Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odwodnienie liniowe w garazu

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z państwa posiada odpływ liniowy w garażu (myślałem o takim wzdłuż bramy garażowej, długości 5m)?

Zastanawiam się czy robić to w ogóle czy se darować?

Napisano

Według mnie warto. Zrobisz sobie do niego spadek i będzie git.

Jak podłączasz do kanalizacji, to sprawdź czy dasz radę zmieścić syfon, żeby nie śmierdziało.

Edytowane przez Teres

Napisano

Mam zrobione przed garażem na długości 6m, wybrałem te z tworzywa. 12metrow wcześniej mam betonowe z zeliwna kratą głębokie na 25cm szerokie na 18. Przy tych deszczach które są obecnie Łopata wybierałem już w tym roku wodę. Jeśli odpływu będziesz miał robione od dołu proponuję kolanko 15°, przy 30lubi się zapchac zwirkiem I liśćmi. Dodatkowo wszędzie zamontować Sitka lepiej wybrać ręką po deszczu niż przepychac rury ;]

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano

Zrobiłem i ja, brama ma 4,5m a odpływ dałem 4 m, acco self euroline. Z syfonem.

Bez problemu znosi przejazdy paletą itp. Koszt odpływu mnie trochę zniechęcił, ale stwierdziłem,  że więcej plusów niż minusów. 

Napisano
5 godzin temu, Teres napisał:

Według mnie warto. Zrobisz sobie do niego spadek i będzie git.

Jak podłączasz do kanalizacji, to sprawdź czy dasz radę zmieścić syfon, żeby nie śmierdziało.

przecież deszczówki nie wolno ci do kanalizacji podłączyć 

Napisano
A skąd deszczówka w garażu?

tapatalked

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, komor napisał:

Koszt odpływu mnie trochę zniechęcił, ale stwierdziłem,  że więcej plusów niż minusów. 

Jakie to kwoty?

Do kanalizacji nie chcę (i zapewne też nie mogę) tego podłączyć.

Wypuszczoną mam rurę 50 na zewn. domu już. Ukryta jest w ociepleniu ściany fundamentowej. Gdzieśtam se ta woda poleci potem w grunt  z dala od domu.

Zastanawiam się, że jak zamontuję odpływ z poziomem posadzki to nie będzie on miał "spadu" do końca, który jest przy jednym z końców korytka (do wylotu wody).
Z kolei jeżeli zrobie jakiś minimalny spadek do odpływu to całe korytko będzie nierówno na posadzce.

Więc jak to jest?

Byłem ogólnie zdecydowany na ten odpływ (stąd też ta rurka kanalizacyjna 50 zrobiona przed elewacją), ale wczoraj widziałem się z jednym majstrem, który odradzał to. Że wody nie będzie aż tak dużo. Że się będzie zapychał. Że ostatnio demontowali u jakiegoś klienta taki odpływ (jak robili żywicę na podłodze).

O i tak się zastanawiam czy jest sens. Mam zostawione miejsce w posadzce specjalnie na niego.

Myliście kiedykolwiek auto w garażu? Czy raczej przed domem?

Napisano
48 minut temu, exor napisał:

O i tak się zastanawiam czy jest sens. Mam zostawione miejsce w posadzce specjalnie na niego. 

ja mam zrobiony odpływ na środku garażu i lekki spadek typu koperta od każdej ściany do środka. Powiem tyle: teraz bym sobie to darował. Wody z samochodu nigdy nie jest dużo. Zazwyczaj z tego co widzę nawet nie dopływa do tej kratki tylko wysycha na podłodze. Jedyna może sytuacja to wtedy gdy jest śnieg, wjeżdżasz autem uwalonym śniegiem i błotem pośniegowym. Ale wtedy i tak staram się od razu po wjechaniu otrzepać największy syf z progów i wymieść na zewnątrz zanim się roztopi. Myślę, że ten odpływ można sobie darować. A wada jego jest taka, że tam jest syfon. Trzeba pamiętać o tym, żeby raz za czas nalać tam wody, bo jak wysycha to wali kanalizacją.

Na pewno bym nie robił odpływu wzdłóż bramy garażowej. Ja praktycznie co kilka dni, albo nawet codziennie w gorszą pogodę wymiatam z garażu to co się nawiezie samochodem. Jakby przed bramą był podłużny odpływ, bo bym to wszystko wmiatał do niego, albo musiał bawić się z jakąś szufelką.

Napisano
nie ja tego zabraniam lecz przepisy 

Ale że przepisy zabraniają kratki kanalizacyjnej w garażu?

tapatalked

Napisano
12 minut temu, maro_t napisał:

ja mam zrobiony odpływ na środku garażu i lekki spadek typu koperta od każdej ściany do środka.

Miałem tak samo. Woda nigdy nawet do niego nie dopływała. Sprowadzało się to do konieczności ręcznego uzupełniania wody w syfonie aż w końcu go zatkałem.

Też uważam, że odpływ w garażu jest zbędny. Chyba, że ktoś chce myć auto w garażu i to co dwa, trzy dni? Wtedy się przyda.

Napisano
24 minuty temu, luccass napisał:

Ale że przepisy zabraniają kratki kanalizacyjnej w garażu?

tapatalked

przepisy zabraniają odprowadzania wody deszczowej do kanalizacji sanitarnej...a o tym wyżej mowa chyba

8 godzin temu, Teres napisał:

Napisano

53 minuty temu, 4thelement napisał:

przepisy zabraniają odprowadzania wody deszczowej do kanalizacji sanitarnej...a o tym wyżej mowa chyba

No chyba niebardzo.

15 godzin temu, exor napisał:

Czy ktoś z państwa posiada odpływ liniowy w garażu (myślałem o takim wzdłuż bramy garażowej, długości 5m)?

Więc się pytam skąd woda opadowa w garażu? Czy to co będzie skapywać z mokrego samochodu to już woda opadowa? IMO nie, więc ja bym autorowi wątku nie mieszał w głowie i straszył przepisami.

A wracając do tematu: mam taki odpływ, łatwiej było rurę na zewnątrz wyprowadzić niż podłączać do kanlizacji, ale z garażu nie korzystam jeszcze w 100% więc o przydatności się nie wypowiem. Na pewno zaletą jest to, że odpływ nie zakrywa całej szerokości bramy, więc jeśli coś wymiatam, to daję radę na około odpływu :) W przeciwnym razie faktycznie byłoby średnio pozbywać się piachu z garażu. 

Napisano
29 minut temu, luccass napisał:

No chyba niebardzo.

serio piszesz?

sprawdziłem czy to przypadkiem przepis ograniczony terytorialnie ale nie wygląda mi na to

zapoznaj się z dwoma dokumentami

- Rozporządzenie ministra infrastruktuty

- Prawo wodne

Btw

15 sekund w google rozwiało by twoje wątpliwości włącznie z wysokością kar za podłączenie się deszczówką do kanalizacji

Napisano
37 minut temu, luccass napisał:

No chyba niebardzo.

Kanalizacja sanitarna i kanalizacja deszczowa, do dwie, zupełnie oddzielne instalacje.

O ile odwodnienie zamontowane przed garażem można podłączyć do deszczówki, to takiego w garażu na pewno nie. Pytanie, gdzie podłączyć "kratkę" z garażu nie jest takie łatwe. Jak robiłem u siebie, to szukałem, pytałem i jednoznacznej odpowiedzi nie dostałem. 

Jedni mówili do sanitarnej, inni że z garażu nie wolno, że potrzeba separatora czy osadnika oleju, jeszcze inni proponowali wypuścić na zewnątrz - dużo nie ma to wsiąknie.

Ja mam podłączone pod kanalizację sanitarną. Warsztatu w garażu nie mam ;) 

Napisano
7 minut temu, 4thelement napisał:

serio piszesz?

sprawdziłem czy to przypadkiem przepis ograniczony terytorialnie ale nie wygląda mi na to

zapoznaj się z dwoma dokumentami

- Rozporządzenie ministra infrastruktuty

- Prawo wodne

Btw

15 sekund w google rozwiało by twoje wątpliwości włącznie z wysokością kar za podłączenie się deszczówką do kanalizacji

Ja nie potrafię nawet w minutę znaleźć konkretnej odpowiedzi na pytanie czy odpływ umieszczony wewnątrz garażu może być podłączony do kanalizacji sanitarnej. Jesteś gość to się podzielisz linkiem, prawda?

15 minut temu, Majkiel napisał:

Pytanie, gdzie podłączyć "kratkę" z garażu nie jest takie łatwe. Jak robiłem u siebie, to szukałem, pytałem i jednoznacznej odpowiedzi nie dostałem.

Być może zaraz się dowiesz na AK ;) 

Napisano
3 godziny temu, exor napisał:

Jakie to kwoty?

Zastanawiam się, że jak zamontuję odpływ z poziomem posadzki to nie będzie on miał "spadu" do końca, który jest przy jednym z końców korytka (do wylotu wody).
Z kolei jeżeli zrobie jakiś minimalny spadek do odpływu to całe korytko będzie nierówno na posadzce.

Więc jak to jest?

Odpływ żeliwny z syfonem kosztował coś ok. 1100 zł, wahałem się mocno, ale skoro już była kanalizacja wyprowadzona to stwierdziłem, że raz kozie śmierć ;)

pierw trzeba dobrze osadzić z niwelatorem odpływ a potem utrzymać właściwy spadek. U mnie ZTCP jest chyba 1,5-2%, czy wystarczająco zobaczymy w praktyce. kafelkarz ładnie obrobił odpływ i wygląda to świetnie.

Sam odpływ podejrzewam, że częściej będę wykorzystywał do wylewania wody po myciu auta itp.

Napisano
1 godzinę temu, luccass napisał:

Ja nie potrafię nawet w minutę znaleźć konkretnej odpowiedzi na pytanie czy odpływ umieszczony wewnątrz garażu może być podłączony do kanalizacji sanitarnej. Jesteś gość to się podzielisz linkiem, prawda?

jeżeli chodzi o deszczówkę - bo cały czas o tym piszemy na pewno nie możesz tego podłączyć pod kanalizację fekalną

jeżeli znów jest to kratka w środku garażu do której spływać będzie np roztopiony śnieg to myślę że nic złego się nie stanie jeśli podłączysz ją pod kanalizację

Napisano
6 godzin temu, exor napisał:

Jakie to kwoty?

Do kanalizacji nie chcę (i zapewne też nie mogę) tego podłączyć.

Wypuszczoną mam rurę 50 na zewn. domu już. Ukryta jest w ociepleniu ściany fundamentowej. Gdzieśtam se ta woda poleci potem w grunt  z dala od domu.

Więc jak to jest?

Byłem ogólnie zdecydowany na ten odpływ (stąd też ta rurka kanalizacyjna 50 zrobiona przed elewacją), ale wczoraj widziałem się z jednym majstrem, który odradzał to. Że wody nie będzie aż tak dużo. Że się będzie zapychał. Że ostatnio demontowali u jakiegoś klienta taki odpływ (jak robili żywicę na podłodze).

Jakaś woda jest zawsze, też zdawało mi się że nie wiele te kratki odprowadzają  a jednak jak je czyściłem 2tyg temu to wybrałem całe wiadro muru. Przy myciu działa to dobrze, ale ja myje sporadycznie w garażu. Do odprowadzenia spokojnie wystarczy 5-8m dren. U mnie jest spadek ale minimalny, kałuż nawet zimą po nocy nie mam. Ważne aby boki kratki nie wystawały ponad posadzkę. Spróbuj podkuć lub podszlifować - u mnie tak robiła ekipa od epoksydu.

Napisano
14 godzin temu, 4thelement napisał:

12 godzin temu, 4thelement napisał:

8 godzin temu, 4thelement napisał:

jeżeli chodzi o deszczówkę - bo cały czas o tym piszemy na pewno nie możesz tego podłączyć pod kanalizację fekalną

jeżeli znów jest to kratka w środku garażu do której spływać będzie np roztopiony śnieg to myślę że nic złego się nie stanie jeśli podłączysz ją pod kanalizację

Skąd Ty w ogóle wziąłeś tę deszczówkę? Wewnątrz garażu... 😁

Napisano
12 minut temu, Teres napisał:

Skąd Ty w ogóle wziąłeś tę deszczówkę? Wewnątrz garażu... 😁

no właśnie

zasugerowałem się odpływem liniowym

Napisano
12 godzin temu, 4thelement napisał:

przepisy zabraniają odprowadzania wody deszczowej do kanalizacji sanitarnej.

chyba że w danym terenie jest kanalizacja ogólnospławna.

teraz, po nowemu robią dwie nitki- sanitarna i deszczowa. odpływ z garażu można podpiąć do tej drugiej, a przynajmniej tak się dowiedziałem w wodociągach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.