Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opna 17' uszkodzenie foto

Featured Replies

Napisano

Uszkodziłem oponę o metalowy krawężnik na stacji benzynowej. Czy takie uszkodzenie kwalifikuje ją do wymiany ?

20180909_090416.jpg

Napisano

Nie. Chyba, że w tych nacięciach na dole widać osnowę?

Napisano

Ja bym wymienił i nie zaprzątałbym sobie głowy czy mi strzeli przy 130 czy dopiero przy 180 km/h

Napisano
Ja bym wymienił i nie zaprzątałbym sobie głowy czy mi strzeli przy 130 czy dopiero przy 180 km/h
Złudne podejście.

Opona ze zdjęcia jest OK, zadziałała obszarem służącym do ochrony felgi i szansa na wystrzał jest identyczna jak na Twoich oponach. Możesz mieć oponę uszkodzoną od wewnątrz czego nie zauważysz podczas eksploatacji, a można zauważyć dopiero przy wymianie kół / opon. Równie dobrze po każdym wjechaniu w większą dziurę mógłbyś wymieniać opony na wszelki wypadek.

Przypadek, że opona strzeli w sposób 0-1 jest niezwykle rzadki przy markowych oponach.

99% przypadków uszkodzenia to gwóźdź/wkręt itp.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Napisano
Złudne podejście.

Opona ze zdjęcia jest OK, zadziałała obszarem służącym do ochrony felgi i szansa na wystrzał jest identyczna jak na Twoich oponach. Możesz mieć oponę uszkodzoną od wewnątrz czego nie zauważysz podczas eksploatacji, a można zauważyć dopiero przy wymianie kół / opon. Równie dobrze po każdym wjechaniu w większą dziurę mógłbyś wymieniać opony na wszelki wypadek.

Przypadek, że opona strzeli w sposób 0-1 jest niezwykle rzadki przy markowych oponach.

99% przypadków uszkodzenia to gwóźdź/wkręt itp.

No nie wiem, po takim ubytku na pewno będzie kłopot z "biciem" opony.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Napisano
No nie wiem, po takim ubytku na pewno będzie kłopot z "biciem" opony.

W najgorszym wypadku trzeba podjechać wyważyć i na 99.9% nie będzie żadnego problemu z wyważeniem i biciem :-)

Napisano
W najgorszym wypadku trzeba podjechać wyważyć i na 99.9% nie będzie żadnego problemu z wyważeniem i biciem :-)

Rozumiem, że odpowiadasz z doświadczenia? Moje jest nieco inne, ba, nawet nowe opony założone na nowe felgi i wyważone standardową maszyną, potrafią bić, no ale to temat na osobną dyskusję.

Napisano
4 godziny temu, Ecotec napisał:

Czy takie uszkodzenie kwalifikuje ją do wymiany ?

Imo raczej nie - uszkodzony został rant który chroni felgę, ale trzeba się temu na żywo przyjrzeć. :ok: 

Napisano
2 godziny temu, gilbert3 napisał:

Rozumiem, że odpowiadasz z doświadczenia? Moje jest nieco inne, ba, nawet nowe opony założone na nowe felgi i wyważone standardową maszyną, potrafią bić, no ale to temat na osobną dyskusję.

Mnie czasem nachodzą przemyślenia na temat wyważenia kol i bicia.

Z lat młodzieńczych pamietam, że sami z ojcem potrafiliśmy lyzka zdjąć i założyć opone.

Nikt w życiu tego nie wyważał, nic nie bilo. Co prawda autem był polonez (opony "kartoflami", czyli D ileś tam w nazwie), ojciec raczej jeździł przepisowo, ale ja jako młody adept sztuki kierowania dawałem w palnik ile wlezie.

Teraz często, w różnych autach, czuć że bije. 

Jeszcze gorsze opony, felgi produkują, czy jak?

Napisano
4 godziny temu, ZUBERTO napisał:

Mnie czasem nachodzą przemyślenia na temat wyważenia kol i bicia.

Z lat młodzieńczych pamietam, że sami z ojcem potrafiliśmy lyzka zdjąć i założyć opone.

Nikt w życiu tego nie wyważał, nic nie bilo. Co prawda autem był polonez (opony "kartoflami", czyli D ileś tam w nazwie), ojciec raczej jeździł przepisowo, ale ja jako młody adept sztuki kierowania dawałem w palnik ile wlezie.

Teraz często, w różnych autach, czuć że bije. 

Jeszcze gorsze opony, felgi produkują, czy jak?

Może dlatego, że jak człowiek młody i chce pojeździć to takie rzeczy zupełnie nie przeszkadzają? 

Napisano
11 godzin temu, Ecotec napisał:

Uszkodziłem oponę o metalowy krawężnik na stacji benzynowej. Czy takie uszkodzenie kwalifikuje ją do wymiany ?

20180909_090416.jpg

Mój wulkanizator mówi ze to pikuś, od tego masz właśnie ten rant ochronny. 

Na urlopie załatwiłem oponę gorzej, 3 spore ścięcia boku opony, dość głebokie ale nie do osnowy-tez krawężnik przy minimalnej prędkości (wyjezdzalem z miejsca parkingowego pod supermarketem). Wrocilem 1400km na tej oponie, bo przez tydzień nie znalazłem na miejscu takiej samej, a oferowali mi tylko jakieś chińskie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.