Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czułość samochodu na pochylenia poprzeczne jezdni

Featured Replies

Napisano

Cześć, 

Duster 2 z przebiegiem 11kkm. Zauważyłem że bardzo często aby utrzymać kierunek jazdy na wprost muszę mieć delikatnie skręconą kierownicę w lewo lub w prawo, najczęściej lewo. 
Np. droga na wprost, nachylenie w kierunku pobocza i aby utrzymać kierunek do jazdy prosto kierownica musi być nieco skręcona w lewo. 
Aso poprawiało zbieżność na gwarancji, byłem też w niezależnym dobrym warsztacie i po ostatnich 2000km w trasie zauważyłem że to chyba wysokość i podatność zawieszenia na wychyły ma taki wpływ.
Wszystkie moje poprzednie samochody tak nie reagowały, dopiero przy wjechaniu w koleiny albo przy sporym pochyleniu drogi występowały takie rzeczy ale to nie były samochody typu SUV.

Parę osób z forum dustera potwierdza takie zachowanie w swoich samochodach. 

Szukać przyczyny czy nie martwić się na zapas? 

Edytowane przez Lukass186

Napisano

Niektóre samochody tak mają.

Napisano

Patrz Pasateri Twinsensa 😁

Napisano

W jednym ze swoich też tak mam, ale zawieszenie/koła nie są oryginalne więc trzeba się było przyzwyczaić. 

Napisano

Duster moze tak miec. Stosunkowo wysoko polozony srodek ciezkosci i stosunkowo miekkie zawieszenie (na bezdroza zreszta bajka:ok:). Tym samochodem nie pokonasz zakretu tak szybko jak innymi SUVami, wiec chyba tttm... 

Taki sam efekt wystepuje w dostawczakach czy w ciezarowkach.

Napisano
3 godziny temu, Lukass186 napisał:

Zauważyłem że bardzo często aby utrzymać kierunek jazdy na wprost muszę mieć delikatnie skręconą kierownicę w lewo lub w prawo, najczęściej lewo. 

Ale ta korekta lewo/prawo jest ściśle powiązana ze stroną nachylenia jezdni czy różnie? Przy większych nachyleniach wysokie i wąskie auto z prostym zawieszeniem może się tak zachowywać.

Napisano
  • Autor
52 minuty temu, amazaque napisał:

Ale ta korekta lewo/prawo jest ściśle powiązana ze stroną nachylenia jezdni czy różnie? Przy większych nachyleniach wysokie i wąskie auto z prostym zawieszeniem może się tak zachowywać.

Tak. Ale do tego stopnia ze nigdy bym nie zauważył że jezdnia jest pochylona w lewo lub prawo. Najpierw patrze na kierownicę a potem przypatruje się jezdni. 

Napisano
45 minut temu, Lukass186 napisał:

Tak. Ale do tego stopnia ze nigdy bym nie zauważył że jezdnia jest pochylona w lewo lub prawo.

Ja też w zasadzie nigdy nie zwracałem na to uwagi, ale odkąd jeżdżę Clio jestem w stanie określić "promień opadania krzywizny jezdni na podstawie siły potrzebnej do jej skorygowania w celu jazdy prosto" ;]

Napisano
1 godzinę temu, Lukass186 napisał:

Tak. Ale do tego stopnia ze nigdy bym nie zauważył że jezdnia jest pochylona w lewo lub prawo. Najpierw patrze na kierownicę a potem przypatruje się jezdni. 

Ja w swoim wynalazku (nie ma nic wspólnego z dostawczakiem czy ciężarówką) walczyłem z tym długo, póki nie zauważyłem, że jadąc po lewej stronie drogi ściąga mnie w lewo ;]

Napisano
13 godzin temu, Lukass186 napisał:

Cześć, 

Duster 2 z przebiegiem 11kkm. Zauważyłem że bardzo często aby utrzymać kierunek jazdy na wprost muszę mieć delikatnie skręconą kierownicę w lewo lub w prawo, najczęściej lewo. 
Np. droga na wprost, nachylenie w kierunku pobocza i aby utrzymać kierunek do jazdy prosto kierownica musi być nieco skręcona w lewo. 
Aso poprawiało zbieżność na gwarancji, byłem też w niezależnym dobrym warsztacie i po ostatnich 2000km w trasie zauważyłem że to chyba wysokość i podatność zawieszenia na wychyły ma taki wpływ.
Wszystkie moje poprzednie samochody tak nie reagowały, dopiero przy wjechaniu w koleiny albo przy sporym pochyleniu drogi występowały takie rzeczy ale to nie były samochody typu SUV.

Parę osób z forum dustera potwierdza takie zachowanie w swoich samochodach. 

Szukać przyczyny czy nie martwić się na zapas? 

Pojęcie klucz - wyprzedzenie sworznia zwrotnicy oraz długości odcinka wyprzedzenia sworznia zwrotnicy.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Wyprzedzenie_sworznia_zwrotnicy

Edytowane przez maras77

Napisano
18 godzin temu, futrzak napisał:

W jednym ze swoich też tak mam, ale zawieszenie/koła nie są oryginalne więc trzeba się było przyzwyczaić. 

W Terrano mam tak, że jak przyspieszam to lekko mi zaczyna uciekać w prawo. Gdy poczytałem to okazuje się, że po prostu tak jest, a przyczyną tego jest budowa tylnego zawieszenia.

Co do uciekania pojazdu podczas zwykłej jazdy to czasami pomaga zamiana przednich kół z lewego na prawe ale tylko wtedy gdy nie ma się opon kierunkowych.

Edytowane przez fred77

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.