Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra H GTC błędy ECN i problem z radiem, włączenie komputera pokładowego

Featured Replies

Napisano

Witam. Od wczoraj jestem posiadaczem Opla Astry GTC z silnikiem 1,6 Z16XER, 2009. Po "wypedałowaniu" błędów pokazały się następujące: ECN 000000, ECN 059761, ECN 161600, ECN 161450.  Auto ma założone 18 calowe felgi więc podejrzewam że pierwszy błąd wynika właśnie z tego powodu (C0000) - ale w opisie jest również wzmianka że, ten błąd może pochodzić z radia (B0000), drugi to wadliwa praca termostatu (o tym uprzedził mnie sprzedający), trzeci i czwarty prawdopodobnie dotyczy działania tylnej wycieraczki a właściwie wyłącznika wycieraczki - jednak wycieraczka działa bez zarzutu łącznie ze spryskiwaczem. Natomiast jeśli chodzi o działanie radia to poprzedni właściciel podmienił normalną antenę na płetwę i radio nie może się dostroić do żadnej stacji. Moje pytania są następujące :

1. Czy błąd ECN000000 wystarczy wykasować, czy też trzeba dokonać zmian w ustawieniach ABS lub podobnych, 

2. Czy wymiana termostatu wystarczy żeby pozbyć się błędu ECN059761

3. Czy błędy ECN161600 i 161450 przy działającej wycieraczce mają jakieś znaczenie i czy można je spokojnie "olać"

4. Czy podmiana anteny może być powodem braku możliwości dostrojenia radia

5. Czy w tym modelu (VIN:W0L0AHL0895075165) można aktywować komputer pokładowy

Napisano

Błędy czytane pedałami pochodzą tylko z napędu, czyli poprzedzone są literą P.

1. Nie ma tego błędu w spisie = olać.

2. Tak, pod warunkiem, że jest to jego wina. Poza termostatem, może być uszkodzenie przewodów, lub sterownika silnika.

3. Te błędy nie dotyczą wycieraczki, tylko immobilizera i CIMu. Jeśli silnik odpala to olać.

4. Może być. wystarczy nie podłączyć wzmacniacza.

5. Tutaj info.

Napisano
  • Autor

Dzięki ! :oki:. Małżonka będzie przeszczęśliwa bo to tak właściwie będzie jej auto. Termostat i radio myślę że ogarnę, resztę to pojeździmy i się zobaczy. A co do punktu piątego to sorki, Było to tak dawno że zupełnie zapomniałem:mlot:

Napisano
42 minuty temu, L_R napisał:

Dzięki ! :oki:. Małżonka będzie przeszczęśliwa bo to tak właściwie będzie jej auto. Termostat i radio myślę że ogarnę, resztę to pojeździmy i się zobaczy. A co do punktu piątego to sorki, Było to tak dawno że zupełnie zapomniałem:mlot:

Cena termostatu renomowanego producenta może Cię zaskoczyć. Obejrzyj jeszcze czy nie ma wycieku z chłodniczki oleju bo to standardowa usterka dla tych silników. 

Napisano
  • Autor

chłodnica oleju sucha, więc chyba wszystko z nią ok, dzięki za podpowiedź.

Napisano

ECN000000 to chyba nie jest błąd, zawsze się pokaże przy metodzie pedałowania.

Pojawia się też na wyświetlaczu w momencie gdy opcomem sprawdzasz   bledy któregoś z modulow (wyswietlacza).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.