Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie plam z oleju na powierzchniach różnych.

Featured Replies

Napisano

Szybkie pytanko.

Mam plamę oleju na kostce brukowej i trochę upaćkany silnik w samochodzie (elementy stalowe).

Zapytałem internet jak to wyczyścić, połączyłem z tym co mogę kupić od ręki w pobliskim markecie i wyskoczyło mi coś takiego: Środek do usuwania plam olejowych 0.5 l MELLERUD

Na stronie producenta czytamy:

Usuwa intensywnie i gruntownie plamy oleju i zabrudzenia olejowe na asfalcie, bruku cegłach klinkierowych, kamieniach betonowych, jastrychu, na podłodze garażu, podjazdach i innych podłogach. świetnie nadaje się do czyszczenia warsztatów, pomieszczeń przemysłowych, samochodów (mycie silnika itd.), motocykli, skuterów, maszyn i narzędzi. Idealny do czyszczenia felg. Nie zawiera rozpuszczalników.

Czyli jak dla mnie ;] Brać?

Czy najpierw odbarwi mi kostkę, później przeżre ramę a sąsiada zarazi covidem? ;]

Jakieś inne sprawdzone rozwiązania?

Napisano

Silnik to spokojnie K2 Avra umyje, a kostkę chętnie sam poczytam co :D

Wysłane z mojego iPhone XS Max przy użyciu Tapatalka

Napisano

Ja kostkę wyczyściłem szlauchem, płynem do mycia naczyń i szczotką drucianą. W wiaderku wymieszalem wodę z płynem, polałem kostkę, poszorowałem szczotką, poczekałem chwilę, polałem wodą i powtórzyłem to 3 razy. Śladu nie ma.

Napisano

Używałem innego siuwaksa MELLERUD do wykwitów na klinkierze.

Niby brało, ale słabiutko.

Może ten lepiej im wyszedł.

Napisano

Brałem taki płyn z Castoramy, chyba litr w szklanej butelce za ok 60 zł. Działa dobrze na świeże plamy na płaskich, gorzej na łączeniach kostki ale też wyszło nieźle.

Napisano

Stara zasada z chemii mówi:" podobne rozpuszcza się w podobnym"

Olej maselkiem albo inna oliwa a potem detergent

Napisano

Ja używałem środka w sprayu od Liqui Miły.

Działa genialnie. Udało mi się usunąć plamy na znaczej powierzchni po oleju hydraulicznym którego żadna myjka z detergentami nie ruszały. Oleju było dużo i "wychodził" jeszcze z kostki po jakimś czasie. Operacje powtarzałem 2-3 razy, szczególnie na łączeniach. W tym roku po oleju żadnego śladu.

aha, wydaje mi się że czytałem instrukcje tego środka Mellerud i instrukcja jest identyczna. Różni się sposobem aplikacji.

https://allegro.pl/oferta/liqui-moly-srodek-do-usuwania-plam-olejowych-3315-8363570542

Napisano

K2 Avra + zmywacz hamulcowy/ beznyna ekstrakcyjna - ja tam zmywałem stary olej/nagar z silnika. Szło całkiem ok.

Z kostką bywa różnie, jak wnikło głęboko to może być problem. Ja po hydraulicznym czyściłem zmywaczem, ale tego samego dnia i śladu nie było.

Napisano

Ten środek o którym piszę wyżej w przeciwieństwie do rozpuszczalników wymaga minimalnej ilości pracy. Spryskujesz, czekasz aż wyschnie (pół godziny), wymiatasz szczotką pył i to wszystko. Można zmyć resztki pyłu wodą lub poczekać na deszcz.

Wyciąga olej nawet z głębszych warstw kostki i "fug" (znaczy z przerw między kostkami), ja czyscilem gdzieś po miesiącu i szło bez problemu.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

W ramach podsumowania ;) Znalazłem dzisiaj chwilę, żeby wylać ten wynalazek na kostkę (tzn. przypomniałem sobie, że kupiłem go trzy tygodnie temu ;]).

Plama powstała około 2-3 miesięcy wstecz. Aparat trochę przedramatyzował. była widoczna, ale nie aż tak.

Poziom skomplikowania operacji - 1/10. Wylałem, rozpaćkałem pędzlem, zostawiłem na 4 godziny (zrobiło się białe), zwilżyłem wodą, poszorowałem 10-15 sekund twardą szczotką, zmyłem. Efekt jak widać. Drugie zdjęcie jeszcze na mokro, ale generalnie dało radę. Coś delikatnie przebija, ale myślę, że chwila szorowania dłużej i nie byłoby śladu. Przedstawiona plama była największa, ale "załatwiłem" przy okazji kilka mniejszych. Koszt bodaj 34 zł w Liroju. Wydajność niezła (nie wiem ile zużyłem, z 10-20% i skończyły mi się plamy ;)). Kostki nie odbarwiło. Myślę, że mogę polecić :ok:

Tak było.

IMG_4108.jpg.efc8d0d069c176c5954e440598fd5f86.jpg

Tak jest (plama była tu gdzie zostało białe coś między kostką)

IMG_4127.jpg.f493ef4de5e49a72a800d738ec9e2073.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.