Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mondeo - warto ?

Featured Replies

Napisano

Niestety szukam auta ...  Naprawa silnika mojego XP przewyższa wartość samochodu :-(

Warto wchodzić w to ?

https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-2-0-150-km-salon-polska-fv23-gwarancja-serwis-aso-ID6Bzai8.html#8cbb9bb8f7

Silnik to PSA (Peugeot 508, Citroen C5 itd) ? Jest sens w ogóle wchodzić w diesla ?

Napisano
9 godzin temu, kocur100 napisał:

Niestety szukam auta ...  Naprawa silnika mojego XP przewyższa wartość samochodu 😞

Warto wchodzić w to ?

https://www.otomoto.pl/oferta/ford-mondeo-2-0-150-km-salon-polska-fv23-gwarancja-serwis-aso-ID6Bzai8.html#8cbb9bb8f7

Silnik to PSA (Peugeot 508, Citroen C5 itd) ? Jest sens w ogóle wchodzić w diesla ?

Kolega z pracy coś takiego ujerzdża. Póki co jest zadowolony.  Bagażnik wydaje się duży tylko jest strasznie płytki. Jeżeli chodzi o silnik to kolega ma program na 200km i ponad 400 km. Charakter zmienił się diametralnie. Ja mam mk4 też z programem 191 km 425 nm przejechane już ponad 10 000km. Spalanie 6,5l z jazdy na krótkich dystansach. W trasie Warszawa - Szczecin przy średniej prędkości 150 km/h było 9,7l. Musiało strasznie wiać. Na powrocie było już około 7 tylko też jechałem wolniej. W nowym roku szykuje się wyjazd za Wrocław i sam jestem ciekaw spalania.

Edytowane przez adamm_mk1

Napisano

Zalezt jakie przebiegi. /ja bym rozawzyl 1.5T ale pewnie malo tego na rynku.

Napisano
Niestety szukam auta ...  Naprawa silnika mojego XP przewyższa wartość samochodu :-(
Warto wchodzić w to ?
Jeżeli psychicznie jesteś w stanie zaakceptować 3 latka za 60 kpln potrzebny Ci duży samochód na trasę to czemu nie. W sumie najwięcej już stracił. Przebieg niski...

Wysłane z mojego Redmi 5 Plus przy użyciu Tapatalka

Napisano
12 godzin temu, kocur100 napisał:

Niestety szukam auta ...  Naprawa silnika mojego XP przewyższa wartość samochodu 😞

Warto wchodzić w to ?

Mam takie Mondeo, tylko że z benzynowym 1.5T i ten silnik bardzo polecam. Diesla bym sobie odpuścił, chyba że robisz rocznie 30kkm+.

Na rynku jest dużo 2-3 letnich poleasingówek, raczej w podstawowych wersjach wyposażenia + pakiet w którym jest klima dwustrefowa, podgrzewana przednia szyba i halogeny z doświetlaniem zakrętów. Samochód bardzo wygodny i cichy, idealny na dłuższe trasy - nastawiony raczej na komfort. Ogromny bagażnik w liftbacku (do linii szyb chyba większy niż w kombi). Dużo miejsca na tylnej kanapie. Mondeo dobrze sobie radzi w europejskich i amerykańskich testach zderzeniowych, wiec można przyjąć że konstrukcja jest relatywnie bezpieczna.

Potrafi być bardzo oszczędny, ale w mieście przy dynamicznej jeździ spali sporo. U mnie średnia z ostatnich 10kkm to 8.5, ale jeżdżę dynamicznie + autostrady z prędkościami+VAT. Myślę że delikatnie łagodniej i można zejść poniżej 8l/100km. Chwilowe spalanie z odcinka 15km z prędkościami 70-90km/h wychodzi poniżej 5l, więc jest potencjał do oszczędzania. 

To mój pierwszy Ford, ale po japończykach widzę że ceny oryginalnych części zamiennych są rozsądne.

Bardzo poprawny samochód - wygodna kanapa na trasy.

Edytowane przez Azbest

Napisano
15 godzin temu, BOGUS napisał:

Jeżeli psychicznie jesteś w stanie zaakceptować 3 latka za 60 kpln

Co tu jest z psychicznego akceptowania? Za drogo czy za tanio ... czy jeszcze coś innego?

Normalna cena jak za 3-letnie mondeo po skończonym leasingu ... bo jestem pewien że chodziło w jakiejś firmie - Kowalski nie kupi diesla z kolpakami i plastikową kierownicą.

Pewnie najtańsze auto klasy D na rynku w tym roczniku i z takim przebiegiem.

Napisano
Dnia ‎23‎.‎12‎.‎2018 o 21:43, kocur100 napisał:

Warto wchodzić w to ?

Użytkuję MKV 2.0 180 KM diesel automat, dynamika ok, średnie spalanie 6,7l, silnik PSA rozrząd do wymiany co 200 tys, olej co 30tys, to mój 3 samochód z tym silnikiem  poprzednie 2.0 tdci 140km oba mają obecnie ok 240 tys km, w każdym turbo, wtryski, dwumasa oryginał, dpf działa,  jedyne wydatki to rozrządy miały robione na 200tys i żaden nigdy nie sprawiał nigdy problemów, Tak jak pisał Azbest Mondeo jest dobrze wyciszone, na trasy jak najbardziej ok,  bagażnik w liftbacku ogromny, jedyny minus jak nie ma kamery to parkowanie tyłem jest trudne, niewiele widać, z powodu gabarytów to parkowanie w mieście na ciasnych parkingach bez wspomagania asystentów wymaga oczu do okoła głowy.

Napisano
Dnia 23.12.2018 o 21:43, kocur100 napisał:

Warto wchodzić w to ?

Miałem do maja tego roku służbowe MK5, ale w wersji 2.0 benzyna 203 konie. 

Silnik niezbyt oszczędny, wyniki raczej dwucyfrowe. Automat dość powolny skutecznie tłamsil moc silnika. Niemniej jednak na diesla bym się nie zdecydował, bo za nimi nie przepadam. Jest jeszcze wersja 240 km i ta mogłaby być akurat. 

Samo auto przyjemne. Fajnie się prowadzi, zawieszenie przyjemnie sprężyste. Auto bardzo ciche. Przesiadalem się z Lexusa, więc poprzeczka była wysoko. Plastiki w środku takie sobie, ale nic nie trzeszczalo. Trzeszczalo tylko fotel kierowcy. Przez 75 kkm żadnych awarii. Była tylko jedna akcja serwisowa. 

Kawał dobrego auta, za sensowne pieniądze. 

Napisano
2 godziny temu, bnow napisał:

Miałem do maja tego roku służbowe MK5, ale w wersji 2.0 benzyna 203 konie. 

Silnik niezbyt oszczędny, wyniki raczej dwucyfrowe. Automat dość powolny skutecznie tłamsil moc silnika. Niemniej jednak na diesla bym się nie zdecydował, bo za nimi nie przepadam. Jest jeszcze wersja 240 km i ta mogłaby być akurat. 

240 nie trzyma parametrow i optymalnie byloby kupic 2.0 i chip wtedy 260/270KM z tego co widze po wykresach. Przy dodaniu IC i DP robi sie niezly polykacz wszystkich GTI.

Napisano
2 godziny temu, wujekcybul napisał:

240 nie trzyma parametrow i optymalnie byloby kupic 2.0 i chip wtedy 260/270KM z tego co widze po wykresach. Przy dodaniu IC i DP robi sie niezly polykacz wszystkich GTI.

Patrz, to dobrze, że go nie brałem... 🙂 Te 203 konie też osiągami nie pozwalało (prawie 9 do setki). Problemem jest też wolna skrzynia. I trakcyjne też szału nie ma. Ale po latach z VAG byłem miło zaskoczony. 

Napisano
Co tu jest z psychicznego akceptowania? Za drogo czy za tanio ... czy jeszcze coś innego?
Normalna cena jak za 3-letnie mondeo po skończonym leasingu ... bo jestem pewien że chodziło w jakiejś firmie - Kowalski nie kupi diesla z kolpakami i plastikową kierownicą.
Pewnie najtańsze auto klasy D na rynku w tym roczniku i z takim przebiegiem.
Pisałem z mojego a więc subiektywnego oglądu sprawy.
Zdecydowanie za drogo. Dla mnie używany samochód to max 30kpln. Powyżej tej kwoty tylko nowe mają sens .
Tak . Mnie nie stać na używkę za 60 kpln.
W tej kategorii nie mieszczą się zabawki bo to wiadomo. Ale mondeusz to nie zabawka nawet estek

Napisano
4 godziny temu, BOGUS napisał:

Pisałem z mojego a więc subiektywnego oglądu sprawy.
Zdecydowanie za drogo. Dla mnie używany samochód to max 30kpln. Powyżej tej kwoty tylko nowe mają sens .
Tak . Mnie nie stać na używkę za 60 kpln.
W tej kategorii nie mieszczą się zabawki bo to wiadomo. Ale mondeusz to nie zabawka nawet estek

... ale tu już wchodzisz w pryncypia kupowania samochodu używanego ... na zasadzie kto ile ma ochotę na niego wydać. To się nijak ma do oceny tego konkretnego modelu samochodu.

Mondeo akurat będzie jednym z najtańszych samochodów w segmencie D, więc z konkurencją będzie tylko gorzej. zarazem będzie to relatywnie młody model, bezpieczny i z nowoczesnymi silnikami. Ciężko mówić w tym przypadku w tym przypadku że to zdecydowanie za drogo, ale rozumiem twój punkt widzenia.

Ja mam zgoła odmienny - nie stać mnie na duży i wygodny samochód rodzinny za 30kpln, bo będzie już wyeksploatowany, stary technologicznie, z paliwożerny mi benzynami lub dieslem w stanie agonii... zwyczajnie zużyty. Koszty serwisu i eksploatacji będą duże żeby doprowadzić to do stanu uzywalnosci. Nowy natomiast kosztuje 90kpln+.

Tak więc 60kpln za 2 letnie poleasingowe mondeo MK5, z przebiegiem 40-50kkm, serwisowane z PL z pełną dokumentacją, z 5 gwiazdkami za bezpieczeństwo  w aktualnych testach zderzeniowych, często jak nowe jest w jakimś sensie kompromisem ... Z mojego punktu widzenia rozsądnym.

Napisano
... ale tu już wchodzisz w pryncypia kupowania samochodu używanego ... na zasadzie kto ile ma ochotę na niego wydać. To się nijak ma do oceny tego konkretnego modelu samochodu.
Mondeo akurat będzie jednym z najtańszych samochodów w segmencie D, więc z konkurencją będzie tylko gorzej. zarazem będzie to relatywnie młody model, bezpieczny i z nowoczesnymi silnikami. Ciężko mówić w tym przypadku w tym przypadku że to zdecydowanie za drogo, ale rozumiem twój punkt widzenia.
Ja mam zgoła odmienny - nie stać mnie na duży i wygodny samochód rodzinny za 30kpln, bo będzie już wyeksploatowany, stary technologicznie, z paliwożerny mi benzynami lub dieslem w stanie agonii... zwyczajnie zużyty. Koszty serwisu i eksploatacji będą duże żeby doprowadzić to do stanu uzywalnosci. Nowy natomiast kosztuje 90kpln+.
Tak więc 60kpln za 2 letnie poleasingowe mondeo MK5, z przebiegiem 40-50kkm, serwisowane z PL z pełną dokumentacją, z 5 gwiazdkami za bezpieczeństwo  w aktualnych testach zderzeniowych, często jak nowe jest w jakimś sensie kompromisem ... Z mojego punktu widzenia rozsądnym.

I trudno się z Tobą nie zgodzić.
Jednak z mojego punktu widzenia jest jak napisałem. A skoro mnie nie stać na nową klasę D to tym bardziej na używaną. Zostały mi kompakty. Fakt że więcej niż kompakt mi nie jest potrzebny...
Pryncypia się zmieniają...kumpel do niedawna jeździł lekko przychodzonymi (3-5) letnimi vanami bo wakacje bo weekendy.
Patrze a kupił UPa i jarisa. A na wakacje? 2-3 razy w roku coś wypożyczy...
Pozdrawiam

Napisano
8 minut temu, BOGUS napisał:

I trudno się z Tobą nie zgodzić.
Jednak z mojego punktu widzenia jest jak napisałem. A skoro mnie nie stać na nową klasę D to tym bardziej na używaną. Zostały mi kompakty. Fakt że więcej niż kompakt mi nie jest potrzebny...
Pryncypia się zmieniają...kumpel do niedawna jeździł lekko przychodzonymi (3-5) letnimi vanami bo wakacje bo weekendy.
Patrze a kupił UPa i jarisa. A na wakacje? 2-3 razy w roku coś wypożyczy...
Pozdrawiam

a czy takie mondeo będzie znacząco droższe w utrzymaniu do fokusa ?

też nie jestem zwolennikiem kupowania aut na wyrost, ale między klasą B/C/D różnice nie są duże

sam myślałem o jakimś małym autem do jazdy wokół komina i taka fiesta kosztuje prawie tyle co fokus

więc to raczej kwestia czy ma się odpowiedni garaż, czy auto będzie jeździło po mieście itd

dlatego np kupiłem c-max'a zamiast laguny czy mondeo 

Napisano
8 godzin temu, Koonrad napisał:

a czy takie mondeo będzie znacząco droższe w utrzymaniu do fokusa ?

W 3 latku nie sadze żeby wystąpiły jakieś koszty dodatkowe. Użytkowałem 2 Focusy MK3 kupione jako 3 letnie z przebiegiem 120 tys po leasingu, i przez kolejne 3 lata i 120 tys nie dołożone nic oprócz hamulców rozrządu i oleju co 20 tys, amortyzatory, zawieszenie fabryczne i żaden przegląd nic nie zarzucił a serwisowane były bez oszczędzania ponieważ pracowały.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.