Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.4 (90KM) w Kombiaku duzo czy malo??

Featured Replies

Napisano

czy to duzio czy malo bo zastanawiam sie nad kupnem takiego auto moze nawet i nowego.

Dodam tylko ze wiekszosc jazda po miescie od czasu do czasu wypad na weekend na dzialke z rodzinka i psem(dlatego kombi) odleglosc 50 km czasem moze jakies mazury raz do roku i moze raz na 2,3 lata podroz do Hiszpani Chorwacji takie tam.

Wiem ze 90 kucykow to nieduzo ale poco przeplacac.

Ile takie autko pali , jakies wady , zalety , co sie psuje itd itd???

Napisano

ja mam X16XEL czyli 100 KM 1.6 16v. Moim zdaniem 90 to mało jak na kombi. Najśmieszniejsze jest to, że strach przed większym motorem ma wialkie oczy. Nie prawdą jest ze 1.4 16v 90km spali mniej niż 1.6 16v 100km. Przy jeździe spokojnej bez większego deptania w mieście spalam około 8/100 a dla przykładu mój tata fabią 1.4 16V 75 km spala około 10l. Dlaczego: z czystej zasady zachowanbia mocy do masy. Nie ma sensu inwestować w większe auto z mniejszym silnikiem. Dla kombi najlepiej by w Twoim przypadku był 1.8 16v 125 KM lub 2.0 16v 140km. Spalisz 1l więcej od 1.4 a w razie wypszedzania lub innej sytuacji masz potworka pod maską. W trasie takim 1.8 16v spalisz 6l/100, 2.0 16v 6/5l/100 przy 100-120. Zastanów się dobrze. Koszta znikomo większe a auto z o wiele większymi możliwościami.

Pozdrawiam.

Napisano

> czy to duzio czy malo bo zastanawiam sie nad kupnem takiego auto moze

> nawet i nowego.

> Dodam tylko ze wiekszosc jazda po miescie od czasu do czasu wypad na

> weekend na dzialke z rodzinka i psem(dlatego kombi) odleglosc 50

> km czasem moze jakies mazury raz do roku i moze raz na 2,3 lata

> podroz do Hiszpani Chorwacji takie tam.

> Wiem ze 90 kucykow to nieduzo ale poco przeplacac.

> Ile takie autko pali , jakies wady , zalety , co sie psuje itd itd???

Uderzaj do salonu na jazdę próbną i wszystko jasne, bo tu jeden powie Ci że to muł a drugi że rakieta wink.gif ja kupiłem i się miło rozczarowałem a to przez to że naczytałem się wczesniej na grupie jaki to straszny muł jest i w ogóle, a tu całkiem zacnie się podróżuje yay.gif

Napisano

Mysle ze 1.4 16V 90KM zupelnie Ci wystarczy. Pomysl co maja powiedziec wlasciciele 1.4 8V 60KM wink.gif

Napisano

jak dla mnie to....

wczesniej jezdzilem astra G 1,6 75KM

coz... sedan byl zawsze sam jezdzilem i.....

uwazam ze za malo mial mocy zdecydowanie za malo...

teraz mam taki jaki widac w podpisie i uwazam ze jest dobry silnik do astry kombi.

osobiscie odradzal bym takie slabe silniki... 1,4 to dobre do micry..

a taka astra kombi jednak wazy blisko 1400kg (2,2DTI kombi)

Napisano

> Uderzaj do salonu na jazdę próbną i wszystko jasne

W sumie to najlepszy pomysł żeby sprawdzić to samemu na jeździe próbnej. Pamiętaj tylko, ze jeżeli umówisz się na jazde próbną to jedź z całą rodziną i wszystkich zapakuj do auta. Bo to, że przejedziesz się sam czy we dwie osoby nie da ci obrazu tego, jak autko będzie się zachowywało np. w pięć osób. Pamiętaj też, że w dłuższą podróż bagażnik pakuje się do pełna (wiem po sobie). Według mnie taki silniczek to trochę za mało do dużej budy wyładowajen po brzegi. Ale jak to ktoś wcześniej stwierdził różni ludzie różnie patrzą.

Oceń to sam

pozdrawiam

Napisano

> Mysle ze 1.4 16V 90KM zupelnie Ci wystarczy. Pomysl co maja

> powiedziec wlasciciele 1.4 8V 60KM

Też tak uważam 1.4 16 V to optymalny silniczek, a różnica między 1.6 16 V to tylko 10 koników, więc praktycznie żadna różnica. Gdybym teraz miał kupować asterkę to szukałbym 125 konnej czyli 1.8 16 V lub 100 konnego dizelka.

Ogólnie 1.4 silnik, czyli taki jak mój zapewnia dobre osiągi ale bez jaikś większych szaleństw.

Napisano

> Też tak uważam 1.4 16 V to optymalny silniczek, a różnica między 1.6

> 16 V to tylko 10 koników, więc praktycznie żadna różnica.

Te 10 konikow to tylko na papierze, szczerze mowiac to zupelnie nie wierze w te 90km, wedlug mnie jest to mocno naciagane. Ja mam 82km i nie jedną astre, forda, renaulta, itp... z 1.4, 1.6, 1.8 bez problemu wziąłem. Nie to zebym sie chwalil, bo nie ma czym w zasadzie, ale mialem wczesniej kilka benzyniakow od 60km do 90km i wszystkie byly jakies takie osłabłe. Dopiero jak sie je wykręciło do 5000obr to jeszcze jako tako szły. Więc według mnie do kombiaka to tylko turbo diesel. Większy moment = lepsza jazda po miescie. Tez, tak jak Wy kiedys przebieralem w benzyniakach, szukałem czegoś "konkretnego" ale jak sie przesiadlem do TD to powiedzialem sobie, ze juz nigdy wiecej benzyniaka. Poprostu wyleczyłem sie z różnych 16V, EFI, wielopunktów, itd, itp... Jak ktos chce dynamicznie po miescie jezdzic to benzyne trzeba znacznie wykrecac, co cholernie podnosi spalanie, a w dieslu różnica w spalaniu przy takiej jezdzie jest zdecydowanie mniejsza. Ale jak tam kto woli. Do diesla trzeba dojrzeć wink.gif

Napisano

> Do diesla trzeba dojrzeć

Albo mieć na niego pieniądze ;-) Z drugiej strony jeżeli ktoś zamierza autko zagazować to koszty benzyniaka z gazem i diesla stają się podobne. Warto o tym pomyśleć.

Napisano

To o co pytasz ma sie nastepująco Silnik 1,4 16V 90 Km jest BDB ale do sedana i HBE natomiast jak juz tu koledzy powiedzieli do kombi (bo to troszke większe autko) to juz lepiej mieć 16,16V Pomykałem kilka razy takowym z silniczkiem 1,6 i powiem ci że nie pali dużo (mówie o LPG - trasa około 8L/100km),a naprawde te 100 KM przydaje sie na drodze.

Napisano

> 100 KM przydaje sie na drodze.

Tak jak wspomniali wyżej koledzy, chodzi głównie o moment a nie o moc, jednak w 1,4 16V moment jest zdecydowanie za mały do kombiaka! Szczerze mówiąc 1,6 16V i jego 150 Nm też mało.

Potwierdzam, że diesel ze swoim porządnym momentem to jest to. Ewentualnie 1,8 - 2.0 (turbo wink.gif ) benzyniak, ale wtedy należy liczyć się ze zwiększonymi składkami ubezpieczeniowymi, co jest chore jak diabli...

Napisano

zależy co kto potrzebuje... najlepiej było by 2.0 8v bo duży moment obrotowy chyba ze jeździsz kombiakiem jak mój kolega który wozi w bagazniku suba i gaśnice to 1.4 16 jest w miare jak wolno jeździsz wink.gif

Napisano

> nawet i nowego.

do jazdy wystarczy ale szalu nie ma.

Napisano

> Tak jak wspomniali wyżej koledzy, chodzi głównie o moment a nie o

> moc, jednak w 1,4 16V moment jest zdecydowanie za mały do

> kombiaka! Szczerze mówiąc 1,6 16V i jego 150 Nm też mało.

> Potwierdzam, że diesel ze swoim porządnym momentem to jest to.

> Ewentualnie 1,8 - 2.0 (turbo ) benzyniak, ale wtedy należy

> liczyć się ze zwiększonymi składkami ubezpieczeniowymi, co jest

> chore jak diabli...

przy 2.0T to pies drapal skladki ubezpieczeniowe jak Ci kase na stacji benzynowej wysysa.

Napisano

> Te 10 konikow to tylko na papierze, szczerze mowiac to zupelnie nie

> wierze w te 90km, wedlug mnie jest to mocno naciagane. Ja mam

> 82km i nie jedną astre, forda, renaulta, itp... z 1.4, 1.6, 1.8

> bez problemu wziąłem. Nie to zebym sie chwalil, bo nie ma czym w

> zasadzie, ale mialem wczesniej kilka benzyniakow od 60km do 90km

> i wszystkie byly jakies takie osłabłe. Dopiero jak sie je

> wykręciło do 5000obr to jeszcze jako tako szły. Więc według mnie

> do kombiaka to tylko turbo diesel. Większy moment = lepsza jazda

> po miescie. Tez, tak jak Wy kiedys przebieralem w benzyniakach,

> szukałem czegoś "konkretnego" ale jak sie przesiadlem do TD to

> powiedzialem sobie, ze juz nigdy wiecej benzyniaka. Poprostu

> wyleczyłem sie z różnych 16V, EFI, wielopunktów, itd, itp... Jak

> ktos chce dynamicznie po miescie jezdzic to benzyne trzeba

> znacznie wykrecac, co cholernie podnosi spalanie, a w dieslu

> różnica w spalaniu przy takiej jezdzie jest zdecydowanie

> mniejsza. Ale jak tam kto woli. Do diesla trzeba dojrzeć

czeba bylo qpic V6 albo jakas uturbiona benzyne, wtedy bys nie jeczal, ze nie idzie dolem. Silniki 16V maja to do siebie, ze niestety wymagaja krecenia.

Napisano

> ja mam X16XEL czyli 100 KM 1.6 16v. Moim zdaniem 90 to mało jak na

> kombi. Najśmieszniejsze jest to, że strach przed większym

> motorem ma wialkie oczy. Nie prawdą jest ze 1.4 16v 90km spali

> mniej niż 1.6 16v 100km. Przy jeździe spokojnej bez większego

> deptania w mieście spalam około 8/100 a dla przykładu mój tata

> fabią 1.4 16V 75 km spala około 10l. Dlaczego: z czystej zasady

> zachowanbia mocy do masy. Nie ma sensu inwestować w większe auto

> z mniejszym silnikiem. Dla kombi najlepiej by w Twoim przypadku

> był 1.8 16v 125 KM lub 2.0 16v 140km. Spalisz 1l więcej od 1.4 a

> w razie wypszedzania lub innej sytuacji masz potworka pod maską.

> W trasie takim 1.8 16v spalisz 6l/100, 2.0 16v 6/5l/100 przy

> 100-120. Zastanów się dobrze. Koszta znikomo większe a auto z o

> wiele większymi możliwościami.

> Pozdrawiam.

ciekawe kiedy to 1.8 spali w trasie 6l, a juz napewno nie przy 120.

Napisano

> nawet i nowego.

jezeli do miasto to spoczko wystarczy;)

na trasie tez;) ok ale moze byc lepiej....

co sie psuje hmm u mnie na razie nic 70 kkm

Napisano

albo kupić silnik 8V zlosnik.gif

Napisano

czesc jezeli mowisz o astrze G to jest ona troche bardziej przymulona niz F z tym samym silnikiem. jezdzilem 14.16v w wersji htb i jakos mnie nie porwala. do przemieszczania sie nadaje dobrze ale nie poszalejesz. a wracajac do tematu to wazniejszy jest moment obrotowy i jego polozenie niz konie mechaniczne.

im wyzszy i nizej polozony to silnik bardziej elastyczny i nie trzeba krecic. jak stac cie finansowo to pomysl o 16 zawsze wiecej mocy sie przyda. z doswiadczenia wiem ze kiedy po zakupie minie chwilowe zauroczenie to bedziesz marudzil ze mogl by byc mocniejszy

Napisano

Wolałbym 100 konny motor 1,6. Jest bardziej elastyczny, "spokojniejszy" i przede wszystkim oszczędny. 1,4 w kombi jest do zniesienia, ale przy wyborze nowego auta kierowałbym się zasadą hierarchizacji potrzeb. A ty chcesz jak widzę rodzinną furkę do zadań uniwersalnych. 1,6 to idealny wybór.

Napisano

Ja mam Viki co prawda ale właśnie kombi i do tego tylko 82 kuce w hertzklekocie i musze powiedzieć że to w zupełności wystarcza na ten wózek możesz mi wierzyć zlosnik.gif

Napisano

Nawet w sedanie to za mało !

I nie chodzi o jakąś sportową jazde.

Co prawda przesiadka z czegoś 1,4 8V sprawia wrażenie że to bolid a tak naprawdę nie jest.Niby przyspiesza fajnie,ale tylko do 3 biegu.Czwórka i piątka słuzy tu jedynie do przemieszczania.

Z tym silnikiem aby sprawnie przyspieszać to trzeba ostro kręcic.

Ja sam mam niemal codziennie sytauacje że przy 80km/h schodze do trójki aby sprawnie i szybko kogoś wyprzedzić.

Ogólnie nie polecam,juz lepiej zwykłe 1,6 czy 1,8.Mają lepszy moment obrotowy.Bo moc to nie wszystko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.