Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Inna osoba w dowodzie rejestracyjnym, a inna sprzedająca

Featured Replies

Napisano

Czy sprzedającym tzn na umowie kupna-sprzedaży może być inna osoba niż w dowodzie rejestracyjnym? Da się zarejestrować taki pojazd?

Mam moto do kupienia, ale gość chce ze mną spisać umowę kupna sprzedaży, ale w dowodzie rejestracyjnym jest ktoś inny. 

Napisano

Jak gosc ma umowe z ta osoba z dowodu rejestracyjnego to bedzie ciaglosc umow i bez problemu zarejestrujesz.

Napisano
  • Autor
4 minuty temu, simek18 napisał:

Jak gosc ma umowe z ta osoba z dowodu rejestracyjnego to bedzie ciaglosc umow i bez problemu zarejestrujesz.

To samo mówił sprzedający. Czyli coś w tym jest.

Napisano

W przeciwnym razie komisy musialyby wszystkie auta rejestriwac na siebie ;)

To samo mówił sprzedający. Czyli coś w tym jest.
Napisano

Mój rekord to kupka sześciu umów złożonych w okienku przy rejestracji.

;)

Napisano

Przebiłeś mnie poszedłem tylko z 4 umowami.

Żadnych problemów.

Napisano

A propos. Tez tak kupilem kiedys auto ale facet nie dal mi umowy z poprzednim sprzedajacym. Musialem sie wracac i jeszcze darl ryja jakie on bedzie mial potwierdzenie ze byl sprzedajacym. Zaczal gdzies tam wydzwaniac po WK i stanelo ze dal ta umowe. To bylo na zasadzie szef sprzedal pracownikowi a procownkik mnie. Cala transakcje o dziwo zalatwialem z szefem. I teraz pytanie co szef mogl na tym zyskac sprzedajac w ten sposob? Przeciez mogl od razu mnie sprzedac?

Napisano
3 minuty temu, Gregor_BS napisał:

A propos. Tez tak kupilem kiedys auto ale facet nie dal mi umowy z poprzednim sprzedajacym. Musialem sie wracac i jeszcze darl ryja jakie on bedzie mial potwierdzenie ze byl sprzedajacym. Zaczal gdzies tam wydzwaniac po WK i stanelo ze dal ta umowe. To bylo na zasadzie szef sprzedal pracownikowi a procownkik mnie. Cala transakcje o dziwo zalatwialem z szefem. I teraz pytanie co szef mogl na tym zyskac sprzedajac w ten sposob? Przeciez mogl od razu mnie sprzedac?

Czasami jest jakis wewnetrzny regulamin firmy, ze auto moze odkupic tylko pracownik :nie_wiem:

Napisano
19 godzin temu, Joki napisał:

;)

Ja miałem 11, przy czym dwie losowe pośrodku też były na mnie. Ale nie rejestrowałem tylko sprzedałem dalej, więc kolejny miał minimum 12 umów:)

Napisano
6 godzin temu, Maciej__ napisał:

Czasami jest jakis wewnetrzny regulamin firmy, ze auto moze odkupic tylko pracownik :nie_wiem:

U mnie tak jest. C-maxa kupiłem na przetargu, dostałem fakturę. Następnego dnia napisałem darowiznę na mojego ojca. Potem ojciec poszedł z umową darowizny i fakturą i zarejestrował auto na siebie.

Napisano
1 godzinę temu, bizz napisał:

Ja miałem 11, przy czym dwie losowe pośrodku też były na mnie. Ale nie rejestrowałem tylko sprzedałem dalej, więc kolejny miał minimum 12 umów:)

Przy takiej gromadzie umow w życiu bym tego auta nie kupił.

Napisano
21 minut temu, ZUBERTO napisał:

Kwesta tego co to za auto i za ile ;)

Jak jakis zlomek za pare groszy, to w zasadzie bez znaczenia ;]

Napisano

Ja raczej unikam takich zagmatwanych sytuacji, a co jak po tygodniu zgłosi się właściciel z dowodu rejestracyjnego?

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

BMW 316i compact, 2000 z gazem, więc auto gratis. Jakie ma znaczenie ilość umów?

Napisano
2 godziny temu, tomy napisał:

Ja raczej unikam takich zagmatwanych sytuacji, a co jak po tygodniu zgłosi się właściciel z dowodu rejestracyjnego?

Nic, przeciez sprzedal to auto, co potwierdza umowa K-S.

Napisano
9 minut temu, bizz napisał:

BMW 316i compact, 2000 z gazem, więc auto gratis. Jakie ma znaczenie ilość umów?

Dla kogoś kto rejestruje ma, duzo większe szanse, że coś jednak nie tak bedzie i klops (niech np. któraś w kolejce umowę właściciel po śmierci podpisze i jakoś to wylezie).

Jak do zajechania w pół roku, to faktycznie bez różnicy.

Napisano
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Nic, przeciez sprzedal to auto, co potwierdza umowa K-S.

Problem jeśli sprzedał mu ktoś kto nie jest faktycznym właścicielem.

Prosty przykład ktoś ukradł samochód z dokumentami w środku. Wiem, że nie powinno się zostawiać papierów w aucie.

Napisano
32 minuty temu, tomy napisał:

Problem jeśli sprzedał mu ktoś kto nie jest faktycznym właścicielem.

Prosty przykład ktoś ukradł samochód z dokumentami w środku. Wiem, że nie powinno się zostawiać papierów w aucie.

Zdarza się nawet fachowcom. Nie ma sposobu żeby nie wtopić, po prostu kwestia szczęścia i statystyki. Mam kumpla mechanik-handlarz, zjadł zęby na zwożeniu aut i kupnie trzaskanych do naprawy, syna kształcił od 6 roku życia i tyle czasu ich znam. Syn ma 18 lat i razem z ojcem kupili A4 1.9 TDI do modzenia, dla syna. Przy rejestracji wyszło, że na aucie jest zastaw bankowy, karta pojazdu zgłoszona jako zagubiona została wydana bez tego wpisu. Tylko lata doświadczeń pozwoliły im zwrócić auto sprzedawcy, przeciętny klient byłby w plecy 20 kpln.

Napisano
Teraz, bizz napisał:

Tylko lata doświadczeń pozwoliły im zwrócić auto sprzedawcy, przeciętny klient byłby w plecy 20 kpln.

A prawnik by nie wystarczyl? :)

Napisano
1 minutę temu, Maciej__ napisał:

A prawnik by nie wystarczyl? :)

Był prawnik, doradził dogadanie ze sprzedającym, notabene też  zdziwionym sytuacją. 

Napisano
8 godzin temu, bizz napisał:

Takie historie to dla mnie dowód że bycie Polakiem to stan umysłu i że tutaj nigdy nie będzie normalnie ;)

Tutaj nie da się niczego poukładać skoro i tak wszyscy będą od razu kombinować jak to obejść nawet jeśli nic z tego nie mają albo przysłowiowe 5PLN...

Napisano
7 minut temu, Jaruga napisał:

Takie historie to dla mnie dowód że bycie Polakiem to stan umysłu i że tutaj nigdy nie będzie normalnie ;)

Tutaj nie da się niczego poukładać skoro i tak wszyscy będą od razu kombinować jak to obejść nawet jeśli nic z tego nie mają albo przysłowiowe 5PLN...

Mógłbyś wyjaśnić? Kupowałem to samo auto za każdym razem z grubsza na dwa-trzy tygodnie. Co było Twoim zdaniem przekombinowane?

Albo gdzie zarobiłem przysłowiowe 5 złotych?

Napisano

Proste, wystarczyłoby, iż WK odmawiały by rejestracji auta jeśli na umowie nie widnieje właściciel z DR...

Napisano
12 godzin temu, K3 napisał:

Proste, wystarczyłoby, iż WK odmawiały by rejestracji auta jeśli na umowie nie widnieje właściciel z DR...

Wystarczyloby wprowadzi 500PLN kary za niedopelnienie obowiazku rejestracji ;]

Napisano
3 godziny temu, Maciej__ napisał:

Nie do unikniecia, bo np. ubezpieczyc się nie da, a z UFG zadzierac nikt raczej nie chce.

Napisano
7 godzin temu, ZUBERTO napisał:

Nie do unikniecia, bo np. ubezpieczyc się nie da, a z UFG zadzierac nikt raczej nie chce.

Nie rozumiem.... Bez problemu mozna ubezpieczyc auto, ktore nie jest przerejstrowane.

Co wiecej mozesz to ciagnac latami ;]

Napisano
7 godzin temu, Maciej__ napisał:

Nie rozumiem.... Bez problemu mozna ubezpieczyc auto, ktore nie jest przerejstrowane.

Co wiecej mozesz to ciagnac latami ;]

To miało być jako uzupełnienie zaproponowanej przez Ciebie kary, kary nie do uniknięcia, nie martwego przepisu.

Napisano
Dnia 1.06.2018 o 17:51, Joki napisał:

;)

przebijam

11

Napisano
Dnia 3.06.2018 o 11:06, Maciej__ napisał:

Szczególnie jak auto nie ma przeglądu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.