Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

6 dni na kupno Sredniego SUV - Mitsu Outlander czy Kia Sportage czy Tuscon?

Featured Replies

Napisano

Kumpel jest w potrzebie... zrobil outsourcing do mnie zeby mu auto kupic.... Mam 6 dni.

Zalozenia: SUV sredni.

Wersja bieda - ale jak najlepsza.

Budget: ok 82k PLN

Potrzeba  - przyczepka do ciagniecia ... ok 600kg.

Auto nowe.

Co z tego mam - dobry obiad.

Wiec zaczelem dzis grzebac... Bylem w Nissan .... i bylem w Toyota.

Pierwsze wrazenia - Nissan - wartosci nic nie pobije. Toyota, plastik z kubla na smieci, ale bezpieczenstwo w standardzie. Ceny do negocjacji. Z Nissan IMVHO nie wiele, moze $500-700 urwe. Toyota wiecej - oba place lokalnych dealerow .. pelne... Wsiac i jechac.

b4b897dd5b67ff5650ee77484b44cefe.jpg

a372b87a2cde04b54e6a0aabb8a02652.jpg

BTW - dalej 370 sprzedaja - lokalny dealer ma 6 [emoji846]

Kh6VCld.jpg&key=24514b58d442770411078f3a063fef023aafe027b45e1a0aae3cb4277fe783ed   IWIwxP5.jpg&key=3dd4f11f78b50a40dfeb81981a9e668c239f45eef37da4ef262d4add119b8a2c

Ale usiadlem, i zrobilem ... I sie ciut pogobilem... - dla porownania przeksztalcilem ceny na PLN - cena obejmuje:

-auto,

-wszelie podatki federalne i stanowe,

- ubezpieczenie,

-tablice,

-bak benznyny.

Czyli wszystko co jest potrzebne do wyjechania na ulice...

Popatrzylem tez na koszt service u dealer-a na 3 lata lub 60 km .... (w $)

Takie rzeczy jak AC, min 6 airbags, ABS, sterowanie wszystkiego z kierownicy, elektryczne szyby etc - pominalem, bo wszystkie auta wersji bieda je maja ...

Extra punkty za bezpieczenstwo jak AEB, BSM, etc.

Ale auto musi byc pierwsze lub dugie z cennika - wersja bieda.

ZBGkDug.jpg&key=a1cdb0c52aab36ff2a545ce52a54286a8bcc85f6fbeb93066e7f2f2ba1eb2c49

exLjtrK.jpg&key=a1d54afbd492a6716e916226cd020e77bdc02b07eda862487b5bbc5fcd639f73

I teraz tak - wychodzi mi, ze najlepszym zakupem jest Kia Sportage... - pod wzgleem wyposazenia -  ale wlasnie odkrylem, ze wersja bieda na 2018.5 stracila 2.4l i 2.0l jest teraz - z mniejsza iloscia mocy.

PHVbAHW.jpg&key=8b6b2142f13a506ea6f318b98a37e082efcdc698772afa5830273d85b3bb82d4AmJ4DOx.jpg&key=d85f427824f697d804091cdfc90d161b9911a85c1d7d9601462265a35ae4465d

Na drugim miejscu, albo pierwszym postawilem Mitsubishi Outlander ADAS [mention=134499]Ryb[/mention]. Sprawdzony 2.4l silnik, tani service, dostaje duzo za bezpieczenstwo i place sa przepelnione. MY19 jest tez, wiec jestem wstanie dobra cene wynegocjowac... Ceny w excel sa pierwszymi ofertami albo producenta, albo dealera - a wiec do urobienia...

xW3ZIAh.jpg&key=9d75918643dfdeff8c5bce46ddafbcc2c88b5dbd0414fe40fbf66ea7c8db354b

Ale co jeszcze? Co pominalem? Moze sie myle?

Auto ma dac jak najlepsza wartosc za jak najnizsza cene ... - jesli to ma sens..

HELP!

Napisano
12 minut temu, OZI napisał:

ZBGkDug.jpg&key=a1cdb0c52aab36ff2a545ce52a54286a8bcc85f6fbeb93066e7f2f2ba1eb2c49

exLjtrK.jpg&key=a1d54afbd492a6716e916226cd020e77bdc02b07eda862487b5bbc5fcd639f73

Nie wiem co tu myśleć. Z powyższej tabelki wychodzi jasno:

1. Najtańszym autem w zestawieniu jest Outlander.

2. Najtańszym autem z sensownym wypasem jest Outlander.

3. Między Kia a Outlanderem z bardzo podobnym wyposażeniem jest $8k różnicy.

4. Tylko Outlander ma ACC (IMO u Ciebie najbardziej przydatny dodatek)

Jedyne co widzę przeciw Outlanderowi to CVT.

Napisano
  • Autor
7 minutes ago, Ryb said:

Nie wiem co tu myśleć. Z powyższej tabelki wychodzi jasno:

1. Najtańszym autem w zestawieniu jest Outlander.

2. Najtańszym autem z sensownym wypasem jest Outlander.

3. Między Kia a Outlanderem z bardzo podobnym wyposażeniem jest $8k różnicy.

4. Tylko Outlander ma ACC (IMO u Ciebie najbardziej przydatny dodatek)

Jedyne co widzę przeciw Outlanderowi to CVT.

Preferencje ma na tradycyjny automat -ale wartosci Outlander nic nie pobije. Jestem nie mal pewien, patrzac na stock dealerow- ze za 71k PLN wyjade na ulice wersja bieda. Ta z paietem bezpieczenstwa - jest mniej stock -tylko 101 aut w okolicy mnie... Moze byc ciezej. Ja raczej jestem zwolennikiem wsadzenia go do wersji ... ktora jest bezpieczniejsza - bo jezdzi jak .... (tu wstawic przeklenstwo).

BTW 2019 przypelz dzis na place, inny gill, odswiezone wnetrze i troche mechanicznych zmian...

yzfNodr.jpg

JB9PTuY.jpg

Napisano
1 minutę temu, OZI napisał:

Preferencje ma na tradycyjny automat -ale wartosci Outlander nic nie pobije. Jestem nie mal pewien, patrzac na stock dealerow- ze za 71k PLN wyjade na ulice wersja bieda. Ta z paietem bezpieczenstwa - jest mniej stock -tylko 101 aut w okolicy mnie... Moze byc ciezej. Ja raczej jestem zwolennikiem wsadzenia go do wersji ... ktora jest bezpieczniejsza - bo jezdzi jak .... (tu wstawic przeklenstwo).

No właśnie. Albo zapłać więcej albo męcz się z CVT. Dlatego ja wziąłem diesla, mimo że benzyna miała więcej wyposażenia (u mnie z dieslem były wersje tylko do intense plus, instyle była tylko z benzyną i CVT). Ale u mnie benzyna ma 150KM, może 20KM więcej jest w stanie sprawić, że auto jakoś pojedzie? Sprawdź na jeździe próbnej.

No i ważne - sprawdź czy na 2019 nie zmienili oprogramowania CVT. Gdyby skrzynia w Outlanderze działała tak jak ta CVT w Eclipse Cross, to bym ją brał bez zastanowienia.

:ok:

4 minuty temu, OZI napisał:

BTW 2019 przypelz dzis na place, inny gill, odswiezone wnetrze i troche mechanicznych zmian...

Nie podoba mi się. IMO u mnie są ładniejsze felgi i ładniejszy zderzak. A więcej zmian nie widzę.

:hehe:

Napisano
  • Autor
7 minutes ago, rwIcIk said:

Niech wybierze skrzynię - czy klasyczny automat, czy CVT.

No i pytanie, czy silnik 2.0 mu wystarczy, czy jednak będzie wolał trochę więcej pojemności.

Cena jest glownym czynnikem. Facet jest splukany - dluga historia - jeden z tych co ma swietne zarobki, ale nie umie zarzdzac $$$ i wydatki sa jeszcze wieksze....

Rano bylem przekonany ze Hyundai Tuscon Active X bedzie zwyczezca, szczegolnie ze moj wsiowy dealer ma z 6-7 zarejstrowanych - ktore zaraportowal jako sprzedane  w zeszlym miesiacu ...zeby dostac bonus. I stoja - pare kolorow do wyboru - wszystkie z iloscia km ponizej 20-30 km ...

Ale widze, ze jednak w ilosci funkcji Tuscon nie oferuje w wersji bieda ... za wiele.... 2.0l GDI jest na bardzo pozytywny plus.

Napisano

Ja chyba bym wzial kile wydaje sie najladniesza z tych trzech. Tylko jaki tam silnik siedzi? 1.6T czy 2.0NA

Napisano
  • Autor
Just now, Ryb said:

2019 nie zmienili oprogramowania CVT.

Niestety - kase ma MY18.5 ... MY19 - bedzie z 10k PLN roznicy. Wlasnie lece przez okoliczne demo, mam liste na jutro.

Ja sie tym CVT meczyc nie bede 🙂 - moim zadaniem jest zeby wydal jak najmniej zanim sie w jakies guana znow wpakuje... Trasfer na moje konto zrobil - wiec mam jego forse .. ale napawde chcialbym mu cos ztej jego forsy oddac ...

Wsadzam go jutro w Outlander/Tuscon/Sportage. - niech sam oceni.

3 minutes ago, Ryb said:

Nie podoba mi się. IMO u mnie są ładniejsze felgi i ładniejszy zderzak. A więcej zmian nie widzę.

:hehe:

Siedzenia sa lepsze 🙂 - podobno 🙂

Napisano
  • Autor
4 minutes ago, wujekcybul said:

Ja chyba bym wzial kile wydaje sie najladniesza z tych trzech. Tylko jaki tam silnik siedzi? 1.6T czy 2.0NA

2.0l 114kW.

2.4l wsadzili teraz tylko  do najbogatszej wersji wyposazenia.

1.6l T nie ma w ogole.

EU ma 1.6l T w Sportage?

:oki:

Napisano
2 minuty temu, OZI napisał:

2.0l 114kW.

2.4l wsadzili teraz tylko  do najbogatszej wersji wyposazenia.

1.6l T nie ma w ogole.

EU ma 1.6l T w Sportage?

:oki:

No to silnikowo bez szalu ale na plus zwykla skrzynia. Chyba i tak bym wzial sportage. U nas jest 1.6 i 1.6T no i diesele.

Napisano
  • Autor
1 minute ago, wujekcybul said:

No to silnikowo bez szalu ale na plus zwykla skrzynia. Chyba i tak bym wzial sportage. U nas jest 1.6 i 1.6T no i diesele.

Czyli odwrotnie. Ciekawe. 1.6l T masz w Tuscon ale nie Kia. Jak zawsze ma to wspolnego co z danej fabryki idzie. Jak dostawalismy Sportage i Tuscon ze Slovakia bo Korea nie dawala rady wyklepac to bylo jednak troche roznic. Czyli Korea teraz nie klepie Sportage z 1.6l T .. a Slovakia nie klepie Tuscon z 1.6l T

1.6l naturalnego nigdy nie bylo. 2.4l byl podstawowym silnkiem przez lata.

Napisano
Godzinę temu, OZI napisał:

Zalozenia: SUV sredni.

Wersja bieda - ale jak najlepsza.

Budget: ok 82k PLN

Forestera/XV tam nie macie?

Napisano
6 minut temu, OZI napisał:

Niestety - kase ma MY18.5 ... MY19 - bedzie z 10k PLN roznicy. Wlasnie lece przez okoliczne demo, mam liste na jutro.

No to musi się przejechać. Jedni mogą żyć z CVT, inni nie mogą. Zależy do których on się zalicza.

7 minut temu, OZI napisał:

Ja sie tym CVT meczyc nie bede 🙂 - moim zadaniem jest zeby wydal jak najmniej zanim sie w jakies guana znow wpakuje... Trasfer na moje konto zrobil - wiec mam jego forse .. ale napawde chcialbym mu cos ztej jego forsy oddac ...

Wsadzam go jutro w Outlander/Tuscon/Sportage. - niech sam oceni.

Jeśli chodzi o kasę, to Outlander z tego co widzę wygrywa. Rozmiarami też, a to może być istotne. Najwięcej auta za najmniejsze pieniądze, i do tego największy wypas. Ale każdy ocenia sam, jeśli mu coś nie będzie pasowało to na nic argumenty finansowe.

Ja też mogłem mieć benzynowego Outlandera z pełnym wyposażeniem (instyle navi) o jakieś 40 tys. taniej niż w cenniku. Super okazja, nigdy potem takiej już nie widziałem (auto było z prezentacji modelu, jeden z pierwszych egzemplarzy w PL, miało rok ale jeździło tylko pomiędzy lawetą a salonami). Po jeździe próbnej wersją benzynową u lokalnego dilera jednak odpuściłem i wolałem dużo droższego i gorzej wyposażonego diesla. Jednak cena to nie wszystko.

11 minut temu, OZI napisał:

Siedzenia sa lepsze 🙂 - podobno 🙂

Ja nie narzekam. Mimo braku lędźwiowej regulacji (myślałem kiedyś że nie da się bez tego żyć), mimo braku regulacji przedniej i tylnej części siedziska osobno (można tylko zmieniać kąt całego siedziska, wraz ze zmianą wysokości) okazało się, że Japończycy dali radę zrobić w miarę wygodny fotel, akurat tak dopasowany do mojego tyłka że nawet podróże po kilkanaście godzin mnie specjalnie nie męczą - a przynajmniej zmęczenie nie pochodzi od foteli.

:ok:

Napisano

Masakra jak sie ceni H za nowe CR-V. Auto bardzo fajnie pomyslane, z opcją 7 os i nareszcie jest sensowny silnik w tej budzie to mam obawę, że zabiją ją ceną.

W PL jeszcze nie ma cennika.

Napisano
  • Autor
Forestera/XV tam nie macie?

Tks [emoji106] - wiedziałem ze o czymś zapomniałem ... tak nowy model za miesiąc, wiec może być dobry zakup. [emoji106]

Sent from my iCrap X using Tapacrap
Napisano
  • Autor
Masakra jak sie ceni H za nowe CR-V. Auto bardzo fajnie pomyslane, z opcją 7 os i nareszcie jest sensowny silnik w tej budzie to mam obawę, że zabiją ją ceną.
W PL jeszcze nie ma cennika.

Civic IMVHO jest ok. Tańszy niż Tiguan u mnie, niby dostajesz ‚czucie premium’ ale właśnie co mnie zdziwiło, ze jak chcesz LDW, ACC czy inne rzeczy z Honda Sense... to tylko w wersji Top.

1.5l T jest ok, ale czas pokaże jak będzie z trwałością.

92b4303bfc012484bda774ee76214c13.png

Napisano
3 minuty temu, OZI napisał:

Civic IMVHO jest ok. Tańszy niż Tiguan u mnie, niby dostajesz ‚czucie premium’ ale właśnie co mnie zdziwiło, ze jak chcesz LDW, ACC czy inne rzeczy z Honda Sense... to tylko w wersji Top.

1.5l T jest ok, ale czas pokaże jak będzie z trwałością.

U nas pełne wyposazenia bezpieczenstwa w Civicu masz od wersji bieda, której zapewne nikt o zdrowych zmyslach nie kupi - bez klimy i radia.

Napisano

Uważam, że z tych trzech najlepiej sprawdzi się Outlander. Jest spory i ma całkiem dobry silnik.Choć przyznam, że Tucson też jest ciekawą alternatywą. Jednak ja bym postawił na Outlandera głównie ze względu na bryłę. 

Napisano
15 minut temu, volkov napisał:

Uważam, że z tych trzech najlepiej sprawdzi się Outlander. Jest spory i ma całkiem dobry silnik.Choć przyznam, że Tucson też jest ciekawą alternatywą. Jednak ja bym postawił na Outlandera głównie ze względu na bryłę. 

Kwestia gustu.

Ale Tucsona 2.0 z AT chętnie bym w Polsce kupił, a nie jest dostępny. O cenie nue wspomnę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.