Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

A EU mówiła ze wszystkie V umrą ... inna droga moto w innych częściach globu - Toyota HiAce MY20

Featured Replies

Napisano
10 minut temu, rwIcIk napisał:

Hyundai daje 5lat bez limitu km.

Ale np. zawieszenie tylko 2 lata.

Suzuki daje 3 lata i 100 kkm, za dopłatą 5 i 150, bez wyłączeń. 

Napisano
6 godzin temu, gregoryj napisał:

Zgadzam sie, ale to po czesci wynika z mizernej jakosci aut. Jesli byloby zapewnione ze auto wytrzyma 300 tys km albo dla dostawczaka 600 tys km (powiedzmy ze jezdzi 100 tys km rocznie), to wymienialoby sie? Dlugosc leasingu to glowny czynnik? Pytam, nie to zebym podwazal argumenty.

Dla mnie po leasingu, to takie darmowe auto. Jesli mialoby sie nie psuc, to uzywalbym dalej, a nie ladowal sie w kolejny leasing. Sprzedalbys dostawczaka jeslibys takiego potrzebowal, gdyby sie nie psul i mial wozic tylko towar?

Nie rozważałem sytuacji floty, czyli zapewne jakiejś spółki prawa handlowego.

Liczylem dla osoby fizycznej prowadzącej d.g.

Super opłaca się sprzedać auto jak najszybciej po zakończeniu leasingu ;)

Kiedys wstawiałem szczegółowe wyliczenie w Excelu dla Golfa kupionego za około 70k brutto.

Przez 3,5 roku planowanego użytkowania wyjdzie mnie około 350pln miesięcznie + paliwo.

A tyle to moze kosztować samo ubezpieczenie na auto warte tyle co golf, po stawkach warszawskich ;] gdybym chciał się bawić w używki.

Szkoda ze tak późno to policzyłem.

Napisano
4 godziny temu, kravitz napisał:

Nie rozważałem sytuacji floty, czyli zapewne jakiejś spółki prawa handlowego.

Liczylem dla osoby fizycznej prowadzącej d.g.

Super opłaca się sprzedać auto jak najszybciej po zakończeniu leasingu ;)

Kiedys wstawiałem szczegółowe wyliczenie w Excelu dla Golfa kupionego za około 70k brutto.

Przez 3,5 roku planowanego użytkowania wyjdzie mnie około 350pln miesięcznie + paliwo.

A tyle to moze kosztować samo ubezpieczenie na auto warte tyle co golf, po stawkach warszawskich ;] gdybym chciał się bawić w używki.

Szkoda ze tak późno to policzyłem.

masz gdzieś taką kalkulację, bo chętnie bym się zapoznał :ok: 

Napisano
18 godzin temu, kravitz napisał:

ja tez prosze o ta kalkulacje .... bo moze a nuz, wejde na DG ;] a nie bede starymi zlomami jezdzil. Kupie cos za 40-50 tys to powinno jeszcze zmniejszyc koszty o 100 pln

Napisano
Dnia ‎2019‎-‎06‎-‎03 o 13:12, Ryb napisał:

Jak długo mam leasing i gwarancję to mogę zrobić precyzyjny plan finansowy. Co z tego, że auto po leasingu i gwarancji mnie dziś nic nie kosztuje, skoro jutro może nagle kosztować nie wiadomo ile?

A Ty masz tak samo przewidywalne dochody na DG jak rata leasingu? To gratuluje. Bo dla mnie to jest najwiekszy minus leasingu to ze 3-4 lata nie ma upros. Wiadomo, zawsze mozesz sprzedac ale tracisz wtedy te bonusy podatkowe.  A znam przypadek jeden osobiscie, kiedy dochody nagle sie zalamaly i opony, najtansze uzywki, wlasiciciel leasingowanej Hondy szukal dopiero wtedy, jak bylo 1,5 mm bieznika.;]

Druga sprawa, to jesli firma bogata to biora auta zeby obnizyc podatek. Ale jesli juz nie taka bogata i maja wybor np wybudowac jakis salon sprzedazy za melon zlotowek, albo wymienic 15 aut 2-3 letnich?

I wszystko zalezy od auta. Jak masz auto w miare proste, to robisz serwis co 15 tys km, wymieniasz to czy tamto wg instrukcji np sprzeglo po 200 tys, rozrzad co 100, hamulce co 50, zawiecha i inne rzeczy i latasz. To nie sa koszty nieprzewidywalne. Kosztuja okreslone kwoty i tyle. I te koszty tez wrzucasz w koszty firmy. 

Perelki sciagane z zachodu, maja na licznikach 350-450 tys km wiec chyba tyle przelatuja w blizej przewidywalnych kosztach.

Tylko teraz takich aut, oprocz pojedynczych perelek, to nie ma do kupienia w salonie. A i te co sa to raczej tylko nizsza klasa

Napisano
11 minut temu, gregoryj napisał:

ja tez prosze o ta kalkulacje .... bo moze a nuz, wejde na DG ;] a nie bede starymi zlomami jezdzil. Kupie cos za 40-50 tys to powinno jeszcze zmniejszyc koszty o 100 pln

To jest to.

Działało dla przepisów podatkowych do końca 2018 roku.

Teraz są tylko trochę gorsze, dla samochodów do 150tyś netto.

Cena sprzedaży to cena za jaką oszacowałem za ile sprzedam to auto po 42 miesiącach.

Tzn żona sprzeda, bo ja samochodu po wykupieniu z leasingu nie przyjmę na środki trwałe. Przekażę żonie, a ona po 6 miesiącach może się go pozbyć bez płacenia dochodowego.

image.png.ee261b2e8de6b2d096c9618ad55f2b6d.png

Napisano
2 minuty temu, kravitz napisał:

Tzn żona sprzeda, bo ja samochodu po wykupieniu z leasingu nie przyjmę na środki trwałe. Przekażę żonie, a ona po 6 miesiącach może się go pozbyć bez płacenia dochodowego.

Jak nie wciągniesz w ewidencje ST to chyba nie ma potrzeby przekazywać zonie?

Napisano
42 minuty temu, Maciej__ napisał:

Jak nie wciągniesz w ewidencje ST to chyba nie ma potrzeby przekazywać zonie?

ktoś mi poradził aby jednak przekazać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.