Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czujki zewnętrzne do instalacji alarmowej - co wybrać

Featured Replies

Napisano

O ile dobrze pamiętam to mamy na AK kilku instalatorów alarmów, ale opinie użytkowników też mile widziane. Jakie czujki zewnętrzne polecacie?

Muszę dokupić jedną czujkę na obiekt i chętnie sprawdziłbym coś nowego od tego co mam teraz.

Napisano

Jak coś znajdziesz o dobrych opiniach to daj znać. Rozmawiałem z kilkoma instalatorami i mi odradzali, sąsiad ma jakieś drogie i też narzekał, że potrafią dać fałszywe alarmy. Ja odpuściłem, bo nie widziałem większego sensu.

Napisano
3 minuty temu, sherif napisał:

Jak coś znajdziesz o dobrych opiniach to daj znać. Rozmawiałem z kilkoma instalatorami i mi odradzali, sąsiad ma jakieś drogie i też narzekał, że potrafią dać fałszywe alarmy. Ja odpuściłem, bo nie widziałem większego sensu.

Sąsiadka ma te czujki, jakieś dobre i ciągle u nich wyje alarm. :no:

Napisano
  • Autor

Mam Crow'a EDS3000 i nie narzekam na detekcję, na początku miałem kilka fałszywek za sprawą łażącego kota ale po kilku regulacjach jest ok. Wadą jest cena na poziomie ponad 600 brutto.

Czujka ma regulację kierunku detekcji wewnątrz obudowy także intruz nie widzi jak ją obejść, w porównaniu do czujek montowanych na przegubach.

Napisano

W miarę dobrze działają RK315DT, sporo ich powiesiłem i nie sprawiają problemów. Również mogę polecić BX 80N, ale one mają specyficzny sposób montażu.

Napisano
  • Autor
29 minut temu, alster napisał:

W miarę dobrze działają RK315DT, sporo ich powiesiłem i nie sprawiają problemów. Również mogę polecić BX 80N, ale one mają specyficzny sposób montażu.

Właśnie się zastanawiałem nad tym modelem Risco. Czy w pudełku jest od razu uchwyt do montażu na rurze czy tylko do ściany?

Napisano

Z tego co pamiętam to tylko do ściany, ale musisz pytać sprzedawcę bo były w różnych kompletacjach.

Mam 5 tych czujek powieszone u klienta w lesie i po dobrym wyregulowaniu praktycznie nie ma fałszywych alarmów.

Edytowane przez alster

Napisano

Jak badam temat alarmów i instalatorów, to jest tak, że każdy ma swoje zdanie, kompletnie odmienne od tego drugiego, każdy montuje inaczej i coś innego i żaden nie ma problemów z tym co sam montuje, ale za to ma ogromne z tym co montuje ten drugi ;]

Napisano
25 minut temu, Vadero napisał:

Jak badam temat alarmów i instalatorów, to jest tak, że każdy ma swoje zdanie, kompletnie odmienne od tego drugiego, każdy montuje inaczej i coś innego i żaden nie ma problemów z tym co sam montuje, ale za to ma ogromne z tym co montuje ten drugi ;]

Ja wziąłem lokalnych, zamontowali co uważali za stosowne. Większych problemów nie ma, a do mniejszych mam szybki serwis u nich.

Sąsiadka wydumała jakichś hiper super monterów i wydumaną instalację z czujkami zewnętrznymi i alarm u nich wyje codziennie :no:

Napisano
Dnia 27.12.2017 o 15:19, Piotrus napisał:

O ile dobrze pamiętam to mamy na AK kilku instalatorów alarmów, ale opinie użytkowników też mile widziane. Jakie czujki zewnętrzne polecacie?

Jak jedna czujka kosztuje 600 zł to jako równoważnik mniej-więcej wartości 2 czujek

można pokusić się o zmontowanie rejestratora, 2 kamer HD

i wysłać podgląd z kamer na smartfona.

Monitoring może raportować ruch z kamer.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, lessero napisał:

Jak jedna czujka kosztuje 600 zł to jako równoważnik mniej-więcej wartości 2 czujek

Jakoś nie wierzę w detekcję intruza takim rozwiązaniem, w nocy na nieoświetlonej działce. 

Monitoring swoją drogą też będę robił ale tylko jako szybka weryfikacja co się wydarzyło.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

Ja wziąłem lokalnych, zamontowali co uważali za stosowne. Większych problemów nie ma, a do mniejszych mam szybki serwis u nich.

Sąsiadka wydumała jakichś hiper super monterów i wydumaną instalację z czujkami zewnętrznymi i alarm u nich wyje codziennie :no:

Ja zdecydowałem się zrobić samemu i miałem z tego fajną zabawę. O dziwo żadnych problemów nie miałem, poza niedawnym padem centrali z powodu wadliwych pamięci flash. Popełniłem kilka drobnych błędów w rozmieszczaniu czujek które wyszły po umeblowaniu ale poprawiam adhoc.

Z obserwacji mogę powiedzieć że instalator musi mieć wyobraźnię do dobrego projektu, sprzęt jest mniej ważny.

Napisano
15 minut temu, Piotrus napisał:

Jakoś nie wierzę w detekcję intruza takim rozwiązaniem, w nocy na nieoświetlonej działce. 

Monitoring swoją drogą też będę robił ale tylko jako szybka weryfikacja co się wydarzyło.

Jak głoszą opinie i tutaj i użytkowników, czujka zewnętrzna dedykowana, też może okazać się średnim rozwiązaniem.

Wydarzenie zaraportowane przez rejestrator można przynajmniej natychmiast zweryfikować.

Jeszcze jedno podpowiem - kolega zrobił sobie podsystem powiadamiania o zdarzeniach, ruchu na zewnątrz posesji w okolicach tarasu, kluczowych okien, drzwi.

Centralka współpracuje bodajże z czujkami Bosch BPR2-WP12 - tak - czujka wewnetrzna umieszczona na zewnątrz. Osłonięta od opadów bo mocno cofnięta pod okap dachu.

Kosztuje około 70 zł a elektronika jest w osłonie - możesz zaryzykować.

System jest oparty na kamerach, weryfikacja czujnikami, przy każdej parze umieszczony reflektor led dużej mocy uruchamiany układem przekaźnikowym wyzwalanym przekaźnikiem centralki sterowanym z telefonu. Dwa lata i mu to działa.

Napisano
Godzinę temu, Piotrus napisał:

Z obserwacji mogę powiedzieć że instalator musi mieć wyobraźnię do dobrego projektu, sprzęt jest mniej ważny.

U mnie trafili idealnie - wszystko jest gdzie powinno być :ok:

Potem tylko dokładałem czujkę na tarasie (zabudowanym) i w budynku gospodarczym, a to wymagało dodania modułu rozszerzeń do centralki.

Napisano
2 godziny temu, lessero napisał:

Tak właśnie zrobiłem, ale przy kamerach IP nie należy się sugerować wykryciem ruchu bo jest ono mocno zawodne.

Napisano
14 minut temu, sherif napisał:

Tak właśnie zrobiłem, ale przy kamerach IP nie należy się sugerować wykryciem ruchu bo jest ono mocno zawodne.

Nie tyle ruchu, co program porównuje pobudzenie matrycy. Porównuje zmianę w klatce obrazu w porównaniu z poprzednimi.

I teraz przychodzi śnieg w grubych płatkach i dupa.

Co do rozwiązania - kamery są na kablu, rejestrator wpięty do LAN. 

Napisano
4 minuty temu, lessero napisał:

Nie tyle ruchu, co program porównuje pobudzenie matrycy. Porównuje zmianę w klatce obrazu w porównaniu z poprzednimi.

I teraz przychodzi śnieg w grubych płatkach i dupa.

Co do rozwiązania - kamery są na kablu, rejestrator wpięty do LAN. 

śnieg tylko to pogarsza, ale owady, pajęczyny, odbłyski światła - tego nie da się dobrze ustawić i nie może to służyć do wzbudzania alarmu czy nawet powiadamiania.

Jak pierwszy raz to odpaliłem to miałem przeszło 900 maili za noc :phi:

Edytowane przez sherif

Napisano
1 minutę temu, sherif napisał:

śnieg tylko to pogarsza, ale owady, pajęczyny, odbłyski światła - tego nie da się dobrze ustawić i nie może to służyć do wzbudzania alarmu czy nawet powiadamiania.

Jak pierwszy raz to odpaliłem to miałem blisko przeszło 900 maili za noc :phi:

Absolutnie się zgadzam - dlatego kolega ma podsystem, który nie wyzwala sygnalizatorów, tylko przysyła powiadomienia.

Eksperymentował z tymi czujkami Boscha tuż pod podbitka i na tą chwilę, widzę, dalej wiszą i są podpięte, także pomysł, chociaż niezgodny ze sztuką, widocznie nie jest zły. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.