Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zamontować box dachowy?

Featured Replies

Napisano

Czy są jakieś zalecenia, poradniki, jak należy prawidłowo montować box oraz czego unikać? Zależy mi na jak najbardziej optymalnym montażu, pod względem hałasu i zużycia paliwa. Póki co mam przednią belkę na maksa do przodu na relingach a box na belce jest na maksa do tyłu. Tylna belka jest też sporo do przodu- relingi są opadające wraz z linią dachu i im bardziej ją przesunę w tył, tym bardziej poziomuje się box na dachu. Dobrze robię czy coś zmieniać?

Napisano

W moim przypadku przesunięcie boxa o dosłownie 2-4 cm w przód spowodowało przesunięcie w górę "prędkości hałasu" o jakieś 10 km/h. Następny montaż będzie jeszcze bardziej z przodu.

Napisano

W Galaxym starałem się zakładać tak, aby linia profilu była przedłużeniem profilu samochodu z przedniej szyby. Tak było chyba optymalnie mi się wydaje.

Napisano
9 godzin temu, AstraC napisał:

W Galaxym starałem się zakładać tak, aby linia profilu była przedłużeniem profilu samochodu z przedniej szyby. Tak było chyba optymalnie mi się wydaje.

Za bardzo do tyłu nie można, bo potem nie otwiera się do końca klapa bagażnika.

Napisano

Belki montujesz zgodnie z instrukcja auta, przynajmniej ja mam w instr rozpisane co i jak. A boxa to juz jak pasuje w dostepnym zakresie regualacji oraz rozmiaru auta i samego boxa. Ja staram sie cofnac tak zeby box byl przedluzeniem linii szyby i akurat na styk zostaje miejsca na klape. 

Napisano
Czy są jakieś zalecenia, poradniki, jak należy prawidłowo montować box oraz czego unikać? Zależy mi na jak najbardziej optymalnym montażu, pod względem hałasu i zużycia paliwa. Póki co mam przednią belkę na maksa do przodu na relingach a box na belce jest na maksa do tyłu. Tylna belka jest też sporo do przodu- relingi są opadające wraz z linią dachu i im bardziej ją przesunę w tył, tym bardziej poziomuje się box na dachu. Dobrze robię czy coś zmieniać?
Ja mam w relingach wyznaczone miejsca gdzie przykręcić belki. Box natomiast montuję tak, by dało się otworzyć tylną klapę na max nie rozbijając przy tym szyby.

Wysłane z mojego SM-G800H przy użyciu Tapatalka

Napisano
1 godzinę temu, MarcG napisał:

Za bardzo do tyłu nie można, bo potem nie otwiera się do końca klapa bagażnika.

Na Galaxym bez problemów. :)

56 minut temu, zinger napisał:

Belki montujesz zgodnie z instrukcja auta, przynajmniej ja mam w instr rozpisane co i jak. A boxa to juz jak pasuje w dostepnym zakresie regualacji oraz rozmiaru auta i samego boxa. Ja staram sie cofnac tak zeby box byl przedluzeniem linii szyby i akurat na styk zostaje miejsca na klape. 

Kurczę napisałem to samo, ale Tobie jakoś zgrabniej wyszło. ;]

Napisano
9 minut temu, AstraC napisał:

Na Galaxym bez problemów. :)

Ja mam dłuższego niż Galaxy ;] i muszę trochę do przodu przesunąć ;]

Napisano
2 godziny temu, MarcG napisał:

Ja mam dłuższego niż Galaxy ;] i muszę trochę do przodu przesunąć ;]

A co masz?

Ale długość samochodu to jedno, długość dachu drugie, trzecie to umiejscowienie belek względem dachu. ;)

Napisano
33 minuty temu, AstraC napisał:

A co masz?

Ale długość samochodu to jedno, długość dachu drugie, trzecie to umiejscowienie belek względem dachu. ;)

Honda odyssey, ale faktycznie relingi są przesunięte mocno do tyłu samochodu.

Napisano
10 minut temu, MarcG napisał:

Honda odyssey, ale faktycznie relingi są przesunięte mocno do tyłu samochodu.

Przeprowadzki ogarniasz, ze do Odyssey jeszcze musisz box zakladac? 8]

Napisano
20 minut temu, Maciej__ napisał:

Przeprowadzki ogarniasz, ze do Odyssey jeszcze musisz box zakladac? 8]

Narty wrzucam zimą, nie lubię jeździć cygańskim wozem, gdzie wszystko jest w  środku wymieszane ;]

Napisano
  • Autor

No dobra, zamontowałem według odrotnej filozofii czyli przesunąłem tylną belkę prawie na maksa w tył i na niej box tak, że prawie dotyka klapy przy otwarciu. Przednia belka też poszła wyraźnie w tył. Filmiku żadnego nie znalazłem, więc będę eksperymentował poprzez porównywanie

WP_20180328_002.jpg

WP_20180328_004.jpg

WP_20180328_003.jpg

WP_20180328_005.jpg

Napisano
Dnia 28.03.2018 o 21:18, Igorek napisał:

Filmiku żadnego nie znalazłem

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, el_guapo napisał:

Ten widziałem. Ale w moim pytaniu chodziło mi o to jak zmieniają się zawirowania w zależności od montażu przód- tył.

Napisano
Dnia 29.03.2018 o 23:11, Igorek napisał:

Ale w moim pytaniu chodziło mi o to jak zmieniają się zawirowania w zależności od montażu przód- tył.

A jak myślisz, biorąc pod uwagę symulację z filmu?

Napisano
  • Autor
Dnia 3/31/2018 o 14:22, el_guapo napisał:

A jak myślisz, biorąc pod uwagę symulację z filmu?

No właśnie nie chciałem myśleć bo mogę się mylić

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Odświeżę, jakby ktoś kiedyś miał podobne rozważania. Po 4tyś km stwierdzam, podobne zużycie paliwa, może odrobinę mniejsze ale tu nie mam pewności. Natomiast hałas zmniejszył się ogromnie, dało się w końcu jechać w przyzwoitych warunkach. Wraz z przesunięciem boxa i belek w tył zniknęły bardzo głośne gwizdy znad przedniej szyby, box był ledwo słyszalny, zupełnie nie przeszkadzał w jeździe. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.