Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opel Astra 1,6 Twinport

Featured Replies

Napisano

Na początku chciałem się przywitać i pozdrowić wszystkich użytkowników forum.

Chciałbym opisac moje wrażenia po kupnie opla Astry 1,6 Twinport (data produkcji Listopad 2005 (modelowo 2006),

Kupiłem Astrę w Euromarkecie w Krakowie i na dzieńdobry zgrzyt porysowana szyba przednia (Wymiana na nową + za karę 270751858-jezyk.gif autoalarm gratis).

Obecnie mam przejechane około 5k kilometrów.

Niestety na chwilę obecną strasznie skrzypi fotel zwłaszcza przy ruszaniu i hamowaniu. (Dżwięk jakby dochodził z bocznej listwy tej przy pasach bezpieczeństwa ale to pogłos i wiem że to z fotela. Pojechałem do serwisu i nasmarowali i serwisant stwierdził z wyrzutem do mnie że długopis był wciśnięty pomiędzy prowadnice fotela, (kiedyś mi wypadł i nie chciało mi się go wyciągać) tak jakby ten biedny długopis skrzypiał smile.gif

Przy zjeździe z progu poprzecznego amortyzatory przednie wydają taki zgrzyt jakby niedługo miały się wykończyć takie pufff.

Skrzypienie dochodzi też z tylnego fotela ruchome oparcie ociera gdzieś na dole.

Po wizycie u serwisanta sam próbowałem smarować wszystko silikonem w sprayu ale nic to nie dało. Wszystkie te skrzypienia strasznie mnie wkurzają.

Nastepna sprawa przy skręconych kołach i podczas ruszania przy prostowaniu kół taki jednorazowy zgrzyt nie zawsze ale często. Trochę mnie to martwi.

Mam też alarm QX 002 T.I.G.A , czy ktoś wie jak zrobić żeby wydawał z siebie taki charakterystyczny dzwięk podczas otwierania i zamykania (włącza sie razem z centralnym), narazie mruga tyko światełkami ale nie żegna i wita mnie głosem niestety.

Słabo odbiera radio i sądzę że nie jest podłączony wzmacniacz antenowy (czytałem wczoraj na forum wink.gif).

Żeby nie było że jestem malkontentem to bardzo mi siępodoba linia nadwozia, klima (rewelacja) no i spalanie około 8l/100km.

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi, wrażenia z jazdy i info o alarmie .

P.S Jeszcze jedno jakim olejem jest zalany mój motorek orginalnie (chodzi mi o to czy to jest mineralny czy syntetyk), i czy należy wmienić olej już teraz czy czekaćdo przeglądu za pół roku (sądzę ze będę miał wtedy przejechane około 11.000 km)

Napisano

> Mam też alarm QX 002 T.I.G.A , czy ktoś wie jak zrobić żeby wydawał z

> siebie taki charakterystyczny dzwięk podczas otwierania i

> zamykania (włącza sie razem z centralnym), narazie mruga tyko

> światełkami ale nie żegna i wita mnie głosem niestety.

Ktoś ostatnio pisał na forum, że alarmy nie mogą teraz (od momentu wejścia do UE, czy jakoś tak niewiem.gif) informować o zamknięciu / otwarciu pikaniem, tylko swiatłami. Może w związku z tym Twój alarm tego nie umie...

Napisano

A jaka to astra - II czy III oink.giftongue.gif

Jeśli II to chyba skrzypienie fotela można określić jako TTTM (choć nie wiem czy powinno się to pojawiać już tak wcześnie) hmm.gif

Co do oleju to CHYBA na silniku powinna być gdzieś naklejka jaki olej jest zalany... Wymiany standardowo robi się raczej co rok lub 10000km - chyba że zalecają inaczej icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> A jaka to astra - II czy III

> Jeśli II to chyba skrzypienie fotela można określić jako TTTM (choć

> nie wiem czy powinno się to pojawiać już tak wcześnie)

> Co do oleju to CHYBA na silniku powinna być gdzieś naklejka jaki olej

> jest zalany... Wymiany standardowo robi się raczej co rok lub

> 10000km - chyba że zalecają inaczej

Opel Astra II

Napisano

> Mam też alarm QX 002 T.I.G.A , czy ktoś wie jak zrobić żeby wydawał z

> siebie taki charakterystyczny dzwięk podczas otwierania i

> zamykania (włącza sie razem z centralnym), narazie mruga tyko

> światełkami ale nie żegna i wita mnie głosem niestety.

Teraz sa takie przepisy ze alarm nie moze wydawac dzwieku przy walczaniu/wylaczaniu. Choc funkcjie ma na 100%, tylko jest wylaczona

> Słabo odbiera radio i sądzę że nie jest podłączony wzmacniacz

> antenowy (czytałem wczoraj na forum ).

Co to znaczy ze zlabo odpiera? Nic sie nie da znalezc czy ty tylk silne stacje? A moze zle radio jest podlaczone. Sprawdz czy masz wsadzona wtyczke od anteny.

> nadwozia, klima (rewelacja) no i spalanie około 8l/100km.

8l/100km to nie tak malo (choc zalezy czy miasto czy trasa)

> P.S Jeszcze jedno jakim olejem jest zalany mój motorek orginalnie

> (chodzi mi o to czy to jest mineralny czy syntetyk), i czy

> należy wmienić olej już teraz czy czekaćdo przeglądu za pół roku

> (sądzę ze będę miał wtedy przejechane około 11.000 km)

Masz na 100% full syntetyk. Musisz miec naklejke gdzis pod maska albo jaks kartke przywpieta z data zalania i liczba kilometrow.

Co do zmiany oleju t przy nowem silniku zalecana jest zmina po 1000/2000km. Jak tego nie zrobiles to sie pospiesz. Przy nowem silniku to jest wazne bo on sie teraz dociera

Napisano
  • Autor

Czy można zalać oleje mobil one 5W50 ?

Podobno są dotarte od nowości czy ta wymiana jest bardzo konieczna ?

Napisano

> Czy można zalać oleje mobil one 5W50 ?

> Podobno są dotarte od nowości czy ta wymiana jest bardzo konieczna ?

Taki leją olej w ASO, przynajmniej w moim przypadku. Co do tej wymiany, to moim zdaniem nie jest ona konieczna, ale każdy ma swoje zdanie na ten temat.

Napisano

> Czy można zalać oleje mobil one 5W50 ?

> Podobno są dotarte od nowości czy ta wymiana jest bardzo konieczna ?

jak piszą w instrukcji - postępuj wg niej

w mojej pisało, aby zmienić olej przy standardowym przeglądzie

co dotego Mobila ... to chyba będzie ciut zbyt "gęsty" ... ja bym wlał coś 5W40 ...

Napisano

> Niestety na chwilę obecną strasznie skrzypi fotel zwłaszcza przy

> ruszaniu i hamowaniu.

to częsta usterka w G ale czemu tak szybko?

> Przy zjeździe z progu poprzecznego amortyzatory przednie wydają taki

> zgrzyt jakby niedługo miały się wykończyć takie pufff.

to nie amortyzatory tylko stabilizator skrzeczy w gumach. Wada chyba wszystkich G. Ja się przyzwyczaiłem, choć mozna potraktowac smarem silikonowym ale na krótko działa. Taka uroda tego modelu.

> Nastepna sprawa przy skręconych kołach i podczas ruszania przy

> prostowaniu kół taki jednorazowy zgrzyt nie zawsze ale często.

> Trochę mnie to martwi.

nie powinno nic zgrzytać, reklamuj

> nadwozia, klima (rewelacja) no i spalanie około 8l/100km.

to ta lepsza strona twinporótw smile.gif

Napisano

> P.S Jeszcze jedno jakim olejem jest zalany mój motorek orginalnie

> (chodzi mi o to czy to jest mineralny czy syntetyk), i czy

> należy wmienić olej już teraz czy czekaćdo przeglądu za pół roku

> (sądzę ze będę miał wtedy przejechane około 11.000 km)

A powiedz jak tam w twinportach ze zuzyciem oleju tez tak chlaja jak 16V czy juz poradzili sobie z tym problemem.

Napisano

> A powiedz jak tam w twinportach ze zuzyciem oleju tez tak chlaja jak

> 16V czy juz poradzili sobie z tym problemem.

U mnie w 1.4 16v 6000km od nowości i jeszcze grama oleum nie wziął pewnie mu nie smakuje jeszcze 270751858-jezyk.gif

Napisano

Witajcie! Wydaje mi się, że olej 5W50 będzie raczej "rzadszy" od 5W40, ponieważ ma od niego większą lepkość mierzoną w mm/s, co jest prędkością wypływania oleju podczas badania przez określoną wg normy rurkę, czy kapilarę... nie pamietam dokładnie. A logiczne jest, że olej szybciej wypływający jest rzadszy. To tytułem sprostowania.

Do silników benzynowych Opel zaleca oleje o klasie lepkości SAE 5Wx, 10Wx oraz 15Wx, gdzie x=30 lub więcej. Wynika z tego, że zarówno olej 5W40 jak i 5W50 są odpowiednie. Ale kupując olej należy się kierować również normą ACEA, i tu Opel zaleca oleje o oznaczeniu ACEA A3-98/B3-98. Natomiast najlepsze oleje to te, oznaczone wg klasyfikacji jakościowej API Sx, gdzie x=L, J (im wyższa wg alfabetu, tym lepszy olej). Ja uzywam oleju syntetycznego wyłącznie o oznaczeniach SAE 5W40, ACEA A3-98/B3-98, API SJ/SL (wszystkie muszą występować!!!). Pozdrawiam.

Napisano

> A powiedz jak tam w twinportach ze zuzyciem oleju tez tak chlaja jak

> 16V czy juz poradzili sobie z tym problemem.

ee ja mam zwykle 16v (z16xe) i nic nie chla... ale ma dopiero 20kkm zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.