Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyta gazowa Solgaz

Featured Replies

Napisano

Płyta gazowa pod szklem.

Czy jest jakiś użytkownik tego wynalazku?

Internet i opinie są raczej na nie. Kosztuje sporo i nie wiem czy warto iść w taki sprzęt?

Chętnie bym wysłuchał opinii użytkownika.

Napisano

A może być opinia serwisanta? 😎

Bardzo usterkowa jak źle ją zamontujesz. W meblach muszą od frontu pod blatem otwory wentylacyjne, wtedy działa bez problemu.

Po ok. 2-3 latach może paść cewka zapłonowa, koszt ok. 80 zł, ale to zależy od sposobu eksploatacji.

Generalnie jak dla mnie mega rozwiązanie, bo przede wszystkim nie masz otwartego płomienia 👍

Drugi plus jest taki, że żona Ci nie zaklei mleczkiem dysz gazowych, moja bynajmniej tak robi jak myje gazówkę ☹️

Napisano
2 godziny temu, Randar napisał:

Nie jestem ale  byłem. Szczęśliwie udało się sprzedać. Tu masz moje uwagi co do tego rozwiązania:

Edytowane przez shapyr

Napisano
2 godziny temu, Randar napisał:

Płyta gazowa pod szklem.

Internet i opinie są raczej na nie. Kosztuje sporo i nie wiem czy warto iść w taki sprzęt?

Chętnie bym wysłuchał opinii użytkownika.

Mam od 5 lat, póki co mieszane uczucia. Wygląda super, zużywa mniej gazu, nie opala garnków, nie ma żadnych oparów.  Z minusów strasznie wolno się nagrzewa, żona narzeka że się żle czyści bo wysoka temp sprzyja krystalizacji i przypalaniu na jej powierzchni, ale to samo jest w kuchenkach ceramicznych. Dość szybko zeszła farba i po roku musiał serwis przyjechać.

Po 3 latach pękła z boku więc musiałem wymienić całą górę (ok 500zł), podobno ma bardzo delikatne boki, wystarczy lekko zaczepić i pęka. Mało kto ją sprzedaje, bo jest kiepska współpraca z producentem (tak słyszałem od sprzedawców).  Kupiłęm jeszcze okap tej firmy, bo mi się podobał i pasował z inteligentnego to ma tylko nazwę, chciałem go nawet zwrócić ale producent (i sprzedawca) zlał mnie. Drugi raz raczej bym nie kupił ani kuchenki ani okapu.

Napisano
  • Autor
3 godziny temu, technix napisał:

A może być opinia serwisanta? 😎

Bardzo usterkowa jak źle ją zamontujesz. W meblach muszą od frontu pod blatem otwory wentylacyjne, wtedy działa bez problemu.

Po ok. 2-3 latach może paść cewka zapłonowa, koszt ok. 80 zł, ale to zależy od sposobu eksploatacji.

Generalnie jak dla mnie mega rozwiązanie, bo przede wszystkim nie masz otwartego płomienia 👍

Drugi plus jest taki, że żona Ci nie zaklei mleczkiem dysz gazowych, moja bynajmniej tak robi jak myje gazówkę ☹️

Montażu się nie boję, sporo kuchenek podłączyłem w życiu. Swego czasu pracowałem przy gazie ;). 

Rozważam remont kuchni za jakiś czas i pojawił się pomysł na taką kuchenkę ale mam sporo obaw. Kosztuje to chore pieniądze i i nie chciałbym umoczyć tej kasy a potem żona mnie udusi.

Zwykła płyta gazowa jest od lat, drobnych usterek się nie boje bo sam ogarnę serwis. Ten Solgaz budzi obawy o funkcjonalność i codzienne użytkowanie. Ludzie piszą, że awaryjna i ze straszeni długo gotuje. No i do tego duża bezwładność termiczna.     

Napisano
  • Autor
Godzinę temu, sherif napisał:

Mam od 5 lat, póki co mieszane uczucia. Wygląda super, zużywa mniej gazu, nie opala garnków, nie ma żadnych oparów.  Z minusów strasznie wolno się nagrzewa, żona narzeka że się żle czyści bo wysoka temp sprzyja krystalizacji i przypalaniu na jej powierzchni, ale to samo jest w kuchenkach ceramicznych. Dość szybko zeszła farba i po roku musiał serwis przyjechać.

Po 3 latach pękła z boku więc musiałem wymienić całą górę (ok 500zł), podobno ma bardzo delikatne boki, wystarczy lekko zaczepić i pęka. Mało kto ją sprzedaje, bo jest kiepska współpraca z producentem (tak słyszałem od sprzedawców).  Kupiłęm jeszcze okap tej firmy, bo mi się podobał i pasował z inteligentnego to ma tylko nazwę, chciałem go nawet zwrócić ale producent (i sprzedawca) zlał mnie. Drugi raz raczej bym nie kupił ani kuchenki ani okapu.

No właśnie w internecie dużo negatywnych opinii ... chyba odpuszczę temat :panic:

Napisano

Jeżeli przyłącze elektrycze pozwala Ci na indukcję, to tematu nie ma.

Jeśli nie , to uważam to za bardzo dobre rozwiązanie, przede wszystkim dużo bezpieczniejsze od tradycyjnej kuchni

Napisano
  • Autor
3 minuty temu, technix napisał:

Jeżeli przyłącze elektrycze pozwala Ci na indukcję, to tematu nie ma.

Jeśli nie , to uważam to za bardzo dobre rozwiązanie, przede wszystkim dużo bezpieczniejsze od tradycyjnej kuchni

Gotowanie na prądzie niestety odpada. O jakim wzroście bezpieczeństwa piszesz? 

Dzieci małych nie ma, dużych zresztą też. Na czy polega wyższość tej pod szkłem? 

Napisano

No właśnie nad tym co napisałeś.

Jak prąd odpada, to chyba już pytań nie, zostaje SOLGAZ

Ot, choćby ze względu, że ładniejsze jest

Napisano
Godzinę temu, technix napisał:

Ot, choćby ze względu, że ładniejsze jest

I jak dla mnie na tym zalety się kończą.

Napisano
3 godziny temu, Randar napisał:

No właśnie w internecie dużo negatywnych opinii ... chyba odpuszczę temat :panic:

Wcześniej jak kupowałem to były przeważnie pozytywne opinie, ludzie mieli już trochę lat i zero problemów. Coś natomiast pozmieniali i stąd te problemy.

Aha wkurzające jest też sterowanie mocą, bo jak w normalnej kuchence steruje się dopływem gazu przez zaworek to tutaj jest stały strumień per palnik. Reguluje się przez on/off grzania. Na początku trochę to irytujące było bo iskrownik chodzi co chwila, później się przyzwyczailiśmy.

Napisano

Ale doprosić się o naprawę gwarancyjną to już duży sukces. Moja mama ma teki wynalazek, ale serwisant prze ponad pół roku nie miał czasu przyjechać na kolejną naprawę gwarancyjną i w końcu gwarancja minęła, a płyta dalej jest uszkodzona. Z tego co pamiętam to właśnie problemy z zapaleniem jednego z palników.

Napisano
W dniu 28.03.2021 o 14:37, Randar napisał:

Gotowanie na prądzie niestety odpada.  

Dlaczego odpada?

Ja nie widzę żadnej praktycznej przewagi takie płyty nad indukcją.

Chyba, że faktycznie instalacja elektryczna nie pozwala na indukcję.

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, marcinur napisał:

Chyba, że faktycznie instalacja elektryczna nie pozwala na indukcję.

Dokładnie tak

• 4 lata później...
Napisano
W dniu 27.03.2026 o 13:17, Karolina8616 napisał:

Technicznie to jest bliżej ceramiki niż gazu w użytkowaniu.
Plus to czyszczenie i bezpieczeństwo, minus to konieczność przyzwyczajenia się.
U mnie Dynacook daje radę, ale to nie jest plug&play. Mam już kilka lat (z 6) i jestem bardzo zadowolona, zero usterek

A na minus, że spaliny idą na kuchnie.

Jak badali jakość powietrza w kuchni z kuchenką gazową to okazało się, że zdrowiej jest w smogu na skrzyżowaniu w centrum stać, niż być w mieszkaniu z kuchnia gazową. Tak samo palenie świec w domu to smog i cząstki stałe przekroczone o tysiące %.

Napisano
W dniu 28.03.2021 o 14:25, Randar napisał:

Zwykła płyta gazowa jest od lat, drobnych usterek się nie boje bo sam ogarnę serwis. Ten Solgaz budzi obawy o funkcjonalność i codzienne użytkowanie. Ludzie piszą, że awaryjna i ze straszeni długo gotuje. No i do tego duża bezwładność termiczna.     

wygląda, że to rozwiązanie, które jest pozbawione zalet gotowania na gazie, za to ma wszystkie wady płyty ceramicznej zlosnik

Taka odwrotność win-win.

Napisano
Godzinę temu, bergerac napisał:

wygląda, że to rozwiązanie, które jest pozbawione zalet gotowania na gazie, za to ma wszystkie wady płyty ceramicznej zlosnik

Taka odwrotność win-win.

Ja chwaliłem sobie standardowe palniki na płycie szklanej i na niej ustawione na klasyczne, metalowe podstawy pod garnki. Córka dalej takiej płyty używa w bloku, gdzie jest gaz, ale słabe zasilanie w prąd ok

Napisano
17 minut temu, Karolina8616 napisał:

co do spalin to są w każdej płycie gazowej – to fizyka spalania, nie kwestia modelu 🙂
Różnica jest taka, że w gazie pod szkłem spalanie odbywa się w zamkniętej komorze i jest bardziej kontrolowane.
Przy normalnej wentylacji kuchni nie ma tu nic nadzwyczajnego względem klasycznego gazu.

...

Miałam i normalną płytę i indukcję (pomyłka na maxa) oraz tą z gazem pod szkłem. Trzeba się do niej przyzwyczaić, ale łatwo się sprząta, jak dla mnie (od 6 lat używam) bezusterkowa w porównaniu do indukcji.

Sprzedajesz je, będą zniżki dla AK?

Napisano
36 minut temu, rwIcIk napisał:

Sprzedajesz je, będą zniżki dla AK?

Haha, nie sprzedaję 😄
Po prostu przerobiłam temat u siebie przy remoncie i trochę się naszukałam, bo tych płyt nie ma dużo na rynku. A zniżkę też bym chętnie przygarnęła;p

Napisano
10 minut temu, Karolina8616 napisał:

Haha, nie sprzedaję 😄
Po prostu przerobiłam temat u siebie przy remoncie i trochę się naszukałam, bo tych płyt nie ma dużo na rynku. A zniżkę też bym chętnie przygarnęła;p

A jakie są minusy płyty indukcyjnej?

Napisano
Godzinę temu, rwIcIk napisał:

A jakie są minusy płyty indukcyjnej?

miałam Amicę, ale nie pamiętam modelu. Miałam straszne problemy z mocą, mogłam używać tylko jednego jednocześnie, albo dwóch na połowie mocy...3 razy wzywałam do tego ekipę.. z ubezpieczenia to powiedzieli, że wentylator, po wymianie dalej nie działało, potem "magik" - elektryk z polecenia - że niby źle podłączone - to skasował mnie i nic nie naprawił, a potem sąsiad i funkcjonowało na jednym palniku tylko właśnie, ale przy przegrzaniu hipotetycznym (bo urządzenie tak wychwytywało - podczas gotowania makaronu na 5ce) i tak się wyłączało. Nie miałam z żadnym sprzętem nigdy tyle "atrakcji"....skończyło się na tym, że nie próbowałam niczego gotować ani smażyć, co by wymagało większego czasu niż 20 minut..