Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renaulation - czyli rewolucja wg Renault - za Megane 30% więcej $$$

Featured Replies

Napisano
Nie dalej jak 2 tyg. temu miałem nowe Megane 1.5 dCi na 2 doby do swojej dyspozycji jako testowe, auto nowe, z przebiegiem 350km. W dwa dni zrobiłem nim trochę ponad 250km. Nie wiem jaka to była dokładnie wersja ale katalogowo trochę ponad 95tys. kosztowała. Powiem tak, w środku poza konsolą środkową to czułem się jak w starej skodzie Felicji, prawie wszędzie plastik, skrzypienie deski rozdzielczej, ogólnie tragedia. Jak bym był na etapie zakupu to w tym momencie zastanowił bym się czy bym był w stanie przeboleć to za ok 60tys. Silniczek jak na 115km chodził wyjątkowo żwawo, ładnie się zbierał, niskie spalanie, to do zaakceptowania w stosunku do wykonania wnętrza.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Po 2 letniej przygodzie z ostatnim scenicem grand 1.6 biturbo D złego slowa nie powiem.

Jakby żona znowu potrzebował auta 7 os to byłby to prawdopodobnie espase.

Wysłane z tel.

Napisano
W dniu 28.12.2020 o 13:06, maro_t napisał:

w samym chodzeniu pod prąd nie ma nic złego, a nawet jest to pożądane, ale z tego musi coś wychodzić ciekawego, a u Mazdy ciekawe są obecnie tylko ceny ;]

i rdza 😁

Napisano
4 godziny temu, ppmarian napisał:

Po 2 letniej przygodzie z ostatnim scenicem grand 1.6 biturbo D złego slowa nie powiem.

Jakby żona znowu potrzebował auta 7 os to byłby to prawdopodobnie espase.

Wysłane z tel.

No ja też na testy takie Megane miałem i byłem bardzo miło zaskoczony właśnie 😉 cicho , wygodnie , nic nie trzeszczy , 

Napisano
8 godzin temu, wujek napisał:

Jeszcze pare lat temu widywalem sporo nowych Subaru na ulicy teraz nie wiem z czego zyja dilerzy. Kwestia czasu i sie zwina.

Z widywanych przeze mnie na ulicy w miarę nowych Subaru pewnie z 99% zza wielkiej wody pochodzi.

Napisano
28 minut temu, ZUBERTO napisał:

Z widywanych przeze mnie na ulicy w miarę nowych Subaru pewnie z 99% zza wielkiej wody pochodzi.

Ludzie pewnie sentyment czuja bo jezdzili poprzednimi modelami w PL. Niestety obecnie silnikowo Subaru w wersjach EU wypada slabo.

Napisano
  • Autor

I pojawila sie pierwsza nieoficjalna lista Vive La Renaulution!

Czesc juz dawno podejrzewana o spisek...

3c3f72b050666fe19186d9ecff2b372a.jpg

Obywatele ktorzy nie mysla poprawnie:

- obywatel Twingo,
- ob. Talisman,
- ob. Megane GrandCoupé,
- ob Grand Scenic,
- ob Koloes,
- ob Zoe
- ob Kadjar
- ob Alaskan
- ob Espace.

Do egzekucji obywatele!...

470ac801ff041a7b04db923169f3cb39.jpg

Obywatel Scenic do re-edukacji.

Znaczy ma sie identyfikowac nie jako MPV, tylko 3 rzedowy SUV, ktory ma zastąpić zgilotywanego obywatela Kalosz.

Edit: wiecej info:
- koszt operacyjny ma zejść $2.4bil w dół.

-6-8 glownych projektów przyszłych aut zabitych.

- natychmiastowa 'rewizja kosztow', ceny aut w gore tak aby w 2023 miec $$$,

- wieksze rozróżnienie miedzy Dacia a Renault,

- niedupuszczenie do tego co VAG ma ze Skoda, ze wybiera tańszy produkt, zamiast VeeDud...

- wieksze wykorzystanie produkcji made in China do klepania Dacia i import do EU,
(Cel: Obniżenie kosztu klepania na sztuke wraz z podniesieniem ceny dla klienta w EU)

- ograniczenie segmentu B (Clio???), jesli koszt % na sztuke nie da sie zmienic, eliminacja.

- segment C i SUV-C ma byc podstawa maszynki do robienia $$$, gdzie Renault bedzie zadalo ceny premium, szczególnie za SUV i C w Crossover.

- Renault ma byc jak Pug w % zysku na sztuke wyklepanego auta.

- Dacia ma byc jak Citroen w % zysku na sztuke wyklepanego auta.

- Alpine przetrwa (narazie) , ale dostanie swój budget czyli ma byc finasowo samowystarczalne, jesli nie to 'Viva la revolution' przyjdzie i obywatel Alpine straci głowę.

- wzmocnenie JV z Brilliance Jinbei w China, szczegolnie w autach dostawczych (jak ????),

- koncentracja na recycling baterii z EV i ich odsprzedaży,

- koncentracja na zwiekszeniu EV czesci OEM z partnerów Made in China....

Riceburner[emoji500][emoji627] GR-FOUR[emoji964]

Napisano
W dniu 27.12.2020 o 06:39, OZI napisał:

Viva la Renaulution!!!🤏emoji2532.png

W tytule Ci wyszła literówka i jest Renaulation. Czy to od "cancellation?

:hehe:

Napisano
  • Autor

W tytule Ci wyszła literówka i jest Renaulation. Czy to od "cancellation?
:hehe:

Chyba sie po prostu 'ye-p-łem' [emoji56]

f3d9770315574797f09b8e3b7cdcca39.jpg

Juz sam nie wiem, która wersja rewolucji jest poprawna czy ta ENG czy ta F , ale jak coraz więcej wycieka i coraz wiecej o niej czytam, to mi się coraz bardziej podoba ...

Beda jeczec za Ghosn, i sądzę że historia go dobrze oceni...

Jemu tez się ta rewolucja 'podoba' [emoji2957]

Napisano
4 godziny temu, OZI napisał:

- wzmocnenie JV z Brilliance Jinbei w China, szczegolnie w autach dostawczych (jak ????),

Rebranding i Traffic oraz Master klepane u nich.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

I podsumowanie juz po oficjalnej info.

Investorzy generalnie nie sa przekonani, ze plan wypali.... ale...

2bbbb3f2e878cdec9c1110b30dbd96bf.jpg

Pozytywy: [emoji106]
- Dacia & Lada polaczone w jedno.

- 19 nowych modeli do 2025, 14 z ktorych okreslane sa jako 'bazowe do przetrwania'

- 7 tych modeli ma byc pelnymi EV - na EU,
- 2 maja byc w segmencie B(Renault 5 I Dacia)

- koncentracja na Lada-Dacia aby zarabialy 2x tyle w grupie Renault, 10 nowych modeli (z tych 19) w Dacia, Lada,

- koncentracja na Lada-Dacia szczegolnie na rynkach Rossija,[emoji635] Salsa Brasil[emoji1054] z ICE.

- podboj nowych segmentow z Dacia-Lada,

- 85% wszelkich komponentow ma byc identyczne miedzy Dacia a Lada,

Neutralne:[emoji678]️
- repozycja Renault z segmentu B do Segmentu C

30% sprzedazy Renault to auta male (wg EU clasyfikacji B) typu Clio.

Segment C- Compact daje jednak Renault 30% wiecej marzy na sztuke.

Dlatego pozostana tylko 2 male auta, z Renault 5 majacym byc glownym przywodca nowego ataku na segment B, z odpowiednia cena oczywiscie.

- reorganizacja EU operacji, aby wykorzystac 'koszt pracy' Lada w Matioszcze Rossija a Dacia w Rumunia & Maroko - do obslugi EU klienta, gdzie koszt pracy jest min 25% tanszy na sztuke wyklepanego auta

- wieksza utylizacja Made in China parterow w Dacia, np nowa Dacia EV ma byc 100% Made in China

(Neutralne bo mimo tego, ze prace straca ludzie w F, E etc, to produkt koncowy powinien byc tanszy dla klienta)

Negatywy: [emoji90][emoji90][emoji90]

- obciecie klepania z 4mil sztuk (2019) do 3.1mil w (2025), a wiec co 4 Renault nie wyjedzie z fabryki.

- wzrost marzy do min 5%

Czyli Ctrl+v, Ctrl+c Mary z GM.

Obrazowo wg Renault co to oznacza dla klienta:

Wyzsza cena ostateczna auta do zaplaty.

Wg Renault srednia cena Renault w EU za jaka klient wyjechal to w 2019 bylo 20k ojro. [emoji1099]

Do 2023 minimalna wartosc ma wyniesc 23,700 ojro.

W 2025 EU klient ma zaplacic 27k ojro za podobny produkt.

Czyli znow przykladowo (wg Renault a nie Ozi) mowimy tu o Megane.

Wg. De Meo 'przyszle ceny Renault w klasie compact [emoji2398] lub sredniej (C-SUV) , hybryd lub EV beda kosztowac ok 50,000 ojro lub troche mniej, poniewaz bedzie to 'typowy' budget klienta Renault.

Zarowno srednia cena auta jak I segmentowa cena auta ma byc min 25-30% wyzsza w 4 lata.

- Renault w EU ma byc Premium, (pomiedzy Audi a VeeDud), Dacia dla luda aka Skoda

- ani razu Nissan nie zostal wspomniany, wiec nie wiadomo jaka jest przyszlosc dla calego Ren-Nis-Mitsu

[emoji387][emoji389][emoji383]
Ocena bankow a nie moja.

- plan ryzykowny,
- plan skazany na porazke,
- plan malo ambitny

Np taki Nord LB - popularny bank investycyjny w EU.

'Opuszczenie strategi skierowanej na % udzial w rynku na rzecz zwiekszenia marzy jest bardzo ryzykowne dla Grupy Renault, ktora nie ma ma rozpoznawalnej marki premium.

Wyglada, ze cala strategia jest nieprzymyslana, I jest tylko (achtung jak nie lubiec D Banku ) 'marketingowym gadaniem o zlych czasach' aby podniesc ceny.

Trudno oczekiwac, ze klient Renault nagle zacznie placic wiecej.

Co jest rowniez niepokajace, wydaje sie ze zwiazek Nissan Renault jest bardzo niestabilny.

Napisano

Ten plan ma jedna zasadnicza wade juz widze ludzi w kolejkach do salonu po nowego Renault za 50k Euro :hehe: Lada i Dacia to rozumiem i tu plan sie uda, co do Renault to nie wiem. Juz teraz widac jak sie sprzedaja drogie auta... Talisamana nie widac, Koleos i Kajar daleko w tyle za innymi markami. Bye bye Renault. Premium z laguny chca zrobic :facepalm:

Napisano
  • Autor
Ten plan ma jedna zasadnicza wade juz widze ludzi w kolejkach do salonu po nowego Renault za 50k Euro default_hehe.gif Lada i Dacia to rozumiem i tu plan sie uda, co do Renault to nie wiem. Juz teraz widac jak sie sprzedaja drogie auta... Talisamana nie widac, Koleos i Kajar daleko w tyle za innymi markami. Bye bye Renault. Premium z laguny chca zrobic default_facepalm%5B1%5D.gif

Ten plan ma jedna zasadnicza wade juz widze ludzi w kolejkach do salonu po nowego Renault za 50k Euro default_hehe.gif Lada i Dacia to rozumiem i tu plan sie uda, co do Renault to nie wiem. Juz teraz widac jak sie sprzedaja drogie auta... Talisamana nie widac, Koleos i Kajar daleko w tyle za innymi markami. Bye bye Renault. Premium z laguny chca zrobic default_facepalm%5B1%5D.gif

Ja to czytam tak, i poświęciłem z 2h na czytanie i oglądanie wypocin CEO... jestem kretynem ....

Dla EU Dacia stanie się Renault, nie ważne gdzie będzie klepana.

Jeśli wszyscy będą podnosić ceny, a będą bo koszt EU regulacji wzrasta, to Dacia ma osiągnąć obecna cenę Renault - średnio 20k ojro na transakcji.

Renault de facto jeśli po za F nie zostanie uznane za Premium - stad odwołanie do marketingu ‘uczuc’ - (kupujesz nowe Renault 5), ma byc Premium I tyle.

Znow jeśli wszyscy będą podnosić ceny - te 50k ojro nie jest wyciągnięte z tylka tylko skąd to wzięli... - to rzeczywiście ograniczenie produkcji o 1/4 ma sens.

Ale jeśli to nie wypali, i rząd F nie będzie wiecznie wyciągał Renault, to ten plan jest ostatnim rozdziałem Renault.

Wyglada, jednak ze Carlos nie był głupcem, i widział ze tylko połączony Renault Nissan Mitsu jest wstanie rozłożyć koszt....

Ironia - próbują zdemolować wszystko, co dawało im $$$ przez lata po tym jak ich z szamba wyciągnął, musi się śmiać w tył Libanie..

23ffc631410366e9b2d61ad62c32c510.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
Napisano

Niestety jak coś jest państwowe to jest jak jest. Ja bym szedł w inną, stronę no ale nie jestem CEO. 

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.