Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leon III 1.6 tdi manual 5-biegów

Featured Replies

Napisano

Jeździł ktoś? Jak wrażenia? 

Chodzi o wersję 115KM w kombiku auto 2-letnie z przebiegiem 50-70km. 

Dojeździ bezawaryjnie do 150tys, czy jednak jest to kolejny silnik podwyższonego ryzyka w vw? ;] 

Taki test przeczytałem https://www.auto-swiat.pl/uzywane/seat-leon-16-tdi-test-dlugodystansowy-100-tys-km/4bnctgj :ok: 

Edytowane przez swienty

Napisano

Jezdzilem ostatnio takim wypożyczonym okolo 1000km , glownie po autostradach.

Niskie spalanie. Dynamika dosc słaba. Brakuje 6 biegu na autostradzie. Dosc głosno plus dosc twarde zawieszenie jak na auto w tej wersji. Na dziurawej ekspresowce miedzy Łodzią a Częstochowa byla uczucie ze cos sie zaraz urwie w zawieszeniu, tak waliło.

Wersja Reference wiec słabo wyposazona. 

Auto mialo przebieg 6tys km.

Napisano
4 godziny temu, swienty napisał:

Dojeździ bezawaryjnie do 150tys, czy jednak jest to kolejny silnik podwyższonego ryzyka w vw? ;] 

115 KM w rapidzie więc pewnie to samo. 110 tys niecałe dwa lata. Wymiana oleju co 30 tys i jeździ nadal

Edytowane przez wilu

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, cesarz napisał:

Dobry silnik - problmatyczny EGR - umiejscowienie to czysty geniusz inżynierów Vaga :)

Co tam im znowu nie poszło? ;] 

Napisano
Dnia 3.05.2019 o 12:31, swienty napisał:

Taki test przeczytałem https://www.auto-swiat.pl/uzywane/seat-leon-16-tdi-test-dlugodystansowy-100-tys-km/4bnctgj :ok: 

Kupując pewny samochód z pl masz jeszcze min. 2 lata gwarancji, więc w ogóle w czym rzecz???

Napisano
  • Autor
6 minut temu, prawoimotoryzacja napisał:

Kupując pewny samochód z pl masz jeszcze min. 2 lata gwarancji, więc w ogóle w czym rzecz???

Jeszcze rok, ale VW zaliczyło tak dużo wtop z silnikami że trzeba dmuchać na zimne. Chcę tym pojeździć 4, więc 2-letnie gwarancja to jeszcze nie wszystko. ;] 

Napisano

Skoro kupujesz 2 latnie auto to mniej więcej masz prawie dwa lata gwarancji lub 120 tys km, więc zawsze możesz po 2 latach sprzedać i iść w kolejny samochód mając cały czas spokój głowy :)

Napisano
  • Autor
16 minut temu, prawoimotoryzacja napisał:

Skoro kupujesz 2 latnie auto to mniej więcej masz prawie dwa lata gwarancji lub 120 tys km, więc zawsze możesz po 2 latach sprzedać i iść w kolejny samochód mając cały czas spokój głowy :)

Mogę też kupić nowe BMW X7 i sprzedawać co roku jednak raczej każdy mierzy siły na zamiary. ;)

Napisano
11 minut temu, swienty napisał:

Mogę też kupić nowe BMW X7 i sprzedawać co roku jednak raczej każdy mierzy siły na zamiary. ;)

Raczej utrata wartości takiego Leona w dieslu będzie znikoma przez ten okres czasu z uwagi na to, że Leony w dieslu 1.6 w bazowych wersjach wyposażenia/flotowych bardzo szybko tracą na wartości...

Napisano

Jeździłem Golfem z tym silnikiem tylko w wariancie mocy 105 lub 110 KM już nie pamiętam. Auto z 2015r. Podobało mi się spalanie w nim i ogólnie dawał radę jak na tę pojemność i moc. Jednak sporym minusem był brak 6 biegu podczas jazdy autostradowej. Podczas jazdy po mieście nie przeszkadzał brak 6 biegu. 

Napisano

Jeździłem w golfie VII kombi. Dla mnie te diesle 1.6 to nieporozumienie, jeżdżą słabo, a spalanie może 0,5l niższe niż normalne 2.0 TDI. Ja polecam warunkowo tylko po chipie, fabrycznie słaby jak cholera. To nowy 1.6 Diesel w astrze k fabrycznie miażdży tego TDI osiągami, a spalanie ma równie niskie o ile nie niższe. Przypuszczam, że gdyby zrobić program w tym 1.6 TDI to pojedzie jak ta Astra K fabrycznie.
1.6 TDI ma fabrycznie 250 Nm, a 1.6 w Astrze 300 Nm i tą różnice czuć kolosalnie za kierownicą.

Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka

Napisano
Dnia 5.05.2019 o 20:05, volkov napisał:

Jeździłem Golfem z tym silnikiem tylko w wariancie mocy 105 lub 110 KM już nie pamiętam. Auto z 2015r. Podobało mi się spalanie w nim i ogólnie dawał radę jak na tę pojemność i moc. Jednak sporym minusem był brak 6 biegu podczas jazdy autostradowej. Podczas jazdy po mieście nie przeszkadzał brak 6 biegu. 

W jakim sensie? Ja nie lubie 6b bo na 6tce nie jedzie. 5b w zupelnosci wystarcza pod warunkiem, ze zaakceptuje sie wyzsze spalanie.

Napisano
23 godziny temu, wujekcybul napisał:

W jakim sensie? Ja nie lubie 6b bo na 6tce nie jedzie. 5b w zupelnosci wystarcza pod warunkiem, ze zaakceptuje sie wyzsze spalanie.

Nic nie będzie jechać na 6-ce, jeśli to najwyższy bieg, bo on nie służy do tego by na nim przyspieszać. To nadbieg, który ma służyć redukcji obrotów ile tylko się da, żeby ograniczyć spalanie- tylko tyle i aż tyle. Chcesz żeby jechało to redukujesz. Kląłem kiedyś inżyniera Forda który w poprzedniej Fieście, kiedy topowym silnikiem było 120 konne 1.6, wsadził tam tylko 5-biegową skrzynię - na autostradzie przy 140 km/h  było ponad 4000 RPM i hałas który po kilkudziesięciu minutach powodował ból głowy i spalanie 9l/100 km.

Napisano
2 godziny temu, Manx napisał:

Kląłem kiedyś inżyniera Forda który w poprzedniej Fieście, kiedy topowym silnikiem było 120 konne 1.6, wsadził tam tylko 5-biegową skrzynię - na autostradzie przy 140 km/h  było ponad 4000 RPM i hałas który po kilkudziesięciu minutach powodował ból głowy i spalanie 9l/100 km.

Też to przerabiałem. Koszmar! Co ciekawe to samo bylo w grandepunto , gdzie punto 2 miało super zestopniowama skrzynia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.