Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyta ażurowa na podjazd

Featured Replies

Napisano

Zrobiło się cieplej, nie chce mi się parkować w garażu i trawnik wyglada jak poniżej.

Pomyślałem aby położyc tam płyte ażurową ewentualnie geokratkę i zasypac to grysem.

Do ułożenia albo po całości czyli ok 3 x 7 m albo tylko 2 paski na koła czyli 0,6 x 7m.

Parkuje na tym samochód osobowy + 2 x w roku wjeżdza szambiarka.

Jaką podbudowę z czego i jakiej grubości powinno się dać pod to aby było stabilne i się nie zapadało?

No chyba że jakiś inny pomysł? Co teraz się daje na podjazdach? Kostki nie chcę.

IMG_1600.JPG

Napisano
2 godziny temu, ElBombino napisał:

Jaką podbudowę z czego i jakiej grubości powinno się dać pod to aby było stabilne i się nie zapadało?

W zeszłym roku ekipa robiła mi płytę ażurową na podjeździe. Aby było stabilnie i się nie zapadało to poszła podbudowa identyczna jak pod kostkę (szczegóły znajdziesz w necie, grubość zależy od planowanego obciążenia). Taka podbudowa ogranicza możliwość użycia wypełnienia, trawa raczej będzie gnić lub schnąć, a nie rosnąć (brak odpływu/dopływu wody). Kamyki zaś ciągle będą leżały na płytach i przy odśnieżaniu ciągle będziesz je odgarniał ze śniegiem. Z tego co mówiła mi ekipa płyt ażurowych się nie "dobija" zagęszczarką, bo pękają. Dobrze jest dać obrzeża, nie będzie się rozchodzić na boki i wygląda zdecydowanie lepiej.

Napisano
  • Autor

Nie zamierzam tam machać szuflą, parkuje tam tez zima i nigdy nie odśnieżałem.

Obrzeza będą tylko w wersji jeśli nie robił bym po całości.

Wiesz ile tej podbudowy jest u Ciebie? 

Napisano
3 godziny temu, ElBombino napisał:

Wiesz ile tej podbudowy jest u Ciebie? 

Niestety szczegółów nie znam ale pis jest w necie np. tu: https://poradnikogrodniczy.pl/podbudowa-pod-kostke-brukowa-schemat-warstwy-wykonanie.php. A obrzeża polecam, wydaje mi się, że nawet jeśli zrobisz słabszą podbudowę to Ci szambiarka nie rozjedzie ażurów tak szybko.

Napisano

Daj plastikowe (do kupienia nawet w markecie budowlanym), ładnie wyglądają, lepiej się je układa bo są lekkie. U mnie jest podbudowa ok 30-40cm z kamieni zagęszczonych.

Napisano

wszelkeij masci firmy zawsze ci powiedzą że podbudowa musi być , ja u siebie mam podobnie garaż drewniany postawiony na trawniku , pierwotnie był garażem na narzędzia aż w końcu trzebabyło tam się przenieść z samochodem . J zebrałem darń wyrównałem deską podłoże połozyłem na to agrowłoknine aby trawa nie przęłaziła dałem geokraty z liroj  zasywapałem to kamieniem otoczkiem frakcji 8-16 mm jeździ po tym SUV na gotowo ok 2 tony , raz do roku szambiarka i nic się nie zapadło.

Napisano
11 minut temu, eryko napisał:

wszelkeij masci firmy zawsze ci powiedzą że podbudowa musi być , ja u siebie mam podobnie garaż drewniany postawiony na trawniku , pierwotnie był garażem na narzędzia aż w końcu trzebabyło tam się przenieść z samochodem . J zebrałem darń wyrównałem deską podłoże połozyłem na to agrowłoknine aby trawa nie przęłaziła dałem geokraty z liroj  zasywapałem to kamieniem otoczkiem frakcji 8-16 mm jeździ po tym SUV na gotowo ok 2 tony , raz do roku szambiarka i nic się nie zapadło.

Dasz gwarancje koledze, że na każdym rodzaju ziemii się nie zapadnie?

Napisano
51 minut temu, eryko napisał:

Widać trafił się stabilny grunt.

U mnie glina i po deszczu robią się koleiny po pachy. Aby było stabilnie, trzeba sporo wybrać i zrobić podbudowę.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, rwIcIk napisał:

Widać trafił się stabilny grunt.

U mnie glina i po deszczu robią się koleiny po pachy. Aby było stabilnie, trzeba sporo wybrać i zrobić podbudowę.

U mnie nie ma gliny, piaszczysta gleba. 

Dnia 6.05.2018 o 17:57, sherif napisał:

Daj plastikowe (do kupienia nawet w markecie budowlanym), ładnie wyglądają, lepiej się je układa bo są lekkie. U mnie jest podbudowa ok 30-40cm z kamieni zagęszczonych.

Masz u siebie? Wypełnione trawą czy kamieniami? Masz jakieś foto?

Napisano
5 minut temu, ElBombino napisał:

Masz u siebie? Wypełnione trawą czy kamieniami? Masz jakieś foto?

Mam jako miejsce postojowe, oraz wyłożone "ślady" jako dojazd do budynku gospodarczego (np z drewnem). Mam posianą trawę, ale można też kamienie.

Foto, tutaj dawałem:

Napisano

Szambiara to masakra dla nawierzchni

zobacz jak grunt pracuje gdy pompuje ;)

u mnie było 70cm żużla a i tak wypchnęło płyty tam gdzie staje beka

pod auto osobowe przy piaszczystym gruncie nic nie trzeba dawać

na glinie pasuje min 20-30cm kamienia położyć 

Napisano
Szambiara to masakra dla nawierzchni
zobacz jak grunt pracuje gdy pompuje [emoji6]
u mnie było 70cm żużla a i tak wypchnęło płyty tam gdzie staje beka

pod auto osobowe przy piaszczystym gruncie nic nie trzeba dawać
na glinie pasuje min 20-30cm kamienia położyć 

Zawsze się pisze o piaszczystym lub gliniastym gruncie, a stany pośrednie jakby nie istniały ;) Ja na przykład mam grubo ponad metr czarnoziem.
Napisano
41 minut temu, Olleo napisał:

Zawsze się pisze o piaszczystym lub gliniastym gruncie, a stany pośrednie jakby nie istniały ;) Ja na przykład mam grubo ponad metr czarnoziem.

Tym gorzej dla Ciebie 

stany pośrednie oczywiscie istnieją tylko ciężko bez badań je określić 

bo będzie to glina piaszczysta czy piasek gliniasty ?

Napisano

Tym gorzej dla Ciebie 
stany pośrednie oczywiscie istnieją tylko ciężko bez badań je określić 
bo będzie to glina piaszczysta czy piasek gliniasty ?
Ani to, ani to - czarne, to czarne, a nie żółte :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.