Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Prąd] Coś zżera prąd / niedoładowuje

Featured Replies

Napisano

Mam taką akcję, że co jakiś czas pada mi akku.

Opcje są 2:

1. albo coś mi go drenuje (w zasadzie podejrzenie pada tylko na fabryczny alarm),

2. albo nie domaga regulator napięcia i akku jest niedoładowywany podczas jazdy.

Skłaniam się do opcji 2, bo wydrenowanie akku następuje średnio co 1,5-2mce - alarm pewnie by wyssał prąd szybciej.

Podejrzałem napięcie na wyświetlaczu między zegarami (o ile jest to wiarygodne) i czasem zdarza się, że podczas jazdy pokazuje 12,4-12,5V (ergo: brak ładowania), a czasami jest to standardowe 14,2-14,4V.

Wczoraj, kiedy już były pierwsze symptomy rozładowania napięcie po odpaleniu skoczyło do 15V - czyli komp rozpoznał rozładowanie akku i chciał go szybko podładować.

Po 10km kiedy wyłączyłem silnik i obserwowałem napięcie na wyświetlaczy, to spadało z 12,9V co ok 5sek, o 0,1V.

Jakieś pomysły?

Napisano

Pierwsze co - sprawdzić połączenia wysokoprądowe (klemy, masa<->buda, silnik<->buda, plus<->rozrusznik)

Napisano
17 minut temu, el_guapo napisał:

Opcje są 2:

1. albo coś mi go drenuje (w zasadzie podejrzenie pada tylko na fabryczny alarm),

2. albo nie domaga regulator napięcia i akku jest niedoładowywany podczas jazdy.

Skłaniam się do opcji 2, bo wydrenowanie akku następuje średnio co 1,5-2mce - alarm pewnie by wyssał prąd szybciej.

Podejrzałem napięcie na wyświetlaczu między zegarami (o ile jest to wiarygodne) i czasem zdarza się, że podczas jazdy pokazuje 12,4-12,5V (ergo: brak ładowania), a czasami jest to standardowe 14,2-14,4V.

Wczoraj, kiedy już były pierwsze symptomy rozładowania napięcie po odpaleniu skoczyło do 15V - czyli komp rozpoznał rozładowanie akku i chciał go szybko podładować.

Po 10km kiedy wyłączyłem silnik i obserwowałem napięcie na wyświetlaczy, to spadało z 12,9V co ok 5sek, o 0,1V.

Jakieś pomysły?

Alarm jest podejrzany. Jak jest własna bateria do syreny, to jest doładowywana i jak się zestarzeje, to coraz więcej na to energii idzie. 

Napisano
Godzinę temu, el_guapo napisał:

Opcje są 2:

Jakieś pomysły?

Jakie auto? Ja miałem ciekawy przypadek.... któs (poprzedni wlasciciel) przy wymianie zarówek tylnich przy wkładaniu lampy nie wsadził dobrze uszczelek.. skutek: woda przy duzym deszczu kropelkowala  na przekaznik od fotela, który jest w bagazniku ..z czasem styki jego pokryly sie rdzą.. no i przy duzej wilgodnosci powietrza rdza przewodzila  i fotel sam grzal... Co noc wylazilem kolo pierwszej w nocy w wilgotne dni zeby spr czy akurat jest pobierany prad (4A zarl wtedy) a jesli tak to kolejne bezpieczniki wyciagalem i sprawdzalem co i jak... Zaden auto elektryk by tego nie namierzyl, jakbym auto oddal do serwisu bo glownie problem wystepowal w nocy... i tez tak raz na 2/3 miesiace byl calkowity pad aku

Sprawdzaj na postoju ile ci zre prądu (amperow)

Edytowane przez norbert123

Napisano
  • Autor
26 minut temu, KTB napisał:

Alarm jest podejrzany. Jak jest własna bateria do syreny, to jest doładowywana i jak się zestarzeje, to coraz więcej na to energii idzie. 

Jest syrena z własnym zasilaniem - głooośna!

Napisano
  • Autor
31 minut temu, rwIcIk napisał:

Zmierz prąd pobierany z aku, gdy już wszystko w aucie się powyłącza.

To może być problematyczne, bo zawsze jest załączany alarm (powiązany z centralnym).

Zobaczę i ile zżera ew. ten alarm.

Napisano
5 minut temu, el_guapo napisał:

To może być problematyczne, bo zawsze jest załączany alarm (powiązany z centralnym).

Zobaczę i ile zżera ew. ten alarm.

I o to chodzi - przyblokuj czujnik otwarcia maski, wyłącz zapłon, ale nie włączaj alarmu i podłącz miernik w szereg pomiędzy bolec aku a klemę.

Potem moze uda Ci się włączyć alarm i też zobaczyć jaki prąd bierze.

Możesz też zmierzyć prąd pobierany przez sam alarm ... ale czy tam jest pojedynczy kabel zasilania?

Napisano

U mnie w Getzu prąd znikał z aku przez nadpalone styki przy stacyjce. Czasem np. po wyłączeniu zapłonu wentylator dmuchawy potrafił się nie wyłączyć.

Napisano
  • Autor

Dobra. Jest zwarcie. Aku kupiony 20.11.2017 dziś zwrócony, rozpatrzenie reklamacji 2tyg.

Jakby ktoś pytał to Jenox Gold 77Ah

Napisano

W Insigni jest inteligentne ładowanie akumulatora dlatego widziałeś różne napięcia.

Napisano
6 minut temu, rostex napisał:

W Insigni jest inteligentne ładowanie akumulatora dlatego widziałeś różne napięcia.

W Cruze od nowości miałem podniesione napięcie ładowania po odpaleniu. Taki słabszy aku był fabryczny. Dopiero po 5 latach padł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.