Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kocioł gazowy

Featured Replies

Napisano

Witam, potrzebuję porady jaki kocioł  będzie lepszy? Jedno funkcyjny z zasobnikiem czy dwu funkcyjny?

Dom to około 200m, trzy poziomy do ogrzania. Aktualnie jest piec na węgiel plus bojler elektryczny 100 l do podgrzewania wody użytkowej latem a w zimie jest woda grzana przez c. o. Piec gazowy będzie na samym dole w takiej niby kotłowni. Co będzie lepsze? Może ktoś doradzić?

Wysłane z mojego NEM-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez kamileeek

Napisano

lepsze,  czyli?

Jeśli pytasz o to  będzie  bardziej komfortowe to oczywiście  1 funkcyjny z zasobnikiem i najlepiej z cyrkulacją 

Napisano
Godzinę temu, kamileeek napisał:

Może ktoś doradzić?

Tylko jednofunjcyjny z zasobnikiem i cyrkulacją. I nie słuchaj pochwał kotłów dwufunkcyjnych bo będziesz żałował.

Dwufunkcyjny jako tako ma sens tylko w małych instalacjach bez cyrkulacji.

Napisano

Witam, potrzebuję porady jaki kocioł  będzie lepszy? Jedno funkcyjny z zasobnikiem czy dwu funkcyjny?

Dom to około 200m, trzy poziomy do ogrzania. Aktualnie jest piec na węgiel plus bojler elektryczny 100 l do podgrzewania wody użytkowej latem a w zimie jest woda grzana przez c. o. Piec gazowy będzie na samym dole w takiej niby kotłowni. Co będzie lepsze? Może ktoś doradzić?

Jedno plus zasobnik klasyczny - tanie i podstawowe rozwiązanie

Jedno plus zasobnik warstwowy - droższe, bardziej skutecznie rozwiązanie

Dwu z wbudowanym małym zasobnikiem warstwowym - najdroższe i najbardziej efektywne rozwiązanie

Powyższe dotyczy małych instalacji (krótka droga do punktów odbioru). Jeśli rozbudowana, to punkt 2.

Napisano
  • Autor

Trochę zielony jestem, cyrkulacja tzn ze woda krąży dzięki temu po odkreceniu kranu leci odrazu ciepła woda? A jak nie ma tak zrobionego obiegu to też się sprawdzi?

Napisano
6 minut temu, kamileeek napisał:

Trochę zielony jestem, cyrkulacja tzn ze woda krąży dzięki temu po odkreceniu kranu leci odrazu ciepła woda? A jak nie ma tak zrobionego obiegu to też się sprawdzi?

Też się sprawdzi tylko będziesz długo czekał na ciepłą.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odp.
A jakiej firmy szukać kotła?

Napisano

A jakiej firmy szukać kotła?

Takiej, której serwisant jest dobry i jest blisko.

Osobiście preferuję naszego Termeta.

Napisano
  • Autor

Tak dopytuje na szybko, bo rodzice od 2 lat przymierzaja się założyc gaz i chyba to nastąpi w tym roku a teraz nagle dowiedzieli się że dotacje dają na kocioł i czas na złożenie wniosku jest do piątku. Więc jutro będę musiał ogarnąć jakas firmę z serwisantem i chciałem mieć jakąś minimalną wiedzę.

Napisano
  • Autor

Wejdz na stronę danego producenta i sprawdź czy w twojej okolicy jest serwisant.
Np wspomniany Termet https://www.termet.com.pl/znajdz-serwis/11
Jest z Wołomina więc jutro będę dzwonił, dzięki

Napisano
  • Autor

No właśnie tylko skąd ja będę wiedział który kocioł lepszy a tym bardziej instalator?

Napisano

No właśnie tylko skąd ja będę wiedział który kocioł lepszy a tym bardziej instalator?

Jeśli jesteś zielony to kieruj się dostępnością i kosztami serwisu. Popytaj o przeglądy itp. w kilku firmach.

Napisano
3 godziny temu, kamileeek napisał:

Witam, potrzebuję porady jaki kocioł  będzie lepszy?

Zwróć uwagę, żeby miał niska moc minimalną 2-3kW.

Napisano

Szukaj z niską mocą minimalną, taniego, z niedrogimi przeglądami i z dobrymi opiniami np. na elektrodzie.pl

Blisko serwis? Wystarczy to samo miasto.

Jaki to tani? Np. Immergas jednofunkcyjny kosztuje ok. 3.5k, dwufunkcyjny koło 5 (sprawdź, bo dawno nie patrzyłem). Nie ma sensu kupować nic, co kosztuje 8 czy 9 tys.

Napisano
5 godzin temu, kamileeek napisał:

5 godzin temu, kamileeek napisał:

Tylko dogadaj się dobrze bo ja z serwisantem Termetu z Wolomina miałem małe jazdy.

Napisano
  • Autor

Szukaj z niską mocą minimalną, taniego, z niedrogimi przeglądami i z dobrymi opiniami np. na elektrodzie.pl

Blisko serwis? Wystarczy to samo miasto.

Jaki to tani? Np. Immergas jednofunkcyjny kosztuje ok. 3.5k, dwufunkcyjny koło 5 (sprawdź, bo dawno nie patrzyłem). Nie ma sensu kupować nic, co kosztuje 8 czy 9 tys.

A panowie jeszcze taka sprawa jak mam w projekcie napisane że kocioł o mocy 21kW dwufunkcyjny to jedno funkcyjny też mam mieć taką moc? Czy ten projekt jest w jakiś sposób wiążący że ma być dwufunkcyjny i koniec? Na razie muszę do piątku złożyć wniosek o dofinansowanie i podać jakiś model kotła, a mam mało czasu bo w robocie zapierdziel a rodzice starzy i tego nie zalatwią i dziś pojechałem do jednej firmy ale szefa nie było bo wyjechał na 2 tygodnie i jakiś koleś podał mi model kotła buderus gb062-24v2. Czy on może być? Może za mocny a może za słaby? No niestety z braku czasu nic innego nie wymyślę.

Napisano

Uwaga na początek - ja nie jestem instalatorem, ani ekspertem innego sortu w tym temacie, a użytkownikiem kotła jednofunkcyjnego kondensacyjnego.

Ten buderus kosztuje od 4.8k w zwyż. Tańszy masz np.:

https://m.ceneo.pl/32175527

Z tego, co widzę, to są bardzo podobne - trwa wymiennik aluminiowo-krzemowo-magnezowy (może ktoś się wypowie, czy to lepiej od inox?) I modulacja od 3kW.

Masz jeszcze droższy dwufunkcyjny, który nie wymaga zasobnika, bo ma wbudowany (jeśli masz blisko do kranów):

https://m.ceneo.pl/41986032

Nie wiem, jakie są wymagania do kawki, więc nie wiem, czy projekt jest dlań wiążący, ale poza nimi możesz sobie wybrać, czy chcesz jednofunkcyjny plus zasobnik, czy dwufunkcyjny bez.

Maksymalną moc i tak będzie używać tylko do podgrzania wody.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj dzwoniłem jeszcze do jednego fachowca i ma mi przysłać ofertę prawdopodobnie na viessmanna.

Dotacją to 75% do 5000 więc maks ten kocioł powinien kosztować z zasobnikiem 6700.

Napisano
10 godzin temu, Olleo napisał:

wymiennik aluminiowo-krzemowo-magnezowy (może ktoś się wypowie, czy to lepiej od inox?)

Oczywiście, że jest lepszy. Dla producenta. Zamiast skomplikowanej konstrukcji z wytłoczek z drogiej stali masz pojedynczy odlew z niedrogiego stopu.

Edytowane przez maras77

Napisano
  • Autor

Oczywiście, że jest lepszy. Dla producenta. Zamiast skomplikowanej konstrukcji z wytłoczek z drogiej stali masz pojedynczy odlew z niedrogiego stopu.

Wyszukalem takie coś na ceneo Vaillant VC 206 + Vih R 120 cena 6800 w kilku sklepach internetowych, muszę mieć 3 oferty a czas mi się kończy. Fachowcy mieli mi na emaila oferty przysłać po południu ale jakoś chyba nie mieli czasu. Czy taki o mocy 20kW może być? Gdy projekt gazu był robiony 2 lata temu to budynek nie był ocieplony teraz jest to 12 cm styropian, budynek to bliźniak. Immergasa nie mogę znaleźć

Napisano

Też mam takie wrażenie. W tym droższym immergasie z własnym zasobnikiem wymiennik jest ze stali nierdzewnej.
Napisano
19 minut temu, Olleo napisał:
5 godzin temu, maras77 napisał:

Też mam takie wrażenie. W tym droższym immergasie z własnym zasobnikiem wymiennik jest ze stali nierdzewnej.

Zapewne nie można odkamieniać kwasem takich alukrzemowych wymienników. A podobno bardziej zarastają.

Napisano

Kilka lat temu przeszedłem z kotła dwufunkcyjnego z zasobnikiem warstwowym ok 40 littrów na jednofunkcyjny z zasobnikiem 180l. Grzeję 3 poziomy i mam cyrkulację CWU. Zmiana była na zdecydowany plus.

Docelowo dołożę pewnie do zasobnika grzałkę elektryczną zasilaną z fotowoltaiki. 

Napisano
43 minuty temu, borbet napisał:

Docelowo dołożę pewnie do zasobnika grzałkę elektryczną zasilaną z fotowoltaiki. 

w jakim celu?

Napisano
15 minut temu, maro_t napisał:

w jakim celu?

W celu obniżenia kosztów...

Napisano
Teraz, borbet napisał:

W celu obniżenia kosztów...

liczyłeś to jakoś? U mnie rachunki za gaz w sezonie letnim, czyli gdy nie grzeję C.O. to 70-80 pln. Nie wiem ile dokładnie jest w tym abonamentu, który bym płacił nawet przy zerowym zużyciu, ale obstawiam ze 40 pln. Czyli gaz na grzanie zasobnika to kwoty rzędu 30-40 pln miesięcznie. Ile czasu ta fotowoltanika by się musiała zwracać?

Napisano
Godzinę temu, maro_t napisał:

liczyłeś to jakoś? U mnie rachunki za gaz w sezonie letnim, czyli gdy nie grzeję C.O. to 70-80 pln. Nie wiem ile dokładnie jest w tym abonamentu, który bym płacił nawet przy zerowym zużyciu, ale obstawiam ze 40 pln. Czyli gaz na grzanie zasobnika to kwoty rzędu 30-40 pln miesięcznie. Ile czasu ta fotowoltanika by się musiała zwracać?

Przy osobach mam spore zużycie CWU. Będę liczył przed ewentualnym montażem.

Napisano
Godzinę temu, borbet napisał:

Ja liczyłem i zakładając 40% dotacji i zużycie rzędu 3900kWh/rok system 4.5kWh zwraca się po niecałych 7 latach - mówiąc o zużyciu prądu.

Jeżeli odnieść to do gazu, czyli płacimy dla porównanie x4 mniej (0.15PLN za kWh), to będzie to ok 25lat lub oczywiście średnia ważona.

Kolektorami też nie opłaca się grzać jak ma się gaz ziemny.

Napisano
20 godzin temu, sherif napisał:

Ja liczyłem i zakładając 40% dotacji i zużycie rzędu 3900kWh/rok system 4.5kWh zwraca się po niecałych 7 latach - mówiąc o zużyciu prądu.

Jeżeli odnieść to do gazu, czyli płacimy dla porównanie x4 mniej (0.15PLN za kWh), to będzie to ok 25lat lub oczywiście średnia ważona.

Kolektorami też nie opłaca się grzać jak ma się gaz ziemny.

Ja zakładam, że:

- nie korzystam z dotacji

- nie instaluję licznika dwukierunkowego 

- kupuję używane panele (opcja sprawdzona przez znajomego)

- sam instaluję (poza samym montażem na dachu)

- używam tylko do podgrzewania CWU (instalacja z użyciem sterownika grzałki)

Napisano
2 godziny temu, borbet napisał:

Ja zakładam, że:

- nie korzystam z dotacji

- nie instaluję licznika dwukierunkowego 

- kupuję używane panele (opcja sprawdzona przez znajomego)

- sam instaluję (poza samym montażem na dachu)

- używam tylko do podgrzewania CWU (instalacja z użyciem sterownika grzałki)

czyli jeszcze bardziej się nie opłaca :phi:

Napisano
Kilka lat temu przeszedłem z kotła dwufunkcyjnego z zasobnikiem warstwowym ok 40 littrów na jednofunkcyjny z zasobnikiem 180l. Grzeję 3 poziomy i mam cyrkulację CWU. Zmiana była na zdecydowany plus.
Na plus co konkretnie? Tylko czas na ciepłą wodę w kranie?
Napisano
U mnie przy dużym zużyciu wody i 4 osobach idzie 1.5m³ gazu dziennie.
Napisano
44 minuty temu, Olleo napisał:
Dnia 15.01.2018 o 16:04, borbet napisał:

Coś bardzo dużo ... 1.5m3 to ok 150kWh u mnie w zimie tyle nie bierze przy CWU, kuchence i grzaniu chaty. Latem to jest ok 20kWh/ dobę, zwykle są to dwa grzania zbiornika 180l (też 4 osoby, z czego 3 os kąpiel w wannie).

Napisano
18 godzin temu, Olleo napisał:
Dnia 15.01.2018 o 16:04, borbet napisał:

U mnie 60-70 miesięcznie. Z gotowaniem.

Napisano
18 godzin temu, Olleo napisał:
Dnia 15.01.2018 o 12:53, borbet napisał:

Na plus co konkretnie? Tylko czas na ciepłą wodę w kranie?

Bezawaryjność. Dobra pogodówka (iSense). Możliwość wymiany zasobnika na inny w razie potrzeby.

Napisano
Coś bardzo dużo ... 1.5m3 to ok 150kWh u mnie w zimie tyle nie bierze przy CWU, kuchence i grzaniu chaty. Latem to jest ok 20kWh/ dobę, zwykle są to dwa grzania zbiornika 180l (też 4 osoby, z czego 3 os kąpiel w wannie).
Kuchenkę też mamy. Zużycie razem ok. 1.2m³ gazu na każde 0.5m³ zimnej wody.
Napisano

Chyba się koledze coś pomerdało.

1,5 m^3 gazu to 16 kWh, co pozwala na podgrzanie 300 l wody z 12 do 60 stopni.

Twoje 20 kWh pozwala na zagrzanie 360 l wody, co daje 2x 180.

Czy to prawdziwe zużycie, bo jakieś dokładne liczby wychodzą.

Edytowane przez maras77

Napisano
10 minut temu, maras77 napisał:

Chyba się koledze coś pomerdało.

1,5 m^3 gazu to 16 kWh, co pozwala na podgrzanie 300 l wody z 12 do 60 stopni.

Twoje 20 kWh pozwala na zagrzanie 360 l wody, co daje 2x 180.

Czy to prawdziwe zużycie, bo jakieś dokładne liczby wychodzą.

Masz rację, pomylio mi się o "przecinek", czyli x10, powinno być ok 16kWh, czyli zużycie w normie.

2 godziny temu, Olleo napisał:

Kuchenkę też mamy. Zużycie razem ok. 1.2m³ gazu na każde 0.5m³ zimnej wody.

ok, kolega już mnie poprawił, to masz normalne zużycie też tyle mam , czasem deko więcej, czasem mnie. W sumie kuchenka ma mały wpływ na zużycie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.