Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta z OC a rekalkulacja składki

Featured Replies

Napisano

Witam,

kupiłem, autko z ważną polisą (05/19) OC w Proama. Czy muszę się zgłosić do ubezpieczyciela w celu rekalkulacji składki? Czy jak to wygląda aby jak najmniej stracić? Poprzedni właściciel miał max zniżki, ja nie mam zniżek, prawko od 10lat.

Napisano
1 godzinę temu, jarosz19 napisał:

Witam,

kupiłem, autko z ważną polisą (05/19) OC w Proama. Czy muszę się zgłosić do ubezpieczyciela w celu rekalkulacji składki? Czy jak to wygląda aby jak najmniej stracić? Poprzedni właściciel miał max zniżki, ja nie mam zniżek, prawko od 10lat.

Zgłosić powinieneś z kilku powodów.

-masz taki obowiązek

-dla swojego dobra, bo może być część składki opłacona

-może się okazać, że po rekalkulacji składka dla Ciebie będzie tak ekstremalnie wysoka, że w innym towarzystwie ubezpieczeniowym zrobisz to za 1/3 ceny

Generalnie siedzenie "cicho" niewiele Ci daje, po sprzedający zapewne zgłosi, więc rekalkulacji nie unikniesz. Inna kwestia, że im szybciej to zrobisz tym szybciej będzie Ci staż ubezpieczeniowy się naliczał.

Napisano

a czy rekalkulacja skladki zawsze oznacza doplate?

bo co jesli autem jezdzil mlody gniewny 21 lat i zaplacil za OC : 3k ....a auto kupil dziadek 80 lat z bezszkodowa jazda od przed-wojny i 60% znizka na OC ?

Ubezpieczyciel tez sie sam odezwie i odda roznice mlodemu-gniewnemu ?:hmm:

Napisano

Jeszcze się do mnie nigdy nie odezwali, gdy sam kupowałem i nic mi nie wiadomo, żeby odezwali się do kupujących ode mnie samochód.

p.s.

Oczywiście zawszę zgłaszam sprzedaż auta, ale zakupu nie zgłaszam do TU (zgłaszam gdy kończy się OC poprzedniego właściciela).

Edytowane przez mati_lecha

Napisano
12 godzin temu, mati_lecha napisał:

Jeszcze się do mnie nigdy nie odezwali, gdy sam kupowałem i nic mi nie wiadomo, żeby odezwali się do kupujących ode mnie samochód.

Odzywają się jak mają okazję siągnąć parę stówek. Do kumpla po roku od kupna auta napisali, żeby dopłacił różnicę...

Napisano
10 minut temu, iwik napisał:

Odzywają się jak mają okazję siągnąć parę stówek. Do kumpla po roku od kupna auta napisali, żeby dopłacił różnicę...

jak kupiłem swoje pierwsze auto to też mi ubezpieczalnia taki numer wycięła. Nie miałem wtedy żadnych zniżek, a poprzedni właściciel 60%. I tuż przed końcem OC (po prawie roku) przysłali mi wezwanie do zapłaty różnicy bez jakiejkolwiek informacji wcześniejszej. Tak mnie to wkurzyło (brak kontaktu wcześniejszego i forma wezwania) że natychmiast wypowiedziałem umowę i do tej pory nie ubezpieczyłem niczego w link4 😄

Napisano

Zglosic zeby Cie nie zaskoczyli duza doplata. A zazwyczaj sie zglaszaja bo to latwy pieniadz.

Napisano

I co ciekawe dopłata może być wzięta z sufitu.....niekoniecznie taka jaka wychodzi z kalkulatora online ;) lepiej zadzwonić i się dowiedzieć.

Napisano
  • Autor

byłem w ubezpieczalni i pan mówi że nie mam nic robić tylko jeździć z umową kupna w razie kontroli i będzie okej? czy ma rację?

Napisano
Dnia 13.09.2018 o 12:37, jarosz19 napisał:

byłem w ubezpieczalni i pan mówi że nie mam nic robić tylko jeździć z umową kupna w razie kontroli i będzie okej? czy ma rację?

Jak Ty nic nie zrobisz to 50% że nie będzie rekalkulacji, ale dla świętego spokoju zgłosi to sprzedający i wtedy i tak będzie rekalkulacja. Dla Policji przejdzie i to i to, natomiast minus jest taki, że Ty teraz liczysz "na drapane", siedzisz cicho, a sprzedającemu się przypomni za kilka mies i wtedy zrobią Ci rekalkulację, przy odrobinie pecha dość dużą i będziesz bulił. Imho lepiej wiedzieć od razu na czym się stoi i wtedy podejmować decyzję, gdy masz szansę zrezygnować z tego ubezp. bo potem może być za późno.

Napisano
4 godziny temu, AkuQ napisał:

Jak Ty nic nie zrobisz to 50% że nie będzie rekalkulacji, ale dla świętego spokoju zgłosi to sprzedający i wtedy i tak będzie rekalkulacja. Dla Policji przejdzie i to i to, natomiast minus jest taki, że Ty teraz liczysz "na drapane", siedzisz cicho, a sprzedającemu się przypomni za kilka mies i wtedy zrobią Ci rekalkulację, przy odrobinie pecha dość dużą i będziesz bulił. Imho lepiej wiedzieć od razu na czym się stoi i wtedy podejmować decyzję, gdy masz szansę zrezygnować z tego ubezp. bo potem może być za późno.

Sprzedajacy zazwyczaj szybko zglasza zeby ewentualnej odpowiedzialnosci nie miec.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.