Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pobielanie grotu lutownicy kolbowej?

Featured Replies

Napisano

No właśnie jak to zrobić, aby cyna ładnie trzymała się grotu, a nie spływała z niego? Przeglądnąłem kilka stron z opisami/ filmami i dalej mi nie wychodzi!

Lutownica to tania kolba bez regulacji 40W ZD200C, mam czyścik z gąbką i drutkami i grot prawie zawsze czarny z nalotem!

Napisano

A co rynny lutujesz?

Do elektroniki tylko pistoletówka lub dla zawansowanych Weller.

Napisano

Te lutownice takie są. Mają cieniutki grot i żeby zrównoważyć jego małą bezwładność, grzeją nawet do 400°C i to co jest na grocie szybko się utlenia i przypala. Rada na to jest taka, żeby zmniejszyć temp. grota, np: dając w szereg z grzałką diodę. Można sobie zrobić stojak, który będzie sam robił takie połączenie, gdy zostawisz na nim lutownicę. Do tego założyć grot z grubszym końcem i często czyścić go w druciaku.

Napisano
2 godziny temu, BOGUSS napisał:

A co rynny lutujesz?

Do elektroniki tylko pistoletówka lub dla zawansowanych Weller.

Da się kolbowcem elektronikę jak najbardziej lutować, róznież tranzystory i pochodne (scalaki).

Może faktycznie za wysoka moc grzałki, jedyne co mi przychodzi do głowy z praktyki to czyścić czyścić i czyścić....Ale po jakimś czasie grot i tak będzie brudny, to normalne.

Można też kupić sobie urządzonko do zgrzewania ("spawania") plastików i tym ogarniać, jest regulacja temperatury i wydajności powietrza więc nic się nie brudzi,  mam ale do cyny wolę mimo wszystko lutownice.

Napisano

50 lat lutuję , ale kolba to tylko do rynien....

Napisano
2 godziny temu, BOGUSS napisał:

Do elektroniki tylko pistoletówka

Mówisz o lutownicy transformatorowej? Przecież to lutownica askuteczna i szkodliwa w w dzisiejszej elektronice. Do tego ciężka.

Napisano
  • Autor

O taką kolbę mi chodzi: taką mam to raczej do rynien się nie nadaje!

Napisano
33 minuty temu, maras77 napisał:

Mówisz o lutownicy transformatorowej? Przecież to lutownica askuteczna i szkodliwa w w dzisiejszej elektronice. Do tego ciężka.

Raczej najbardziej poręczna i uniwersalna a jak ktoś ma wprawę to nawet scalaki smd wlutuje:ok:

Ja używam starej Lutoli, bo te nowe to już nie to:(, co ciekawe to mimo mocy znamionowej 65W lepiej grzeje niż chińskie z mocą powyżej 100W;]

Napisano
2 godziny temu, Cinek napisał:

Można też kupić sobie urządzonko do zgrzewania ("spawania") plastików i tym ogarniać, jest regulacja temperatury i wydajności powietrza więc nic się nie brudzi,  mam ale do cyny wolę mimo wszystko lutownice.

przecież są kolby z regulacją temp, po co kombinować z czymś do plastiku?

Ja ostatnio do drobnicy najczęściej używam małej lutownicy na USB :hehe: szybko się grzeje, szybko stygnie, do wielu miejsc transformatorówka czy większa kolba nawet nie podejdzie.

Napisano

Jeżeli jest możliwości, to wysuń grot z grzałki by obniżyć temperaturę.

Napisano
12 godzin temu, maras77 napisał:

Tak lutuję taką transformatorówką, z przełącznikiem 45/75W.

Posługuję się nią jakby mi przyrosła do ręki, żadnych problemów.

A do tego co masz na myśli używam stacji PT 803.

IMG_0001.JPG

Napisano
Godzinę temu, BOGUSS napisał:

Tak lutuję taką transformatorówką, z przełącznikiem 45/75W.

Posługuję się nią jakby mi przyrosła do ręki, żadnych problemów.

A do tego co masz na myśli używam stacji PT 803.

I słusznie. Do każdej pracy trzeba mieć odpowiednie narzędzie.

Do samochodu, drutów, elektroniki z ubiegłego wieku transformatorówka się nadaje.

A do współczesnej elektroniki stacja, powierrze i podgrzewacz płytki w  podczerwieni.

Napisano
19 godzin temu, grzes25 napisał:

Lutownica to tania kolba bez regulacji 40W ZD200C, mam czyścik z gąbką i drutkami i grot prawie zawsze czarny z nalotem!

Jeśli jakość grota jest g...na, to nic nie poradzisz. Jako tako trzyma się tylko wtedy, jeżeli lutujesz non-stop, chwilowe odłożenie gorącej lutownicy kończy się pokryciem grota nalotem, który uniemożliwia nawet roztopienie spoiwa (cyny). Rodzaj cyny też ma znaczenie, skład drutu obecnie może być bardzo różny. Ale można się ratować- pomoże ci np. jakiś płyn lutowniczy do usuwania utlenień, np. taki, jak poniżej. Grot zanurzasz na kilka sekund, oczyszczasz i pokrywasz cyną. I tak kilka razy aż cyna rozpłynie się pięknie na całym grocie. Pomaga na dłuższy czas- trzeba tylko pilnować żeby grot zawsze był pokryty cyną.

AMASAN.jpg

Napisano
  • Autor

Wszystko już ok, zastosowałem tani regulator napięcia.

Napisano

Ja kiedyś przerobilem sciemniacz oświetlenia do lutowania. Dioda prostownicza w szeregu to też może być za mało. Większość kupionych lutownic nie nadawała się do lutowania, za mocno się grzaly.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.