Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[Astra J] żywotność sprzęgła

Featured Replies

Napisano

jak to wygląda? ile przeciętnie wytrzymuje? (sprzęgło jest wykluczone z przedłużonej na 5 lat gwarancji)

Napisano
Godzinę temu, wawo napisał:

jak to wygląda? ile przeciętnie wytrzymuje? (sprzęgło jest wykluczone z przedłużonej na 5 lat gwarancji)

Przeciez to zależy przede wszystki od użytkownika i sposobu jazdy.

Jeden zajedzie sprzeglo w 50kkm a drugiemy wytrzyma 300kkm.

Po co sobie tym glowe zawracać?

Napisano
  • Autor
9 godzin temu, Maciej__ napisał:

Przeciez to zależy przede wszystki od użytkownika i sposobu jazdy.

Jeden zajedzie sprzeglo w 50kkm a drugiemy wytrzyma 300kkm.

Po co sobie tym glowe zawracać?

No nie wiem. To jest liczone na jakiś przebieg jednak. Inżynieria materiałowa, części z Chin, te rzeczy. 

Napisano
27 minut temu, wawo napisał:

No nie wiem. To jest liczone na jakiś przebieg jednak. Inżynieria materiałowa, części z Chin, te rzeczy. 

Nie sądzę żeby model auta miał istotne znaczenie. We wszystkich posiadanych/użytkowanych autach wymieniałem sprzęgło w okolicach 150kkm. Głównie w okolicach 10ego roku życia i ze względu na kończące się wysprzęgliki a nie okładziny. Auta użytkowane w 90% w mieście. Pewnie auto latające w trasy wytrzymało by mi 300kkm. Ale to kwestia indywidualnego obchodzenia się ze sprzęgłem. Myślę że moja :piekna: znacznie skraca interwał wymiany ;)

Napisano
9 godzin temu, wawo napisał:

No to wg mnie sprzegla powinno wytrzymać pomiędzy 100 a 300kkm w zaleznosci od tego gdzie i jak się jeździ :hehe:

Swoja droga, po co sobie tym zawracasz glowe na zapas?

W aucie sa setki innych części które mogą się zuzyc lub popsuc przed czasem.

Napisano
  • Autor
Dnia 18.12.2018 o 08:25, Maciej__ napisał:

No to wg mnie sprzegla powinno wytrzymać pomiędzy 100 a 300kkm w zaleznosci od tego gdzie i jak się jeździ :hehe:

Swoja droga, po co sobie tym zawracasz glowe na zapas?

W aucie sa setki innych części które mogą się zuzyc lub popsuc przed czasem.

Rekordzistka załatwiła sprzęgło w 37 kkm, Astry (J) przyjeżdżają po 110-130 kkm. Górna granica to okolice 180 kkm. Tyle powiedziano mi w ASO przy okazji przeglądu.  

Gwarancja 5 letnia (rozszerzenie do 5 lat)  oczywiście nie obejmuje sprzęgła. 

Napisano
Godzinę temu, wawo napisał:

Rekordzistka załatwiła sprzęgło w 37 kkm, Astry (J) przyjeżdżają po 110-130 kkm. Górna granica to okolice 180 kkm. Tyle powiedziano mi w ASO przy okazji przeglądu.  

Gwarancja 5 letnia (rozszerzenie do 5 lat)  oczywiście nie obejmuje sprzęgła. 

Znam 3 sluzbowe Astry J 1.4T, które na oryginalnym sprzęgle zrobily po 250kkm i poszly dalej do ludzi...

Sprzeglo to element eksploatacyjny, wiec niż dziwnego ze gwarancja tego nie obejmuje.

Poza tym kompletne sprzeglo kosztuje pewnie poniżej 1kPLN, wiec nawet jak wymienisz po 150-200kkm to dramatu nie ma.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
Dnia 19.12.2018 o 13:07, Maciej__ napisał:

Znam 3 sluzbowe Astry J 1.4T, które na oryginalnym sprzęgle zrobily po 250kkm i poszly dalej do ludzi...

Sprzeglo to element eksploatacyjny, wiec niż dziwnego ze gwarancja tego nie obejmuje.

Poza tym kompletne sprzeglo kosztuje pewnie poniżej 1kPLN, wiec nawet jak wymienisz po 150-200kkm to dramatu nie ma.

Och, w ASO 3,5 z wymiana. ;] Powyzej 1 kPLN - allegro

• 6 miesięcy później...
Napisano
Dnia ‎2018‎-‎12‎-‎19 o 13:07, Maciej__ napisał:

Jakie są objawy padu sprzęgła?

Napisano

Np: ciężko zmieniać biegi, zgrzytanie skrzyni, wciskasz gaz, silnik przyspiesza, a auto nie itp...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor
Dnia 23.07.2019 o 14:08, Andi napisał:

Jakie są objawy padu sprzęgła?

Odpowiem jak pediatra, wiele lat temu, gdy spytałem, jak rozpoznać gorączkę u dziecka, "rozpozna ją pan".  ;]

Napisano
Dnia 19.12.2018 o 13:07, Maciej__ napisał:

Z tymi silnikami to jeszcze chyba dwumas dochodzi

• 4 lata później...
Napisano

Dla statystyki - 1.7 diesel 110KM, sprzęgło oryginalne, przebieg 203 kkm, hamowanie silnikiem gdzie się da.

Napisano
4 godziny temu, szopler napisał(a):

Dla statystyki - 1.7 diesel 110KM, sprzęgło oryginalne, przebieg 203 kkm, hamowanie silnikiem gdzie się da.

W mojej J-tce A17DTR wytrzymało 285 000km.

• 2 tygodnie później...
Napisano

u Mnie 1,7cdti 110KM przebieg 210 000 i jeszcze siedzi oryginał.

• 1 miesiąc później...
Napisano

U mnie zmienione sprzęgło przy ok 175 kkm , przy wymianie łożysk w skrzyni  , tarcza i docisk były ok jednak dwumas miał luz ale jeszcze i na nim by trochę pojezdzil

• 3 tygodnie później...
Napisano

W a14net wymieniłem po 230 kkm.

Wcześniej, bo po ok. 160 kkm regenerowałem skrzynię, ale bez wymiany sprzęgła.