

Ja raz na kwartał zapodaję środek do czyszczenia zmywarek i zapuszczam program o najwyższej temperaturze (bez naczyń w środku) :ok:

I co jakiś czas wlewam do odpływu środek do przetykania rur.

A u mnie starcza ten nieszczęsny ocet. ;]

10 godzin temu, Calvin napisał:

Jak miałem kiedyś do doczyszczenia kibel po lokatorach to soda sama nie dała rady, sam ocet też nie, ale jak był gorący ocet i dosypana soda to kibel jak nowy. 8] Więc coś musi dawać. ;] 

Aczkolwiek zwyczajowo daję sam ocet. :skromny: 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.