Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ogrzewanie domu prądem

Featured Replies

Napisano

czołem

mam pytanie, otóż jest fajny domek, który wpadł nam w oko, jednak jest pewna dziwna (dla nas) sprawa (dodam tylko, że doświadczenia w domach nie mamy, całe życie w blokach).

mianowicie, dom całoroczny (niecałe 100m2) nie ma gazu (nie byłem w środku/nie rozmawiałem z właścicielem) ale na zdjęciach wszystkie grzejniki ma podłączone do prądu.

Dodatkowo w domu jest kominek z rozprowadzeniem ciepła.

Spotkał się ktoś z Was z takim rozwiązaniem?

jakiego rodzaju koszty to może nieść za sobą (sezon grzewczy/codzienna eksploatacja itp)?

jak jest z efektywnością takiego grzania?

do spotkania z właścicielem zapewne dojdzie, ale dom jest jeszcze niezamieszkały więc koleżka może nie mieć rozeznania, a poza tym to on jest sprzedającym więc to co powie...

z góry dzięki za odp.

Napisano

Grzanie prądem jest zasadniczo najdroższe z możliwych. Kiedyś widziałem zestawienie, z którego wynikało, że nawet czterokrotnie droższe niż gazem?

Jeśli jednak chcesz, lubisz, masz czas i godzisz się na kotłownię w salonie to kominek z rozprowadzeniem doskonale rekompensuje elektrykę, bo jest to w zasadzie najtańsze ogrzewanie.

Kiedyś paliłem tak przez kilka sezonów. Mając czas jest to całkiem przyjemne rozwiązanie a elektrykę można traktować tylko jako automatyczne wspomaganie nad ranem, kiedy w kominku wygasa.

Edytowane przez Joki

Napisano
44 minuty temu, bb_maciek napisał:

ale na zdjęciach wszystkie grzejniki ma podłączone do prądu.

Kominek z prawidłowo wykonana DGP jest efektywną i jedna z najtańszych metod ogrzewania.

Ale i najbardziej upierdliwą.

- "kotłownia" w salonie = pył, popiół

- temperaturą steruje palacz "ręcznie" ilością wsadu

- "strata" czasu na obsługę

Przy grzejnikach elektrycznych można się zastanowić nad ich wymiana na tzw. grzejniki akumulacyjne.

Pobierają energię w taryfie nocnej i oddają ciepło przez następne 12-15 godzin.

Potrafi to obniżyć koszty do 20 % w stosunku do tradycyjnych grzejników elektrycznych.

Tylko grzejnik akumulacyjny kosztuje ok. 2000 zł....

Ja mam CO i kominek.

Kominek w roku pracuje może 30 dni....

Edytowane przez lessero

Napisano
  • Autor

ok, dzięki Panowie, muszę przyznać, że skutecznie ostudziliście mój zapał ;] chociaż poniekąd takich odpowiedzi się niestety spodziewałem...

raz w życiu miałem do czynienia z kominkiem jako głównym środkiem grzewczym pomieszczenia i faktycznie było to nieco upierliwe rozwiązanie, acz całkiem romantyczne ;]

Napisano
1 godzinę temu, bb_maciek napisał:

ok, dzięki Panowie, muszę przyznać, że skutecznie ostudziliście mój zapał ;] chociaż poniekąd takich odpowiedzi się niestety spodziewałem...

raz w życiu miałem do czynienia z kominkiem jako głównym środkiem grzewczym pomieszczenia i faktycznie było to nieco upierliwe rozwiązanie, acz całkiem romantyczne ;]

Ale nikt nie wspomniał o tym, że należy sprawdzić efektywność energetyczną domu, bo jeśłi jest dobrze zaizolowany, to różnica pomiędzy grzaniem gazem a prądem rzeczywiście będzie czterokrotna, ale wynosić będzie całe 1500 zł w roku.

Napisano
3 godziny temu, bb_maciek napisał:

mianowicie, dom całoroczny (niecałe 100m2) nie ma gazu (nie byłem w środku/nie rozmawiałem z właścicielem) ale na zdjęciach wszystkie grzejniki ma podłączone do prądu.

Mam taki domek z takim ogrzewaniem.

Kotłownia w salonie, ale bardzo wydajna. Do tego wspomaganie grzejnikami elektrycznymi.

Idzie mnóstwo drewna, trzeba dowozić taczką i mieć dużą kuwetę z podręcznym zapasem. Same grzejniki elektryczne starczają, gdy nas nie ma.

W sumie 10 kW.

Na same pobyty weekendowe schodzi 6 m przestrzennych drewna. Na podtrzymanie ciepła w tygodniu idzie ponad 1500 zł w sezonie.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, rwIcIk napisał:

Mam taki domek z takim ogrzewaniem.

Kotłownia w salonie, ale bardzo wydajna. Do tego wspomaganie grzejnikami elektrycznymi.

Idzie mnóstwo drewna, trzeba dowozić taczką i mieć dużą kuwetę z podręcznym zapasem. Same grzejniki elektryczne starczają, gdy nas nie ma.

W sumie 10 kW.

Na same pobyty weekendowe schodzi 6 m przestrzennych drewna. Na podtrzymanie ciepła w tygodniu idzie ponad 1500 zł w sezonie.

to masz dom letniskowy czy całoroczny?

1500zł to liczysz za cały okres grzewczy?

ile kasy na drewno w sezonie trzeba liczyć?

Napisano

U mnie na dom 120m2 użytkowej, szło 10m3 dobrego, gęstego drewna na sezon. Ciągłe palenie.

Napisano
3 godziny temu, bb_maciek napisał:

to masz dom letniskowy czy całoroczny?

1500zł to liczysz za cały okres grzewczy?

ile kasy na drewno w sezonie trzeba liczyć?

Całoroczny, ale nie mieszkam tam stale. Bywamy w weekendy, ferie, święta.

A poza tym czasem, zostają włączone grzejniki i utrzymują kilkanaście st. C.

U mnie idzie drewna za ~1200 zł - gotowe, porąbane, przywiezione na działkę.

Gdyby kupić drewno w lesie, przywieść i samemu porąbać, wyszłoby taniej.

Prądu na samo ogrzewanie szacuję za 1500 zł na sezon. 

Jeśli chciałbyś mieszkać na stałe, myślę, że drewna poszłoby 2-3x więcej. Albo prądu więcej :hehe:

Napisano
Dnia 27.05.2018 o 09:21, bb_maciek napisał:

....

W zasadzie większość życia mieszkam z ogrzewaniem elektrycznym.

W kamienicy (duże mieszkanie, pokoje wysokie na 3.5m) mieliśmy elektryczne wkłady w piecach kaflowych i do tego "kaloryferek" w łazience i kuchni. Budynek nieocieplony, ale mury były grube. Jakoś to funkcjonowało i rodzice na naukowych posadach dawali radę finansowo. 

Jak z bratem wyprowadziliśmy się, rodzice wybudowali sobie dom, również ogrzewany prądem - nowoczesne grzejniki akumulacyjne. Chata wielka, bo musiał być duży parter. Zimą mama płaciła za prąd 600 zł miesięcznie więcej niż w miesiącach letnich. 

Ja też grzeję prądem - pompą ciepła + podłogówka

Powiem Ci tak - jeśli domek jest rzeczywiście fajny, to sprawa jest do przemyślenia, ale pod kilkoma warunkami. Dobra izolacja domu to podstawa, w zasadzie niezależnie od ogrzewania. Jeśli te grzejniki, to promienniki/kaloryfery pod oknami, to bym je od razu wywalił - nie dość że szpecą, to jeszcze małoefektywnie grzeją. Ile tam jest pomieszczeń ? Jest poddasze? Zastanowiłbym się nad pompą powietrze-powietrze - ogrzeje zimą, ochłodzi latem. Na pewno zużyje to dużo mniej prądu niż te grzejniki. 

Napisano

Jeśli chcesz kupić to poproś właściciela niech pokaże faktury za prąd za ostatnie x lat. Sprawdzisz sam ile to mniej więcej kosztuje w tym domu.

Napisano
Godzinę temu, amciek napisał:

Jeśli chcesz kupić to poproś właściciela niech pokaże faktury za prąd za ostatnie x lat. Sprawdzisz sam ile to mniej więcej kosztuje w tym domu.

W 1 poście napisał, że chata jest dotąd niezamieszkana.

Napisano
W 1 poście napisał, że chata jest dotąd niezamieszkana.
No faktycznie. Mea culpa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.