Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zna się ktoś na klejeniu/uzupełnianiu braków w plastiku

Featured Replies

Napisano

Kupiłem auto po szkodzie całkowitej, ale nie rozbite. Ktoś je zniszczył. Głównie w środku, ale dostała też listwo-kratka pod szybą.

Sama listwa jest ok, ale ma wyrwane wszystkie mocowania.

I teraz pytanie: jak to naprawić/uzupełnić. Zastanawiam się, czy wyrównać i dopasować jakiś inny plastik, a potem skleić?

A może dorobić uchwyty w jakiejś metalowej siateczki i spróbować wgrzać tą siateczkę w plastik?

Albo dorobić blaszki aluminiowe i próbować to wkleić?

Sam nie wiem od której strony się za to zabrać, tak, żeby było możliwie estetycznie i trwale... Pomóżcie.

20190614_192004_resized.jpg

20190614_192008_resized.jpg

20190614_192012_resized.jpg

Napisano

Te mocowania będą widoczne?

Jakie tworzywo? Powinien być symbol literowylub literowo-cyfrowy.

Edytowane przez Joki

Napisano

Klejem na gorąco wszystko zalac

...

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, Joki napisał:

Te mocowania będą widoczne?

Praktycznie nie.

3 godziny temu, Joki napisał:

Jakie tworzywo? Powinien być symbol literowylub literowo-cyfrowy.

Oprócz numeru części jest RE i  w prostokącie SP.

Napisano
Dnia 14.06.2019 o 22:55, Maxit napisał:

Oprócz numeru części jest RE i  w prostokącie SP.

Nie pasuje mi to do żadnego, znanego tworzywa. Próbowałbym najpierw z PP bo to najpopularniejsze tworzywo w motoryzacji. Przydałaby się lutowania powietrzna ale i zwykłą transformatorówką 45W da się. Wtopić siatkę w środek, uzupełniając braki i będzie OK. Jeśli nie będzie widać to nie trzeba się przejmować powierzchnią. 

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Joki napisał:

Nie pasuje mi to do żadnego, znanego tworzywa. Próbowałbym najpierw z PP bo to najpopularniejsze tworzywo w motoryzacji. Przydałaby się lutowania powietrzna ale i zwykłą transformatorówką 45W da się. Wtopić siatkę w środek, uzupełniając braki i będzie OK. Jeśli nie będzie widać to nie trzeba się przejmować powierzchnią. 

Mam hot-air. Spróbuję :)

Napisano
  • Autor
6 godzin temu, Filipfm napisał:

to jakies mocno nietypowe auto? 

Mercedes SL `98

Napisano
8 godzin temu, Maxit napisał:

Mam hot-air. Spróbuję

Wyciąłbym jak najbardziej dopasowane wstawki z takiego samego tworzywa. Najlepiej byłoby mieć drugi, taki element. Nawet połamany. Tylko po to aby mieć dawcę. Wstawił na miejsce. Próbował wtapiać siatkę i uzupełniać połączenie. Tylko ostrożnie z temperaturą. Cierpliwości. Co za szybko to niezdrowo.

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Joki napisał:

Wyciąłbym jak najbardziej dopasowane wstawki z takiego samego tworzywa. Najlepiej byłoby mieć drugi, taki element. Nawet połamany. Tylko po to aby mieć dawcę. Wstawił na miejsce. Próbował wtapiać siatkę i uzupełniać połączenie. Tylko ostrożnie z temperaturą. Cierpliwości. Co za szybko to niezdrowo.

Nie mam drugiego. Będę próbował z innymi plastikami MB.

Wiadomo, że przegrzać nie można, bo się kruche zrobią... Cały czas się biję z myślami, czy próbować wtapiać, czy może jednak blacha z aluminium i klej 2-składnikowy...

Napisano
9 godzin temu, Maxit napisał:

Mercedes SL `98

Czyli uzywki nie trafisz w sensownej cenie?

Na portalu na a. jak wpisalem mercedes SL podszybie to wyskakuje jakis plastik za 129 zł. Tylko to chyba nie do konca ten sam co u Ciebie ;) ale jakbym mial znalezc uzywke za 100 czy 150 zł to by mi sie pewnie nie chcialo bawic w rzezbe

Napisano
  • Autor
1 minutę temu, Filipfm napisał:

Czyli uzywki nie trafisz w sensownej cenie?

Może trafię, a może nie.

Szukałem przez pół roku i nie znalazłem. Dodatkowo w drugim moim SL`u też jest tak samo połamane, więc jeśli opanuję temat, to zysk będzie podwójny.

Łatanie starych aut to generalnie zabawa i czas, jaki im się poświęca. Można starać się wszystko kupić, ale połowa zakupów będzie nieudana, a jak pójdziesz do ASO, to okaże się, że z pozoru drobiazgi kosztują tyle, że się odechciewa.

Ja zawsze próbuję naprawiać takie rzeczy. Kupić zawsze zdążę...  :vibra:

Napisano
9 minut temu, Maxit napisał:

Może trafię, a może nie.

Szukałem przez pół roku i nie znalazłem. Dodatkowo w drugim moim SL`u też jest tak samo połamane, więc jeśli opanuję temat, to zysk będzie podwójny.

Łatanie starych aut to generalnie zabawa i czas, jaki im się poświęca. Można starać się wszystko kupić, ale połowa zakupów będzie nieudana, a jak pójdziesz do ASO, to okaże się, że z pozoru drobiazgi kosztują tyle, że się odechciewa.

Ja zawsze próbuję naprawiać takie rzeczy. Kupić zawsze zdążę...  :vibra:

Ja nie namawiam na ASO, ale czasem jakaś duperela kosztuje w uzywce sensownie, ze nie oplaca sie naprawiac, no chyba, ze np ten plastik tak ma i uzywka bedzie albo to miała urwane albo zaraz sie urwie to wtedy faktycznie warto sie bawic :) 

I ja tez lubie grzebac i bawić się w Słodowego, ale szukam racjonalnych rozwiązań :)  i co do ASO sie mozna czasem zdziwic ;) bylo pare przypadkow, gdzie nowke w ASO mozna bylo kupic taniej niz uzywke na allegro :) ale to raczej wyjątki od reguły ;) 

Napisano
2 godziny temu, Maxit napisał:

czy może jednak blacha z aluminium i klej 2-składnikowy.

Jeśli to typowe tworzywo motoryzacyjne (a raczej tak) to żywica nie będzie się do niego kleić. Trzeba by jakoś zakotwiczyć w tworzywie tę blachę a żywicą tylko ustabilizować.

Napisano
Dnia 18.06.2019 o 12:10, Joki napisał:

Jeśli to typowe tworzywo motoryzacyjne (a raczej tak) to żywica nie będzie się do niego kleić.

ABS jest raczej typowym tworzywem https://www.chemiaibiznes.com.pl/aktualnosc/tworzywa-sztuczne-w-motoryzacji-stabilny-wzrost-i-niezle-perspektywy

Kleiłem elementy z tworzyw za pomocą Distal Rapid i podkładanej pod spodem blachy stalowej po uprzednim zszorstkowaniu papierem ściernym. Jakos daje radę. W sieci znana też metoda klejenia za pomocą  Cyjanopanu (Kropelki) i sody oczyszczonej

Napisano
59 minut temu, Mantom napisał:

Kleiłem elementy z tworzyw za pomocą Distal Rapid i podkładanej pod spodem blachy stalowej po uprzednim zszorstkowaniu papierem ściernym.

To są wszystko metody na zakotwienie mechaniczne a nie sklejenie. Takie połączenie jest wystarczające w miejscach, w których nie musi być elastyczne.

Napisano
6 minut temu, Joki napisał:

To są wszystko metody na zakotwienie mechaniczne a nie sklejenie. Takie połączenie jest wystarczające w miejscach, w których nie musi być elastyczne.

Google zwróciło m.in. taki wynik https://allegro.pl/oferta/klej-elastyczny-avanti-elastic-40ml-7927350761

Napisano

Najprostsze rozwiązanie: oddaj komuś kto spawa plastiki

Opcja odkrywczo- budżetowa: masz hot-air to podgrzewaj do temperatury w jakiej zacznie się topić. Ja osobiście obstawiam PP, może z dodatkami. Wtedy będziesz miał domysły czym to spawać

Opcja całkowicie budżetowa: próbuj to kleić

Jak masz fejsbuka to zapisz się do ataszek grupa wsparcia i tam byż może dostaniesz bardzo konretne wskazówki

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, Igorek napisał:

Jak masz fejsbuka

Nie mam twarzoksiążki... :)

Ale dziękuję za poradę. Mam w aucie inne plastiki z tego auta, Myślę sobie, że mogą być "kompatybilne". Niestety z powodu dużej ilości pracy zajmę się tym najwcześniej w przyszłym tygodniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.