Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup auta w Czechach a Vat

Featured Replies

Napisano

Cześć,

może się ktoś orientuje, przymierzam się do zakupu auta 2 letniego od autoryzowanego dealer-a z Czech. Auto jest u nich w leasing-u i oni chcą mi go sprzedać bez Vat-u. Vat [czyli +22% wartości auta] mam opłacić sam w Polsce. Czy opłacając VAT w PL obowiązuje mnie również opłacenie akcyzy czyli dodatkowo 3,1% wartości? Dodam że auto będzie rejestrowane na osobę fizyczną w PL. pozdrawiam

Edytowane przez steyr

Napisano

Tak mi podpowiada wujek gogle::::

Z dowodem rejestracyjnym, który w czechach jest dwuczęściowy i umową lub fakturą robisz wszystko tak jak z każdym innym samochodem z UE: 1. urząd celny - akcyza 2. urząd skarbowy - vat 3. badanie techniczne 4. tłumaczenia przysięgłe 5. recykling 6. rejestracja samochodu 7. wykupienie OC 
Czytaj więcej: https://www.forumsamochodowe.pl/sprowadzenie-auta-z-czech-co-jest-wymagane-vt24186.htm

Napisano
4 godziny temu, steyr napisał:

Cześć,

może się ktoś orientuje, przymierzam się do zakupu auta 2 letniego od autoryzowanego dealer-a z Czech. Auto jest u nich w leasing-u i oni chcą mi go sprzedać bez Vat-u. Vat [czyli +22% wartości auta] mam opłacić sam w Polsce. Czy opłacając VAT w PL obowiązuje mnie również opłacenie akcyzy czyli dodatkowo 3,1% wartości? Dodam że auto będzie rejestrowane na osobę fizyczną w PL. pozdrawiam

Zaczalbym od tego czy jako osoba fizyczna masz w ogole mozliwosc kupic auto w cenie netto? :nie_wiem:

Oplata za akcyze jest niezalezna od VAT, wiec i tak będziesz musial ja odprowadzić...

Co to za bialy kruk, ze oplaca się bawic w takie kombinacje?

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Maciej__ napisał:

Zaczalbym od tego czy jako osoba fizyczna masz w ogole mozliwosc kupic auto w cenie netto? :nie_wiem:

Oplata za akcyze jest niezalezna od VAT, wiec i tak będziesz musial ja odprowadzić...

Byłem w US, dowiedziałem się że jeśli jest faktura wystawiona bez Vat-u na osobę fizyczną a nie jestem płatnikiem Vat-u to nie obowiązuje mnie płatność Vat-u w PL chyba że pojazd jest zakwalifikowany jako środek nowy czyli spełnia jeden z 2 warunków poniższych:

- przebieg nie przekracza 6kkm,

- czas od 1 rejestracji pojazdu do dnia sprzedaży był krótszy niż 6 miesięcy

Tylko na jakiej podstawie dealer wystawia fakturę bez Vat-u, teoretycznie w Czechach Vat na produkty w leasing-u na firmę wynosi 0% może dlatego nie doliczają Vatu do ceny netto. Lepsze są u nich warunki odliczeń samego Vat-u od paliwa i itp. Kobieta w US powiedziała że jeśli auto będzie uznane jako używane i faktura będzie na osobę fizyczną to niema podstaw prawnych do płacenia Vat-u. Zapłacić będę mógł bo urzędnik przyjmie pismo. Teoretycznie jak to określiła ja jestem czysty bo nie jestem płatnikiem Vat. A sprzedawcy oznajmiłem że umowa sprzedaży będzie na osobę fizyczną i zdaje sobie z tego sprawę. Nawet jak zaplace Vat to okazja żadna, normalna cena która mi odpowiada za taki samochód i rocznik.

Edytowane przez steyr

Napisano
11 godzin temu, HARDTECHNO napisał:

Tak mi podpowiada wujek gogle::::

Z dowodem rejestracyjnym, który w czechach jest dwuczęściowy i umową lub fakturą robisz wszystko tak jak z każdym innym samochodem z UE: 1. urząd celny - akcyza 2. urząd skarbowy - vat 3. badanie techniczne 4. tłumaczenia przysięgłe 5. recykling 6. rejestracja samochodu 7. wykupienie OC 
Czytaj więcej: https://www.forumsamochodowe.pl/sprowadzenie-auta-z-czech-co-jest-wymagane-vt24186.htm

Chyba troche przeterminowane te info.

2. urząd skarbowy - vat - to sie dawniej szlo po zaswiadczenie ze nie trzeba placic vatu. Teraz juz nie trzeba lazic. A autor watku juz wyjasnil ze u niego vat nie bedzie potrzebny.

4. tłumaczenia przysięgłe - tez juz raczej nieaktualne. Chyba juz wszyskie WK akceptuja dowody rej wydane w UE bez tlumaczen. Co najwyzej fakture (chociaz mi ostatnio zaakceptowali fakture z Wielkiej Brytanii po angielsku w wydziale komunikacji w Tarnowie i nie chcieli tlumaczenia).

5. recykling - nie placi sie tego od stycznia 2016.

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, CiniO napisał:

Chyba troche przeterminowane te info.

2. urząd skarbowy - vat - to sie dawniej szlo po zaswiadczenie ze nie trzeba placic vatu. Teraz juz nie trzeba lazic. A autor watku juz wyjasnil ze u niego vat nie bedzie potrzebny.

4. tłumaczenia przysięgłe - tez juz raczej nieaktualne. Chyba juz wszyskie WK akceptuja dowody rej wydane w UE bez tlumaczen. Co najwyzej fakture (chociaz mi ostatnio zaakceptowali fakture z Wielkiej Brytanii po angielsku w wydziale komunikacji w Tarnowie i nie chcieli tlumaczenia).

5. recykling - nie placi sie tego od stycznia 2016.

Dobrze wiedzieć, podpytam u siebie w WK.

Napisano
Dnia 6.03.2019 o 14:13, Maciej__ napisał:

Jak kupujesz pojazd nowy, tzn. młodszy niż 6 miesięcy lub z przebiegiem mniejszym niż 6000km, to VAT płacisz w kraju docelowym, a w kraju zakupu dostajesz refund. Nie ma tutaj znaczenia, czy jesteś płatnikiem VAT czy nie.

Napisano
  • Autor

Okazało się że dealer z Czech zamieszał, jednak Vat on dolicza do ceny.

Napisano

Tłumaczenia nie musisz rejestrowałem na francuskich papierach moto i nikt się nie czepiał

Napisano

@bulla A kiedy rejestrowałeś?

@steyr VAT płacony w PL to 23% a nie 22%. Akcyzę i tak zapłacisz, 3.1% jeśli silnik <2000cm3

Napisano

Październik 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jak ciekawa oferta to można i z Czech, ale bezpieczniej czułbym się kupując auto z polskiej firmy, chociażby w przypadku ewentualnej rękojmi będzie łatwiej dochodzić swoich praw. Tym bardziej, że w Polsce też jest od zatrzęsienia ofert z samochodami po leasingu. Ja znam akurat Master1.pl, bo mój brat brał od nich VW Passata w ubiegłym roku, ale zaraz każdy doda też kilka innych w razie potrzeby. 

Napisano
  • Autor
Dnia 12.03.2019 o 16:15, Bartłomiej napisał:

@bulla A kiedy rejestrowałeś?

@steyr VAT płacony w PL to 23% a nie 22%. Akcyzę i tak zapłacisz, 3.1% jeśli silnik <2000cm3

Tak czyli teoretycznie 1% do przodu byłbym, o akcyzie to sobie zdawałem sprawę że jest do opłacenia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.