Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

auto dla żony-Captur czy Peugeot 2008?

Featured Replies

Napisano

Na chwile obecną bierzemy te dwa auta -Renault Captur 1,2 118 KM manual i Peugeot PureTech 110/130 KM. Który wybrać? Poprosze o plusy dodatnie i ujemne.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Rado_ napisał:

Pewnie kwestia gustu, ale 2008 jest fajniejsze i ma lepszy silnik.

Napisz więcej. Bo teoretycznie to Captur ma 4 cyl a nie 3 i przesuwaną tylmą kanapę co zwiększa miejsce w kabinie w 2 rzedzie. Jak się spisują zegary w 2008- nie są za wysoko i nie zasłąnia kiera?

Napisano
26 minut temu, 1Marek1 napisał:

Na chwile obecną bierzemy te dwa auta -Renault Captur 1,2 118 KM manual i Peugeot PureTech 110/130 KM. Który wybrać? Poprosze o plusy dodatnie i ujemne.

A zonie ktore sie bardziej podoba? ;]

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, Maciej__ napisał:

A zonie ktore sie bardziej podoba? ;]

captur

Napisano
2 minuty temu, 1Marek1 napisał:

captur

To wez Captura ;]

Napisano
  • Autor

To wez Captura ;]

Jeżeli oba auta są porównywalne to będzie ten który ładniejszy (Captur). Ale jeżeli któryś jest wyraznie lepszy to będę molestował żonę.;]

Napisano
2 minuty temu, 1Marek1 napisał:

Jeżeli oba auta są porównywalne to będzie ten który ładniejszy (Captur). Ale jeżeli któryś jest wyraznie lepszy to będę molestował żonę.;]

Wg mnie zaden z nich OBIEKTYWNIE nie jest lepszy ;)

Przedluzylbym gwarancje do 5 lat i bral Captura w Twoim przypadku.

Napisano
24 minuty temu, 1Marek1 napisał:

Napisz więcej. Bo teoretycznie to Captur ma 4 cyl a nie 3 i przesuwaną tylmą kanapę co zwiększa miejsce w kabinie w 2 rzedzie. Jak się spisują zegary w 2008- nie są za wysoko i nie zasłąnia kiera?

dla mnie to wszystko kwestia gustu w takim miejskim samochodziku. A 3 cylindry? to zaleta, jedna swieca mniej do wymiany ;] 1,2 za to nie ma Nm, a PT 130 az 230 Nm.

No i ogólnie Peugeot uchodzi za mniej szajsowaty.

Napisano
28 minut temu, Rado_ napisał:

No i ogólnie Peugeot uchodzi za mniej szajsowaty.

Niby tak, ale wyniki sprzedazy w PL to maja dramatyczne ;]

Napisano

Niby tak, ale wyniki sprzedazy w PL to maja dramatyczne ;]

Aspirują do marki premium, więc i sprzedaż niższa ;]

Napisano
2 godziny temu, 1Marek1 napisał:

W jaki sposób przesuwana kanapa zwiększa miejsce w kabinie?

Co do zegarów-kolega sporo tym jeżdzi w firmie i mówi że dla siebie by nie kupil wlaśnie z powodu zegarów.Gdy wyreguluje kierownicę tak aby zegary były widoczne to czuje się jakby miał ją  w/g jego słów "między jajami".

Edytowane przez wlad

Napisano
  • Autor
18 minut temu, wlad napisał:

W jaki sposób przesuwana kanapa zwiększa miejsce w kabinie?

Kanapa wjeżdża do bagażnika powiększając miejsce na nogi. Zakres regulacji w Capturze to chyba 12 cm.

Napisano
25 minut temu, 1Marek1 napisał:

Kanapa wjeżdża do bagażnika powiększając miejsce na nogi. Zakres regulacji w Capturze to chyba 12 cm.

Tylko że kanapa jest zwykle w najdalszym miejscu kabiny więc regulacja jej powiększa miejsce w bagażniku.Tak jest w VW plus/sportvan,yeti,merivie itp. Ale może w Capturze jest inaczej...

Napisano
18 minut temu, wlad napisał:

Tylko że kanapa jest zwykle w najdalszym miejscu kabiny więc regulacja jej powiększa miejsce w bagażniku.Tak jest w VW plus/sportvan,yeti,merivie itp. Ale może w Capturze jest inaczej...

Nie jest inaczej :)

Napisano

Mój ojciec ma od niecałego roku Clio z tym silnikiem, nie za dużo ale parę razy pojeździłem i dość fajny silnik do niedużego auta. W clio jest naprawdę cicho jak na B klasę, spalanie małe, osiągi przyzwoite.  W capturze powinno być bardzo podobnie.

Jak auto dla żony, planowany przebieg nie za duży, to niech wybiera co się jej bardziej podoba. Ułamki sekund do 100 czy ułamki l/100 nie mają wtedy znaczenia. Pierwszy właściciel też na ogół nie wie co to grubsze usterki. 

Napisano
  • Autor
5 godzin temu, wlad napisał:

Aż sprawdziłem. Porównałem dane Clio z Capturem. Clio to bliźniak bez regulacji kanapy. I tak Clio ma bagażnik 300 litrów, a Captur 377-455 litrów. Mnie to wyglada że kanapa wyjeżdża z kabiny a nie do niej wjeżdża.

Napisano
5 minut temu, 1Marek1 napisał:

Aż sprawdziłem. Porównałem dane Clio z Capturem. Clio to bliźniak bez regulacji kanapy. I tak Clio ma bagażnik 300 litrów, a Captur 377-455 litrów. Mnie to wyglada że kanapa wyjeżdża z kabiny a nie do niej wjeżdża.

Captur jest 6 cm dluższy,4 cm szerszy i 12 cm wyższy.Wystarczy aby roleta była te 12 cm wyżej i już robi się te 70 litrow więcej.

Napisano

Nie. Kanapa wjeżdża do kabiny zwiększając powierzchnię bagażnika.

Kaptur jest mały ale jak na miasto daje radę. Mam 0.9 i już 2x zrobiłem trasę do Chorwacji z gdanska.

Jest dziwny ale mimo wad jakoś go toleruje... no i nie zepsuł się jakoś jeszcze

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Cactus. Super auto w porownaniu do konkurencji ale trzeba sie nim przejechac zeby zrozumiec.

Napisano
1 minutę temu, lisik napisał:

Cactus. Super auto w porownaniu do konkurencji ale trzeba sie nim przejechac zeby zrozumiec.

Cactus jest wycofywany z oferty, wiec jak ktos chce to chyba tylko to co zostalo na stocku...

Napisano
9 godzin temu, 1Marek1 napisał:

Który wybrać? Poprosze o plusy dodatnie i ujemne.

Równo rok temu mój tata zakupił w salonie Captura 1.2 manual, wersja wyposażenia "Limited".

Auto na tą chwilę ma przejechane 16kkm jeżdzone głownie po mieście i w promieniu 50km, problemów żadnych nie zanotowano.

Jeździłem tym autem przez klika dni, oto moje spostrzeżenia:

- zawieszenie bardzo ładnie wybiera nierówności,

- w środku jest cicho,

- zadowalająca dynamika (~10sec do 100km/h),

- spalanie w cyklu mieszanym ~6l/100km przy jeździe bez szaleństw,

- przestronna kabina zarówno z przodu jak i z tyłu (na prawdę dużo miejsca na kolana), niezły bagażnik

- wygoda wsiadania/wysiadania z racji wysokiej budy,

- pozycja za kierownicą jak na taborecie - mojemu tacie odpowiada,

- dziwnie rozwiązany schowek przed pasażerem - taka szuflada, choć pojemna,

- z racji wysokiej budy nie poszaleje za bardzo na winklach.

W sumie tyle przychodzi mi do głowy.

Pytaj jak chcesz wiedzieć coś więcej.

P.S. Moim zdaniem z autem trzeba się "polubić" od pierwszego wejrzenia więc niech żona pojeździ jednym i drugim ;)

Ja tak miałem z Golfem V i po 9 latach nadal to auto lubię ;]

Napisano

Ja zdyskwalifikowalem Captura za wyglad i wykonanie. Mialem wrazenie ze taki troche szajsowaty i plastikowy jest. Poza tym wygladal niezle.

Zona ostatecznie wybierala pomiedzy Pugiem 2008 i Mazda CX3. Wybrala Puga. Wg mnie Pug od Captura jest leoiej wykonany i ma znacznie lepszy silnik. Ma tez wady- nie ma nawet w opcji keylessa, elektycznego recznego czy elektrycznej klapy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Napisano
2 godziny temu, bergerac napisał:

Ja zdyskwalifikowalem Captura za wyglad i wykonanie. Mialem wrazenie ze taki troche szajsowaty i plastikowy jest. Poza tym wygladal niezle.

Zona ostatecznie wybierala pomiedzy Pugiem 2008 i Mazda CX3. Wybrala Puga. Wg mnie Pug od Captura jest leoiej wykonany i ma znacznie lepszy silnik. Ma tez wady- nie ma nawet w opcji keylessa, elektycznego recznego czy elektrycznej klapy.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja jak wsiadlem do srodka do captura to pomyslalem dokladnie to samo. Dodatkowo byly dziwne skonfigurowane (ja kupuje to co jest na placu bez czekania) min z beznadziejna obsluga tego tabletu i nawigacja. P2008 tez sie podobal ale przegral cena no i tym, ze nikt do nas nie podszedl w salonie.

Napisano
7 godzin temu, wujekcybul napisał:

Ja jak wsiadlem do srodka do captura to pomyslalem dokladnie to samo. Dodatkowo byly dziwne skonfigurowane (ja kupuje to co jest na placu bez czekania) min z beznadziejna obsluga tego tabletu i nawigacja. P2008 tez sie podobal ale przegral cena no i tym, ze nikt do nas nie podszedl w salonie.

Peugeot trochę za bardzo się ceni, żeby odnieść sukces na rynku polskim. Ja akurat dostałem dobrą ofertę, ale i tak było to drogie auto jak na ten segment. JEdyne co, to trafiłem na fajną opcję finansowania.

Natomiast 3008, która mi się bardzo podobała jest koszmarnie droga.

Napisano

Tez mielismy brac Captura jako drugie auto, a skonczylo sie na Quashqaiu za niewiele wiecej. Zupelnie inna klasa auta i polecam jeszcze sie porozgladac. W tej cenie bedzie w czym wybierac (Suzuki, Opel, moze nawet Mazda). Moja bardzo chciala zebysmy kupili drugiego Jeepa Renegade bo nic innego w tej cenie nie ma tak fajnego wnetrza, ale sie nie zgodzilem na dwa takie same auta ;)

Napisano
  • Autor
39 minut temu, czacha napisał:

Tez mielismy brac Captura jako drugie auto, a skonczylo sie na Quashqaiu za niewiele wiecej. Zupelnie inna klasa auta i polecam jeszcze sie porozgladac. W tej cenie bedzie w czym wybierac (Suzuki, Opel, moze nawet Mazda). Moja bardzo chciala zebysmy kupili drugiego Jeepa Renegade bo nic innego w tej cenie nie ma tak fajnego wnetrza, ale sie nie zgodzilem na dwa takie same auta ;)

Zona kategorycznie nie chce większego auta (parkowanie). Już rozmiary Captura ją trochę przerażają a co dopiero dodatkowe cm. O Renagate jej mówiłem ale się nie podoba (pudełkowaty).

Napisano
4 minuty temu, 1Marek1 napisał:

Zona kategorycznie nie chce większego auta (parkowanie). Już rozmiary Captura ją trochę przerażają a co dopiero dodatkowe cm. O Renagate jej mówiłem ale się nie podoba (pudełkowaty).

Niech wsiadzie do srodka, Captur przestanie istniec z jego tanimi plastikami ;) 

Napisano
  • Autor
42 minuty temu, czacha napisał:

Niech wsiadzie do srodka, Captur przestanie istniec z jego tanimi plastikami ;) 

Oczywiście że musi wsiąść. Myślę że będzie też jazda próbna. Myślałem też o Fiacie 500X (bliźniak Renagate) ale nie chce Fiata, poza tym jest droższy (z dodatkami jakie chcemy). Coś co ją może przekonać do zmiany zainteresowania autem to asystent parkowania (sam kreci kierą). Takie coś ma Pug 2008 ale nie wiem czy tylko w automacie czy też w manualu.

Napisano

Kiedys tego sprobowalem w Toyocie C-HR ... ale nikt nie powiedzial ze trzeba hamowac ... no powiem tylko tyle ze do trzepaka brakowalo kilka cm ;l

Napisano
22 minuty temu, 1Marek1 napisał:

Oczywiście że musi wsiąść. Myślę że będzie też jazda próbna. Myślałem też o Fiacie 500X (bliźniak Renagate) ale nie chce Fiata, poza tym jest droższy (z dodatkami jakie chcemy). Coś co ją może przekonać do zmiany zainteresowania autem to asystent parkowania (sam kreci kierą). Takie coś ma Pug 2008 ale nie wiem czy tylko w automacie czy też w manualu.

No ten 500X to idealny pomysl zwlaszcza, ze sa jeszcze egzemplarze z 2016 roku u dilerow idzie jak swieze buleczki. Ten asystent moze i fajny ale jak ma dosc szeroko po obu stronach inaczej lipa.

Napisano
22 minuty temu, wujekcybul napisał:

No ten 500X to idealny pomysl zwlaszcza, ze sa jeszcze egzemplarze z 2016 roku u dilerow idzie jak swieze buleczki. Ten asystent moze i fajny ale jak ma dosc szeroko po obu stronach inaczej lipa.

Faktycznie musi iść jak świeże bułeczki skoro jeszcze auta z 2016 na placu im stoją :hehe:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.