Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki kocioł gazowy?

Featured Replies

Napisano

Stoję przed dylematem zakupowym.

POtrzebuję pieca dwufunkcyjnego, kondensacyjnego do ogrzania 67 m2 w niedocieplonym budynku oraz do cwu.

Co wybrać? Z przepływowym grzaniem wody czy też z jakimś zasobnikiem? Czy te z zasobnikiem mają opcje grzania przepływowego jak skończy się ciepła woda w zasobniku?

Drogi AK. Ratuj.

Napisano

Brałbym jednofunkcyjny z zasobnikiem. Z dwóch powodów. Komfort c.w.u. i efektywność c.o. Kotły dwufunkcyjne mają dosyć duże moce minimalne i są nieekonomiczne przy grzaniu małej kubatury.

Przy prysznicu i zasobniku 50l. na osobę nigdy ciepła woda Ci się nie skończy.

Jeśli jest wanna to potrzeba zasobnika ponad 100l.

Napisano
20 minut temu, Joki napisał:

Kotły dwufunkcyjne mają dosyć duże moce minimalne i są nieekonomiczne przy grzaniu małej kubatury.

Przecież w większości to te same kotły z dołożonym wewnętrznym wymiennikiem i zaworem trójdrożnym.

Napisano
22 minuty temu, maras77 napisał:

Przecież w większości to te same kotły z dołożonym wewnętrznym wymiennikiem i zaworem trójdrożnym.

Tylko, że jednofunkcyjny wystarczy dużo mniejszej mocy i ma zwykle modulację do znacznie niższego poziomu mocy.

Napisano

Do dzisiaj zastanawiam się nad wyższością kotła jednofunkcyjnego od dwufunkcyjnego. Rok temu kupiłem dwufunkcyjny firmy Saunier Duval ISOTWIN CONDENS z wbudowanym zasobnikiem 2 x 21l i nie wiem co mogłoby w nim lepiej działać. Kiedy dzieciaki biorą kąpiel w wannie, a ja prysznic nie widzę żadnych skoków temperatury ani nic podobnego... 

Edytowane przez sadlos

Napisano
Godzinę temu, sadlos napisał:

Do dzisiaj zastanawiam się nad wyższością kotła jednofunkcyjnego od dwufunkcyjnego. Rok temu kupiłem dwufunkcyjny firmy Saunier Duval ISOTWIN CONDENS z wbudowanym zasobnikiem 2 x 21l i nie wiem co mogłoby w nim lepiej działać. Kiedy dzieciaki biorą kąpiel w wannie, a ja prysznic nie widzę żadnych skoków temperatury ani nic podobnego... 

Ja przykryłem kocioł i zasobnik jedną obudową i wszystkim mówię, ze to kocioł dwufunkcyjny i jest super.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, sadlos napisał:

A jaki metraż masz? bo nie chce strzelać z armaty do słonia, a widzę, że to dość droga zabawka.

Edytowane przez Lupus

Napisano
3 godziny temu, sadlos napisał:

Dwufunkcyjny z małym buforem daje komfort prawie jak jednofunkcyjny, więc to normalne, że nie widzisz różnicy choć drobna jednak jest.

Natomiast to co pisałem wcześniej. Kocioł dwufunkcyjny musi mieć wymiennik min. 24kW co powoduje, że ma modulację mocy w najlepszym razie od 6 -7kW. Do ogrzania kilkudziesięciometrowego mieszkania wystarcza zwykle 1-2kW a tylko przy silnych morzach 6-7kW.

Kocioł jednofunkcyjny np. 10-12kW ma modulację od 2-3kW. To daje lepszą efektywność c.o. przez większość czasu niż przy kotle dwufunkcyjnym.

Napisano
2 godziny temu, Joki napisał:

Natomiast to co pisałem wcześniej. Kocioł dwufunkcyjny musi mieć wymiennik min. 24kW co powoduje, że ma modulację mocy w najlepszym razie od 6 -7kW. Do ogrzania kilkudziesięciometrowego mieszkania wystarcza zwykle 1-2kW a tylko przy silnych morzach 6-7kW.

Kocioł jednofunkcyjny np. 10-12kW ma modulację od 2-3kW. To daje lepszą efektywność c.o. przez większość czasu niż przy kotle dwufunkcyjnym.

Nie wiem jakim przykładzie bazujesz ale zwykle palniki jak i sterowanie przy obu rodzajów kotłów mają takie same. W moim przy 20kW moc startuje od 2.9kW, niezależnie ilu funkcyjny. Kolejny w typoszeregu 25kW od 2.6kW i 35kW od 4.1kW

Edytowane przez sherif

Napisano
1 godzinę temu, Lupus napisał:

A jaki metraż masz? bo nie chce strzelać z armaty do słonia, a widzę, że to dość droga zabawka.

Powierzchnia uzytkowa 139 m2, po podlogach 170m2.

Napisano
1 godzinę temu, Joki napisał:

Dwufunkcyjny z małym buforem daje komfort prawie jak jednofunkcyjny, więc to normalne, że nie widzisz różnicy choć drobna jednak jest.

Dawno ofert kotłów nie przeglądałeś. Teraz kondensacyjne mają modulacje od 10%  i taki termet Gold Plus ma od 2 kW do 21 kW.

A 21kW bo wg przepisów tylko taki może mieć rurę przez ścianę.

I zupełnie nie ma znaczenia, czy jest jedno, czy dwufunkcyjny, bo to ten sam kocioł tylko bez dwóch części - wymiennika i zaworu trójdrogowego.

Napisano
1 godzinę temu, maras77 napisał:

Dawno ofert kotłów nie przeglądałeś.

Niedawno przeglądałem ale jednofunkcyjne małej mocy bo moja była ma już serdecznie dosyć dwufunkcyjnego.

;)

Napisano

a dlaczego ma dość dwufunkcyjnego?

mam podoby dylemat...

bede budowal dom, góra i dół podłogówka, ogrzewanie gazem

dom parter kolo 80m2 + gora 3 mini pokoje + lazienka 

i dalej sie waham czy cos z buderusa z wbudowanym zasobnikiem kolo 50 litrow czy cos jednofunkcyjnego z zasobnikiem...

bede pytal na wiosne na forum...

Napisano
2 godziny temu, maras77 napisał:

I zupełnie nie ma znaczenia, czy jest jedno, czy dwufunkcyjny, bo to ten sam kocioł tylko bez dwóch części - wymiennika i zaworu trójdrogowego.

W jednofunkcyjnym też jest zawór trójdrogowy. Coś musi przełączać między grzaniem wody a centralnego.

Kocioł dwufunkcyjny jest mniejszy niż jedno plus zasobnik. A nie wszędzie jest na tyle miejsca żeby kocioł i zasobnik.

Nowy kocioł z Junkersa - teraz Bosch - moduluje od 3 do 24 kW.

Do mieszkania lepiej dwufunkcję , do domu jednofunkcyjny plus zasobnik i cyrkulacja

Napisano
9 godzin temu, 62545tomasz napisał:

Bo po prysznicem ma na zmianę lodowatą wodę i wrzątek, w kuchni ciepłą wodę po kilku minutach od odkręcenia kurka a w umywalce nigdy.

To zwykły, dwufunkcyjny, jakiś nowy Buderus. Mieszkanie 30m2 a jego minimalna moc to 6kW. :bzik:

Dwufunkcyjny z zasobnikiem rozwiązałby pewnie problem szoków termicznych ale miejsca brak? Wszystkie, które wchodzą w grę są szersze i grubsze a miejsce jest w dół.

Napisano
9 godzin temu, Adam___ napisał:

W jednofunkcyjnym też jest zawór trójdrogowy. Coś musi przełączać między grzaniem wody a centralnego.

Często jest zewnętrzny zawór trójdrożny.

Napisano
10 godzin temu, 62545tomasz napisał:

Ja jak kupiłem dom to był dwufunkcyjny, ale przy remoncie przerobiliśmy go na jednofunkcyjny - w tą stronę jest to proste.

Problem z jednofunkcyjnym jest taki, że bardzo nierówno trzyma temperaturę, jest to silnie zależne od przepływu. Zakręcisz na chwile kran, to za kilka sekund jest zimna woda przez kilka sekund.

Bez baterii termostatycznych nie podchodzi się do dwufunkcyjnego.

Napisano

U mnie w 2-funk BrotjeEnergyTop jest na przykład tak, że jak mały strumień wody puścimy to przegrzewa wodę - temp sięga do 55-60 st. Niezależnie od ustawień temp. CWU.

Napisano
49 minut temu, Joki napisał:

Bo po prysznicem ma na zmianę lodowatą wodę i wrzątek, w kuchni ciepłą wodę po kilku minutach od odkręcenia kurka a w umywalce nigdy. 

To może coś jest skaszanione w nim? Wymiennik zakamieniony? Jakiś czujniczek niedomaga?

Aż takich niedogodności to nie mam.

We Viessamanie był walnięty czujnik przepływu i faktycznie się wyłaczał palnik w czasie poboru wody. Ale zmieniliśmy to dziadostwo na Brotje i zapomniałem co to "piec".

Napisano
2 godziny temu, exor napisał:

To może coś jest skaszanione w nim?

Wszystko jest OK. Nówka sprawdzana przez serwisantów. Zmienne ciśnienie wody dodatkowo nie ułatwia mu pracy.

Z resztą miałem w życiu do czynienia z wieloma przepływowymi ogrzewaczami. Gazowymi i elektrycznymi. Wszystkie zachowują się w ten sam sposób bo to wynika z zasady ich działania. Cudów nie ma.

Po zakręceniu wody i ponownym odkręceniu muszą wystartować. To pochłania czas. Niby niewiele ale zimny prysznic gwarantowany.

Przy kotłach z zasobnikiem tego nie ma.

Napisano
3 godziny temu, Joki napisał:

Mam dwufunkcyjny i potwierdzam to co Joki napisał, jest do dupy 😄 Już myślałem parę razy o dwufunkcyjnym z zasobnikiem, ale musiałbym się nagimnastykować z szukaniem odpowiedniego modelu i upchaniem go w obecnej ciasnej zabudowie + zrezygnować z części półek :(

Napisano
Godzinę temu, Joki napisał:

Wszystko jest OK. Nówka sprawdzana przez serwisantów. Zmienne ciśnienie wody dodatkowo nie ułatwia mu pracy.

Z resztą miałem w życiu do czynienia z wieloma przepływowymi ogrzewaczami. Gazowymi i elektrycznymi. Wszystkie zachowują się w ten sam sposób bo to wynika z zasady ich działania. Cudów nie ma.

Po zakręceniu wody i ponownym odkręceniu muszą wystartować. To pochłania czas. Niby niewiele ale zimny prysznic gwarantowany.

Przy kotłach z zasobnikiem tego nie ma.

Ja znam dobre podgrzewacze przepływowe, ale są to podgrzewacze elektryczne ze sterowaniem elektronicznym, z regulacją co do 1 stopnia, sterowaniem impulsowym triakami, gołym kablem grzewczym w wodzie, z czujnikiem temperatury zaraz za grzałką o mocy tak z 20 kW. Działają dobrze, bo czasy odpowiedzi na sterowanie są w milisekundach liczone.

Kocioł gazowy na podgrzewaczu ma czasy odpowiedzi liczone w sekundach (i to nawet kilkanaście)  i są to sekundy gorąca lub zimnego prysznica.

Napisano

Czytając wszystkie wypowiedzi wydaje mi się, że kluczowy jest wbudowany zasobnik w dwufunkcyjnym kotle. Identyczny kocioł jak mój jest zastosowany w mojej wioskowej siłowni, gdzie obsługuje 3 prysznice i nikt nie narzeka na skoki temperatur. Co do oszczędności to nie każde odkręcenie kranu powoduje jego uruchomienia, zalacza się dopiero po ok 7 sekundach lania wody.

Edytowane przez sadlos

Napisano
Godzinę temu, sadlos napisał:

kluczowy jest wbudowany zasobnik w dwufunkcyjnym kotle.

Kluczowy jest zasobnik/bufor w jakimkolwiek kotle. Czy to jedno czy dwufunkcyjnym.

Jednak w dwufunkcyjnych nie są stosowane powszechnie dlatego warto zwracać uwagę na wady takiego rozwiązania. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.