Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Po ilu kkm padają alternatory?

Featured Replies

Napisano

Dzisaiaj w jeździe zaświeciła mi się kontrolka ładowania. Na wolnych obrotach się świeci a jak dodam gazu to gaśnie.

Pasek jest chyba od nowości w aucie ale sprawdzałem go i jest raczej dobrze napięty. Alternator ma od nowości prawie 80kkm. Czy przy tej usterce mogą być jeszcze inne przyczyny niż stary pasek albo zajechany altek??? angryfire.gifjuż mnie bierze, to już 4ta usterka w ostatnim czasie angryfire.gif

Napisano

> Dzisaiaj w jeździe zaświeciła mi się kontrolka ładowania. Na wolnych

> obrotach się świeci a jak dodam gazu to gaśnie.

> Pasek jest chyba od nowości w aucie ale sprawdzałem go i jest raczej

> dobrze napięty. Alternator ma od nowości prawie 80kkm. Czy przy

> tej usterce mogą być jeszcze inne przyczyny niż stary pasek albo

> zajechany altek??? już mnie bierze, to już 4ta usterka w

> ostatnim czasie

ja mam 107kkm i chodzi bez zarzutu

jesli na wyzszych obrotach ci ładuje a na nizszych nie to sprawdz styki,a jak to nie pomoze to bedziesz musiał go wyciagnąc, sprawdzić stan szczotek oraz diody, te dwie rzeczy najczesciej nawalają

Napisano

Mój działa od 143kkm i jest git.

Kiedyś wymieniłem regulator ze szczotkami ale okazało się że przyczyną skoków napięcia nie był altek ale luźna klema na aku, a szczotki były zużyte dopiero do połowy.

Napisano
  • Autor

> ja mam 107kkm i chodzi bez zarzutu

> jesli na wyzszych obrotach ci ładuje a na nizszych nie to sprawdz

> styki,a jak to nie pomoze to bedziesz musiał go wyciagnąc,

> sprawdzić stan szczotek oraz diody, te dwie rzeczy najczesciej

> nawalają

postaram sie tak zrobić. A jak ściągnę altka to pomozecie w ocenie szczotek i diod jak porobie dokładne zdjecia?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????bo to będę robił 1wszy raz

Napisano

Mój dokonał żywota dokładnie tydzień temu, niestety nie dało się z nim już nic zrobić frown.gif Ale działał bez zarzutu przez ponad 190 tys. km smile.gif

Napisano

Witam

u mnie padł po 76kkm - szczotki powiedziały 30.GIF

pozdr

Napisano
  • Autor

> Witam

> u mnie padł po 76kkm - szczotki powiedziały

> pozdr

mam nadzieję że i u mnie szczotki padły tylko, bo to chyba najszybciej i najłatwiej zrobić samemu i koszt mały.

A możesz podać szczegóły czy robiłeś sam i ile CIę to wyniosło? będę wiedział na co sie nastawić ewentualnie wink.gifblagam.gif

Napisano

ja auto mam ponad 2 lata, jakies 30 kkm i altka juz 2 razy naprawiałem..

Napisano

> mam nadzieję że i u mnie szczotki padły tylko, bo to chyba

> najszybciej i najłatwiej zrobić samemu i koszt mały.

> A możesz podać szczegóły czy robiłeś sam i ile CIę to wyniosło? będę

> wiedział na co sie nastawić ewentualnie

jezeli to szczotki to to sa groszowe sprawy, ja jak wymienialem w rozruszniku to zaplacilem az 2,50 2 zl 50 gr, a szczotki byly niby od nysy chyba bo akurat takie byly na stanie, troszek podszlifowalem bo wbyly szersze i jest git

a jezeli chodzi i ich montaz to nie wiem jak w alternatorze, ale w rozruszniku byly zgrzewane i z wymiana jest troche kombinowania, bo niby mozna zalutowac, ale plynie duzy prad i cyna sie moze nagrzac i roztopic, wiec ja poradzilem sobie tak ze jedna przynitowalem do szczotkotrzymarza, a druga zkrecilem z poprzednia (druty), zalutowalem i zaizolowalem dobrze i mozno laczenie, jezdze juz jakies kilka miesiecy tak i sie wszystko trzyma

Napisano

> Dzisaiaj w jeździe zaświeciła mi się kontrolka ładowania. Na wolnych

> obrotach się świeci a jak dodam gazu to gaśnie.

> Pasek jest chyba od nowości w aucie ale sprawdzałem go i jest raczej

> dobrze napięty. Alternator ma od nowości prawie 80kkm. Czy przy

> tej usterce mogą być jeszcze inne przyczyny niż stary pasek albo

> zajechany altek??? już mnie bierze, to już 4ta usterka w

> ostatnim czasie

Jest duża szansa, że to szczotki.

Mnie padły łozyska po 110 tys. i trochę sie poprzycierał. Trzeba było nowy.

Napisano

> postaram sie tak zrobić. A jak ściągnę altka to pomozecie w ocenie

> szczotek i diod jak porobie dokładne

> zdjecia?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????bo

> to będę robił 1wszy raz

Tego się raczej poprzez foto nie da sprawdzić.

Napisano

mój przy 115.000km padł całkowicie pozatym pekła obudowa i trzeba było 2 kołować ale różnie to bywa nieraz potrafią zrobić ok. 200.000km

Napisano

> mój przy 115.000km padł całkowicie pozatym pekła obudowa i trzeba

> było 2 kołować ale różnie to bywa nieraz potrafią zrobić ok.

> 200.000km

U mnie obudwa zaczęła pękac przy ok 135 tyś, całkiem padł przy 140... grinser006.gif

Napisano

> mam nadzieję że i u mnie szczotki padły tylko, bo to chyba

> najszybciej i najłatwiej zrobić samemu i koszt mały.

> A możesz podać szczegóły czy robiłeś sam i ile CIę to wyniosło? będę

> wiedział na co sie nastawić ewentualnie

robiłem sam , na dodatek szczotki ( szczotki są razem z regulatorem napięcia) skończyły się na wakacjach

shocked.gif kupiłem w pierwszym lepszym sklepie szczotki (za 40 zł) wymiana na chodniku - 20 minut roboty

zwróc uwagę jak wygladają pierścienie bo u mnie było "jajo" i po przeechaniu 10kkm musiałem znowu altka robic - ale to ju zrobił zaprzyjaźniony warsztat smile.gif - przetoczył pierścienie i wymienił łożyska -teraz śmiga że aż miło

pozdr

Napisano
  • Autor

Tak wyglądaja u mnie szczotki , jak myślicie ta krótsza chyba 30.GIF da się je wyciągnąć jakoś

276884715-szczotki.JPG

od tyłu. Dzisaj babka w sklepie powiedziała mi że nie da się kupić samych szczotek tylko z tym reg.nap. około45zł komplet. Może poodginać z tyłu te blaszki i da sie wymienić same szczotki??

276884715-szczotki2.JPG

ile kosztuje nowy pasek klinowy i czy jest znaczenie jaka firma? bo se chyba nowy założę? hmm.gif czy zostawić stary i czekać aż pęknie?

post-41722-14352470566812_thumb.jpg

Napisano

Szczotki nalażałoby wymienić. Szczególnie tą niższą, a przy okazji drugą. Szczotki dobierzesz może ze sprzętu agd. Sprawdź czy z drugiej strony niema lutowania. Jeśli jest to rozgrzej go i powinna wyskoczyć resztka szczotki na lince i sprężynka. Jeśli niema lutu to wyrwij starą szczotkę, przewierć mały otworek w regulatorze(z tyłu szczotki), włóż nową szczotkę (nie zapomnij o sprężynce) a linkę szczotki przeciągnij przez otworek i zalutuj. Będzie regulator jak nowy. Dobrze byłoby dotrzeć szczotkę do krzywizny pierścienia ślizgowego.

Napisano

po 120 tys skończył się regulator

Napisano

> Szczotki nalażałoby wymienić. Szczególnie tą niższą, a przy okazji

> drugą. Szczotki dobierzesz może ze sprzętu agd. Sprawdź czy z

> drugiej strony niema lutowania. Jeśli jest to rozgrzej go i

> powinna wyskoczyć resztka szczotki na lince i sprężynka. Jeśli

> niema lutu to wyrwij starą szczotkę, przewierć mały otworek w

> regulatorze(z tyłu szczotki), włóż nową szczotkę (nie zapomnij

> o sprężynce) a linkę szczotki przeciągnij przez otworek i

> zalutuj. Będzie regulator jak nowy. Dobrze byłoby dotrzeć

> szczotkę do krzywizny pierścienia ślizgowego.

Taki szczotkotrzymacz kompletny z modułem na allegro po 25zł - jest sens to rozbierać? niewiem.gif

Napisano

jak ja miałem rozebrany alternator to juz wszystko wymieniłem szczotki łozyska (bo to one sie zwaliły) kolo pasowe też było uszkodzone i to chyba tyle.

i powodzenia rzycze przy zakładaniu alternatora bo to kupe roboty

Napisano
  • Autor

> Taki szczotkotrzymacz kompletny z modułem na allegro po 25zł - jest

> sens to rozbierać?

ale chyba tylko do 900tek są po tyle tylko. A do 1.0 chyba drożej od 45zł....

Napisano

Skoro juz wymontowales alternator, to proponuje wymienic od razu lozyska.

Co do szczotek, to kupujesz szczotkotrzymacz od poloneza (tam nie ma elektroniki, dlatego jest tani) i wymieniasz szczotki metoda opisana juz w tym watku.

Napisano

> .....- jest sens to rozbierać?

Uważam że jest. A stwierdzenie poparte własnym doświadczeniem i od czasu do czasu żarzącą się lampką alternatora. Kupiłem nowy regulator i po założeniu lampka żarzyła się cały czas na wolnych obrotach, przygasała (nie gasła) dopiero na wysokich. Uszkodzona była dioda wzbudzania, ale moim zdaniem stary regulator lepiej działał przy tym uszkodzeniu niż nowy. Dlatego w starym wymieniłem szczotki, założyłem go i pracuje niezawodnie. A nowy leży w szufladzie.

Napisano

> ale chyba tylko do 900tek są po tyle tylko. A do 1.0 chyba drożej od

> 45zł....

Wiesz, w normalnym sklepie typu polmozbyt krzyczeli 45zł, ale na allegro są po 20 - 30 tutaj i tutaj i ja sądzę że nie ma różnicy między tym od 900-tki a litrówki.

Napisano

u mnie był 2 razy remontowany

przebieg 188 kkm smile.gif

ale ja wiem.. ja jestem inny bananaevil.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz, w normalnym sklepie typu polmozbyt krzyczeli 45zł, ale na

> allegro są po 20 - 30 tutaj i tutaj i ja sądzę że nie ma

> różnicy między tym od 900-tki a litrówki.

kupiłem dzisiaj w sklepiku od poloneza za 31zł. To samo tylko że luty są gorzej porobione. Idę teraz go zakładać smile.gif

Napisano
  • Autor

No więc założyłem ten szczotkotrzymacz i jest jak narazie spokój. Tylko pojawił się jakiś dziwny pisk, takie szyyyyyyyyyyy słabawe, ale może za mocno pasek klinowy naciągnołem albo musi się ułożyć.

IThankYou.gifDzięki wszystkim forumowiczom za pomoc w naprawie. IThankYou.gif

Nie wiem co bym bez waz zrobił. zaoszczędziłem spokojnie z 70zł na robociźnie a może i na częściach też. Nie ma to jak AK, zawsze chętni ludzie do pomocy waytogo.gif Tak 3mać waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.