Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piec indukcyjny czy pompa ciepła ?

Featured Replies

Napisano

Witam,

czy są tu ludzie mający na dachu fotowoltaikę i do tego ogrzewający dom piecem indukcyjnym ?

Muszę zdecydować czy montować piec indukcyjny czy pompę ciepła, może ktoś z praktyką po ludzku podpowie.

Napisano

Piec (kocioł) inwestycyjnie najtańszy - to tylko grzałka plus prosty sterownik, za to najdroższy w eksploatacji - tak jak każde urządzenie z COP równym 1.

PC inwestycyjnie najdroższa, ale najtańsza w eksploatacji, jest szansa że produkcja z PV w znacznej części pokryje jej zapotrzebowanie.

Napisano
6 godzin temu, Ecotec napisał:

Witam,

czy są tu ludzie mający na dachu fotowoltaikę i do tego ogrzewający dom piecem indukcyjnym ?

Muszę zdecydować czy montować piec indukcyjny czy pompę ciepła, może ktoś z praktyką po ludzku podpowie.

Musisz policzyć ile energii zużywa dom plus do tego ogrzewanie. 

Raczej wątpliwe, by kocioł indukcyjny (bądź z grzałką, bo sprawność podobna) opędził się prądem z paneli, chyba, ze dom nieduży/dobrze docieplony a paneli sporo...

Napisano
10 godzin temu, volf6 napisał:

Raczej wątpliwe, by kocioł indukcyjny (bądź z grzałką, bo sprawność podobna) opędził się prądem z paneli, chyba, ze dom nieduży/dobrze docieplony a paneli sporo...

Kwestia bilansu co się bardziej opłaci: więcej PV na potrzeby kotła vs mnie paneli + pompa np z COP 1:4. Imho to drugie jakby przyjąć że 1kWp paneli kosztuje ok 5kzł.

Napisano
3 godziny temu, sherif napisał:

pompa np z COP 1:4.

To w ogóle realne, bo tutaj wychodzi COP 1:2;]

Napisano

Nie ma sensu opierać się na wskazaniach wyprodukowanego ciepła - pompy liczą je na zasadzie algorytmu. Ba - niektóre nawet nie zliczają poprawnie zużytego prądu. Zwłaszcza że urządzenie na filmie nawet nie stało obok porządnej pompy ciepła...

Napisano
6 godzin temu, volf6 napisał:

Kiedyś czytałem opinię z użytkowania o 1:3, więc pewnie obecnie 1:4 da się zrobić. Tutaj pewnie trzeba by się wgłębić w dane rozwiązanie i zrobić pewne założenia, podobnie zresztą jak z PV. Generalnie o ludziach co mają PV i pompy słyszałem / mam takich wśród znajomych, za to rozwiązania zwykłego grzania z PV jakoś nie spotkałem jeszcze ;).

Napisano
7 godzin temu, volf6 napisał:

U mnie wychodzi 1:2,5 - 1:3

Dla wydajności pompy ciepła najgorsze są zarówno niskie temperatury jak i te w okolicy zera przydużej wilgotności - wówczas wymiennik często się rozmraża.

Napisano
W dniu 22.04.2021 o 19:43, Ecotec napisał:

piecem indukcyjnym

Ale wiesz, że to zwykła grzałka (w przybliżeniu) w wypasionym opakowaniu marketingowym. To już lepiej kupić zwykły kocioł elektryczny niż to ustrojstwo.

Muszę zdecydować czy montować piec indukcyjny czy pompę ciepła

Musisz to po prostu policzyć. Piec indukcyjny czy tam kocioł elektryczny ma sprawność COP=1, pompa średnio w okolicach 3 (chyba?). Czyli pompa zużyje 3 razy mniej energii na ogrzanie budynku.

Napisano

Bierz dobrej klasy pompę, kocioł elektryczny to chyba jakbyś miał dom pasywny, by dogrzać w razie srogiej zimy...

Napisano

ogrzewający dom piecem indukcyjnym

Zawsze mnie dziwi, jako inżyniera z dwoma specjalizacjami, jak na rynku mogą istnieć firmy sprzedające za worek złota skomplikowane układy o sprawności zapewne niższej niż grzałki za 200 zł.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.