Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co dopisać w umowie K-S gdy OC nie przechodzi na nowego właściciela?

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie. Samochód do sprzedania, strony uzgodniły, że w miarę świeża polisa OC nie przejdzie na nowego właściciela. Co dopisać w umowie aby było dobrze?

Napisano

Chyba nie da się tak kupić/sprzedać samochodu, chyba że strony umowę podpiszą u brokera ubezpieczeniowego?

Napisano

Żaden zapis w umowie nie jest wiążący, jeśli kupujący chce przepisać OC. On decyduje, czy zrezygnuje, czy nie. Wynika to z ustawy.

Napisano
  • Autor

Ehh, no to chyba zwaliłem sprawę płacąc za całe OC z góry, trzeba było wziąć na raty :(

Napisano

Do umowy daj kupującemu druk wypowiedzenia OC z tytułu art. 31 ust. 1 ustawy. Wzorów pełno w necie. To jest wypowiedzenie nabywcy, które możesz złożyć do TU, w którym kupiłeś OC i wtedy dostaniesz częściowy zwrot składki.

Napisano

Piszesz załącznik do umowy gdzie nabywca zrzeka się praw do Twojej polisy, Ty miesiąc musisz mu zostawić, za resztę TU odda Ci kasę.

Sprawdzone nie raz, działa 👍

Napisano

Oczywiście ten załącznik i umowę wysyłasz do TU zaraz po sprzedaży (skan)

Napisano
Ehh, no to chyba zwaliłem sprawę płacąc za całe OC z góry, trzeba było wziąć na raty [emoji20]
Jak bys wzial raty na to OC toi tak bys musial zaplacic reszte.

Wysłane z mojego LG-H870 przy użyciu Tapatalka

Napisano
Do umowy daj kupującemu druk wypowiedzenia OC z tytułu art. 31 ust. 1 ustawy. Wzorów pełno w necie. To jest wypowiedzenie nabywcy, które możesz złożyć do TU, w którym kupiłeś OC i wtedy dostaniesz częściowy zwrot składki.
Pod warunkiem że kupujący wypowie tamta umowę i opłaci kolejna

łubu dubu, łubu dubu niech żyje prezes naszego klubu

Napisano
W dniu 27.09.2020 o 17:10, WaWeR napisał:

Na jakiej podstawie skoro przy kolejnej racie wysyła info do TU że nie jest już właścicielem auta?

Napisano
Na jakiej podstawie skoro przy kolejnej racie wysyła info do TU że nie jest już właścicielem auta?
Na takiej ze prawo mowi o przekazaniu polisy na kupujacego, ale umowa OC jest spisana na niego. A co zrobi z tym kupujacy, czy wypowie dobrowolnie polise, to jego dobra wola.
Do TU wysylasz info o zmianie zaraz po zbyciu, tak samo jak do starostwa.

Napisano
44 minuty temu, WaWeR napisał:

Na takiej ze prawo mowi o przekazaniu polisy na kupujacego, ale umowa OC jest spisana na niego. A co zrobi z tym kupujacy, czy wypowie dobrowolnie polise, to jego dobra wola.

No właśnie a napisałes wcześniej że jakby wziął OC na raty to i tak by musiał zapłacić. Więc pytam jak?

Sprzedał auto po pierwszej racie na przykład. To druga rata to już problem nowego właściciela, albo płaci po przeliczeniu albo kupuje nową polisę.

Jego TU nie ma prawa ścigać bo on nie jest już właścicielem auta, chyba że coś się pozmieniało w ustawie.

Edytowane przez Oscar_

Napisano
58 minutes ago, WaWeR said:

Nieprawda, w momencie zgloszenia sprzedazy auta w TU przestajesz solidarnie odpowiadac z kupujacym za oplacenie kolejnej raty.

Wiec najlepiej zglosic to jak najszybciej w takiej sytuacji :ok: Jest na to 14 dni...

Napisano

Nieprawda, w momencie zgloszenia sprzedazy auta w TU przestajesz solidarnie odpowiadac z kupujacym za oplacenie kolejnej raty.

Wiec najlepiej zglosic to jak najszybciej w takiej sytuacji default_ok.gif Jest na to 14 dni...

A przedzwon moze do jakiegoś agenta to Ci wyjasni.

Byc moze cos sie zmienilo w przeciagu kilku ostatnich lat, ale taka "wykladnie" podal mi przedstawiciel ubezpieczyciela jak było opoznienie raty. Nic mu nie dawalo to ze auto zbyte, zbycie zgloszone. Ja zawarlem umowe a zgodnie z prawem ubezpieczenie mam przekazsc kupujacemu. Chyba ze umowa ks xawierala klauzule o rezygnacji nabywcy z oc i wykupienie sobie nowego/innego ubezpieczenia.

@Oscar_

Serio pisalem ze jak by wzial raty to by nie musial placic?

Gdzie?

Napisano
1 minute ago, WaWeR said:

Byc moze cos sie zmienilo w przeciagu kilku ostatnich lat, ale taka "wykladnie" podal mi przedstawiciel ubezpieczyciela jak było opoznienie raty. Nic mu nie dawalo to ze auto zbyte, zbycie zgloszone. Ja zawarlem umowe a zgodnie z prawem ubezpieczenie mam przekazsc kupujacemu. Chyba ze umowa ks xawierala klauzule o rezygnacji nabywcy z oc i wykupienie sobie nowego/innego ubezpieczenia.

Jak masz taka potrzebe to sam sobie zadzwon do agenta i dopytuj :hehe:

Napisano
4 minuty temu, WaWeR napisał:

" W myśl ustawy o obowiązkowych ubezpieczeniach właściciel pojazdu ma 14 dni na powiadomienie ubezpieczyciela o jego sprzedaży. Jeśli dopełni tego obowiązku w terminie, to kolejna rata przechodzi na nabywcę auta, który może polisę kontynuować lub wypowiedzieć ją w każdym momencie."

Napisano
33 minuty temu, WaWeR napisał:

@Oscar_

Serio pisalem ze jak by wzial raty to by nie musial placic?

Gdzie?

W dniu 27.09.2020 o 17:10, WaWeR napisał:

Napisano

Wez jeszcze ze 3x przeczytaj co tam napisalem.

Napisano
Teraz, WaWeR napisał:

Wez jeszcze ze 3x przeczytaj co tam napisalem.

Napisałeś że by musiał zapłacić kolejne raty a ja uważam że nie masz racji co wyżej Ci wkleiłem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.