Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Yanosik za granicą

Featured Replies

Napisano

Wróciłem autem z Neapolu (2x 1850 km). I ze zdziwieniem stwierdziłem że nasz polski Yanosik działa za granicą. Niestety zorientowałem się dopiero po jakimś czasie i cześć trasy przejechałem bez jego pomocy. Potem po włączeniu we Włoszech okazało się że przejeżdżałem przez miejscowości gdzie jest pełno radarów (10). I teraz mam obawy czy moja pierwsza jazda  nie okaże się kosztowna. Trasa 1600 km (bez Polski) to ok 1 GB transferu Yanosika

Edytowane przez 1Marek1

Napisano
4 minuty temu, 1Marek1 napisał:

Wróciłem autem z Neapolu (2x 1850 km). I ze zdziwieniem stwierdziłem że nasz polski Yanosik działa za granicą. Niestety zorientowałem się dopiero po jakimś czasie i cześć trasy przejechałem bez jego pomocy. Potem po włączeniu we Włoszech okazało się że przejeżdżałem przez miejscowości gdzie jest pełno radarów (10). I teraz mam obawy czy moja pierwsza jazda  nie okaże się kosztowna. Trasa 1600 km (bez Polski) to ok 1 GB transferu Yanosika

Za granica to Waze. U nas zreszta tez. 

Napisano
1 godzinę temu, 1Marek1 napisał:

Trasa 1600 km (bez Polski) to ok 1 GB transferu Yanosika

Czy na pewno nie działały Ci inne usługi w tle pobierające dane? W moim przypadku osiem dni na wyjeździe (3,5 tyś km z google maps i yanosik) + bieżące przeglądanie netu (poza WiFi), tapatalk zużyło ok. 650 MB.

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, GoldFinger napisał:

Czy na pewno nie działały Ci inne usługi w tle pobierające dane? W moim przypadku osiem dni na wyjeździe (3,5 tyś km z google maps i yanosik) + bieżące przeglądanie netu (poza WiFi), tapatalk zużyło ok. 650 MB.

Tego to nie wiem. Yanosik pobierał mapę. O reszcie aplikacji nie wiem.

Napisano
8 godzin temu, 1Marek1 napisał:

Wróciłem autem z Neapolu (2x 1850 km). I ze zdziwieniem stwierdziłem że nasz polski Yanosik działa za granicą. Niestety zorientowałem się dopiero po jakimś czasie i cześć trasy przejechałem bez jego pomocy. Potem po włączeniu we Włoszech okazało się że przejeżdżałem przez miejscowości gdzie jest pełno radarów (10).

Co to znaczy "działa za granicą"? Czytałem gdzieś, że dołożyli lokalizacje fotoradarów stacjonarnych jakoś na początku roku 2018. 

I teraz mam obawy czy moja pierwsza jazda  nie okaże się kosztowna.

Zależy od Twojej jazdy. Stacjonarne to nie wszystko ;]

Trasa 1600 km (bez Polski) to ok 1 GB transferu Yanosika

Coś dużo, no chyba że Yanosik taki zasobożerny. 

Napisano
  • Autor
7 minut temu, futrzak napisał:

Co to znaczy "działa za granicą"? Czytałem gdzieś, że dołożyli lokalizacje fotoradarów stacjonarnych jakoś na początku roku 2018. 

Zależy od Twojej jazdy. Stacjonarne to nie wszystko ;]

Coś dużo, no chyba że Yanosik taki zasobożerny. 

Działa za granica oznacza że ostrzega o fotoradarach i odcinkowych pomiarach predkości. Co to znaczy "dołożyli lokalizację fotoradarów"? Przecież Yanosik to system samopomocowy- kierowcy sami wprowadzają zagrożenia i je potwierdzaja lub nie? Czyli musieli tam kierowcy też korzystać z Yanosika (Włosi?) bo tam gdzie jezdziłem to Polaków było niewielu.

Gdybym został zatrzymany przez Policję na pomiarze predkości to płacę od reki. Ale nie zostałem więc zostały tylko ewentualne fotki z fotoradarów.

Edytowane przez 1Marek1

Napisano
17 minut temu, 1Marek1 napisał:

Działa za granica oznacza że ostrzega o fotoradarach i odcinkowych pomiarach predkości. Co to znaczy "dołożyli lokalizację fotoradarów"? Przecież Yanosik to system samopomocowy- kierowcy sami wprowadzają zagrożenia i je potwierdzaja lub nie? Czyli musieli tam kierowcy też korzystać z Yanosika (Włosi?) bo tam gdzie jezdziłem to Polaków było niewielu.

Nie, fotoradary i odcinkowe pomiary to stałe fragmenty i tego ludzie tak naprawdę nie dokładają, a już w szczególności  Włosi :hehe:

Poszukałem i coś znalazłem:

https://yanosik.pl/yanosik-informuje-o-fotoradarach-w-europie-raport

System Yanosik został poszerzony o ponad 27 tys. stacjonarnych urządzeń z niemal całej Europy, które mierzą prędkość oraz przejazd na czerwonym świetle. To jednak dopiero początek zaplanowanych prac w tym zakresie. Sieć dodanych do aplikacji fotoradarów będzie na bieżąco aktualizowana, by nasi użytkownicy podróżujący po krajach europejskich otrzymywali aktualne informacje o kontrolach – komentuje Dawid Kaczmarowski, Yanosik.

17 minut temu, 1Marek1 napisał:

Gdybym został zatrzymany przez Policję na pomiarze predkości to płacę od reki. Ale nie zostałem więc zostały tylko ewentualne fotki z fotoradarów.

Kto tam i kogo zatrzymuje od ręki? 

Napisano
25 minut temu, 1Marek1 napisał:

Jest jeszcze coś takiego jak yanosik gt/gtr i to ma wgrane fotoradary również te europejskie. 

Napisano
  • Autor
18 minut temu, futrzak napisał:

Kto tam i kogo zatrzymuje od ręki? 

Mnie Policja zatrzymała na rondzie pod Cassino. Skonczyło się kontrola dokumentów.

Edytowane przez 1Marek1

Napisano
53 minuty temu, eryko napisał:

Jest jeszcze coś takiego jak yanosik gt/gtr i to ma wgrane fotoradary również te europejskie. 

Masz cytat z materiału który znalazłem:

W chwili obecnej system ostrzegania o fotoradarach w krajach Europy jest dostępny w aplikacji, jednak w najbliższym czasie informacje te trafią również do użytkowników urządzeń Yanosik – dodaje.

Napisano
39 minut temu, 1Marek1 napisał:

Mnie Policja zatrzymała na rondzie pod Cassino. Skonczyło się kontrola dokumentów.

Przyczyna zatrzymania? 

Napisano
  • Autor
10 godzin temu, futrzak napisał:

Przyczyna zatrzymania? 

Przyczyny nie podali (może podali po włosku ale nie znam tego jezyka). Po mojej prośbie o rozmowe po angielsku poprosili tylko o dokumenty. Jechałem w grupie aut i mnie wyłowili lizakiem (może dlatego że jako jedyny jechałem na światłach).

Edytowane przez 1Marek1

Napisano
Godzinę temu, 1Marek1 napisał:

Przyczyny nie podali (może podali po włosku ale nie znam tego jezyka). Po mojej prośbie o rozmowe po angielsku poprosili tylko o dokumenty. Jechałem w grupie aut i mnie wyłowili lizakiem (może dlatego że jako jedyny jechałem na światłach).

To raczej nie było przyczyną, ponieważ we Włoszech dużo samochodów jeździ na światłach, choć na terenie zabudowanym obowiązku nie ma.

Napisano
  • Autor
2 godziny temu, futrzak napisał:

To raczej nie było przyczyną, ponieważ we Włoszech dużo samochodów jeździ na światłach, choć na terenie zabudowanym obowiązku nie ma.

Pod Neapolem gdzie teraz byłem na światłąch jezdzą na autostradach. Na zwykłych lokalnych drogach nie używaja ani świateł ani kierunkowskazów. Zresztą linii wymalowanych na jezdniach też nie.

Napisano
14 godzin temu, futrzak napisał:

Masz cytat z materiału który znalazłem:

mocno nie aktualne GTR ma wgrane fotoradary EU

Napisano
5 minut temu, eryko napisał:

mocno nie aktualne GTR ma wgrane fotoradary EU

Jakie nieaktualne? Oficjalny materiał ze stycznia 2018 i podali "w najbliższym czasie". Mamy wrzesień, wszystko się zgadza ;]

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.