Jump to content

Motorówka Selco 15 Selsport

Recommended Posts

Jak mawiają facet jest jak dziecko tylko z wiekiem zabawki stają się bardziej wymagające. A na poważnie prezent na czterdziestkę :cool:

Do rzeczy Łupinka z stoczni  Selco Lysaker Norway mało popularna w Pl wręcz nierozpoznawalna drążąc temat okazuje sie że jest to jedyny egzemplarz w PL zarejestrowany z tej Stoczni, ogólnie jest ich  mało i wykopanie jakichkolwiek informacji z neta zajmuje sporo czasu. Rok produkcji 1965. skorupa w oryginale środek niestety był przerobiony na potrzeby poprzedniego użytkownika jakim był OSP dlatego wnętrze jest nowe zrobione pod siebie a że szkutnikiem nie jestem to jest kilka niedociągnięć , chociaż porównując ich prace żle nie wyszło . 

IMG20210527170652.jpg

IMG20210527170718.jpg

• Like 4

tak wyglądają 56 letnie chromy kiedyś liczyła sie jakość nie cena 

Nawet zachowała sie tabliczka znamionowa :bzik: gdzie pierwsze cyfry przed nr seryjnym oznaczaja rok prod. 

IMG20210527170902.jpg

IMG20210527170740.jpg

• Like 7

• 2 months later...
1 godzinę temu, chris_66 napisał:

zaskoczyłeś mnie lekko :old:

piękna sztuka :oki: chociaż klasyka to bym się spodziewał drewnianego RIVA Aquarama :mlot:ale rozumiem , że to będzie na pięćdziesiątkę :cycki:

nie tylko Ciebie. Plan jest by łajba przez zimę przeszła metamorfozę :) prawdopodobnie zostanie ze mna na dłużej przez to że jest rodzynek. 

Edited by szyman

• 1 month later...
W dniu 15.08.2021 o 21:35, szyman napisał:

nie tylko Ciebie. Plan jest by łajba przez zimę przeszła metamorfozę :) prawdopodobnie zostanie ze mna na dłużej przez to że jest rodzynek. 

To przekładkę zrób, bo masz kierownik nie po tej stronie. ;)

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 weeks later...
3 godziny temu, Ariibyd napisał:

A ten gruby remont to czym podyktowany jest...?

Było aż tak źle z łódką...

Właśnie nie i jak na swoje lata było wręcz bardzo dobrze. Jedynie pawęż była do wymiany. Ale podłoga w jednym miejscu się uginała więc wpadłem na pomysł otwarcia i sprawdzenia co pod nią, jak to zrobiłem to wpadłem na kolejny pomysł czemu nie zrobić gruntownej odbudowy :pad::sciana: Jedyny plus całej operacji że wiem co mam i tak zrobionych (odbudowanych) łodzi jest bardzo mało. 

W dniu 6.02.2022 o 20:20, szyman napisał:

Właśnie nie i jak na swoje lata było wręcz bardzo dobrze. Jedynie pawęż była do wymiany. Ale podłoga w jednym miejscu się uginała więc wpadłem na pomysł otwarcia i sprawdzenia co pod nią, jak to zrobiłem to wpadłem na kolejny pomysł czemu nie zrobić gruntownej odbudowy :pad::sciana: Jedyny plus całej operacji że wiem co mam i tak zrobionych (odbudowanych) łodzi jest bardzo mało. 

No, ale teraz to już to co zrobiłeś to chyba.... jak się mówi "do usranej śmierci" ;) .... będzie działać 

7 godzin temu, Ariibyd napisał:

No, ale teraz to już to co zrobiłeś to chyba.... jak się mówi "do usranej śmierci" ;) .... będzie działać 

Jak powiedział znajomy szkutnik teraz jedynie to tylko uszkodzenie mechaniczne może uszkodzić łajbę. W tej chwili zbliżam sie do najprzyjemniejszego etapu odbudowy. Malowanie, uzbrajanie, montaż armatury  :)

14 godzin temu, szyman napisał:

Jak powiedział znajomy szkutnik teraz jedynie to tylko uszkodzenie mechaniczne może uszkodzić łajbę. W tej chwili zbliżam sie do najprzyjemniejszego etapu odbudowy. Malowanie, uzbrajanie, montaż armatury  :)

Wstaw tam jakiś sensowny silnik. ;)

• I love it 1

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
W dniu 5.03.2022 o 19:16, szyman napisał:

Efekt 4 miesięcznej pracy 😀. Zostało trysnąć bezbarwnym. I uzbrajamy krypę.

Kolor superowy :oki: jestem ciekaw jak się to na wodzie będzie prezentować :pstryk:

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...

Sprzęt zwodowany, przetestowany wrażenia jak najbardziej na plus dołożenie tych dodatkowych kilogramów  wyszło na korzyść . Zanurzenie zostało bez zmian przynajmniej Ja nie widzę różnicy.  I taka ciekawostka Jezioro Zegrzyńskie puste zero jakiejkolwiek jednostki pływającej :bzik: nie licząc mojej. 

IMG20220428122303.jpg

IMG20220428124535.jpg

Edited by szyman
  • Like 3

W dniu 28.04.2022 o 14:52, szyman napisał:

Sprzęt zwodowany, przetestowany wrażenia jak najbardziej na plus dołożenie tych dodatkowych kilogramów  wyszło na korzyść . Zanurzenie zostało bez zmian przynajmniej Ja nie widzę różnicy.  I taka ciekawostka Jezioro Zegrzyńskie puste zero jakiejkolwiek jednostki pływającej :bzik: nie licząc mojej. 

IMG20220428122303.jpg

IMG20220428124535.jpg

Super... fajna zabawka, ciesz się jak możesz z tego cuda.

W dniu 1.05.2022 o 14:17, szyman napisał:

Korzystamy właśnie jesteśmy na Warmii. A za trzy lata będzie zmiennik.

IMG20220501125440.jpg

IMG20220501125225.jpg

Zrywka.:oki:

• Like 1

• 2 months later...
4 godziny temu, deszczowyRoman napisał:

Policja wodna/ straż sprawdza papiery łodzi/ sternika?

Warunkiem pływania po wodach Cro jest wykupienie wieniety w kapinacie dla silnika powyżej 25KM potrzebne jest OC tam sprawdzają dokumenty. Na wodzie jak przestrzegasz przepisów to nie masz co obawiać się kontroli. 

• 5 months later...
  • 1 month later...

Jako że silnik nie pasował wizualnie do reszty postanowiłem go odświeżyć. Zakładając że nie jestem z zawodu lakiernikiem i nie mam kabiny to wyszło  dobrze do tego stopnia że szkoda go wodować 

20230217_113606.jpg

20230217_205932.jpg

20230218_103642.jpg

20230218_174055.jpg

• Like 2

• 4 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
W dniu 27.05.2021 o 21:30, szyman napisał:

Jak mawiają facet jest jak dziecko tylko z wiekiem zabawki stają się bardziej wymagające. A na poważnie prezent na czterdziestkę :cool:

Do rzeczy Łupinka z stoczni  Selco Lysaker Norway mało popularna w Pl wręcz nierozpoznawalna drążąc temat okazuje sie że jest to jedyny egzemplarz w PL zarejestrowany z tej Stoczni, ogólnie jest ich  mało i wykopanie jakichkolwiek informacji z neta zajmuje sporo czasu. Rok produkcji 1965. skorupa w oryginale środek niestety był przerobiony na potrzeby poprzedniego użytkownika jakim był OSP dlatego wnętrze jest nowe zrobione pod siebie a że szkutnikiem nie jestem to jest kilka niedociągnięć , chociaż porównując ich prace żle nie wyszło . 

IMG20210527170652.jpg

IMG20210527170718.jpg

Tylkosilnik troszku mikry, mysle, ze 300 KM Merkury troche by ja bardziej pogonil  

W dniu 20.04.2023 o 16:46, Patryk SL napisał(a):

Tylkosilnik troszku mikry, mysle, ze 300 KM Merkury troche by ja bardziej pogonil  

W zupełności wystarczy. :ok:

• Like 1

W dniu 25.09.2021 o 17:06, kenickie napisał:

To przekładkę zrób, bo masz kierownik nie po tej stronie. ;)

W lajbach kierownica w 95 % lub wiecej kierownica jest po prawej stronie. Wywodzi sie to z Angli 

@szyman

Przejzalem foty imusze przyznac, ze naprawde faaaaajnie ja zrobiles. Widac, ze duzo serca wlozyles w wykonczenie.  

Mi sie podoba, mimo, ze silnik dalej maly ( 50 KM ? )

Pawez wytrzyma 70 wiec wiesz....  🤣

Edited by Patryk SL

4 godziny temu, Patryk SL napisał(a):

Mi sie podoba, mimo, ze silnik dalej maly ( 50 KM ? )

Pawez wytrzyma 70 wiec wiesz....  🤣

Silnik 60 KM 2T . Dwie osoby ciągnie na pływadle bez zająknięcia. Z pełnym ładunkiem 55Km/h osiąga. Wiadomo nie jest to skuter ale do moich potrzeb jest wystarczająca moc. :ok:

• Like 2
  • Thanks 1

32 minuty temu, szyman napisał:

Silnik 60 KM 2T . Dwie osoby ciągnie na pływadle bez zająknięcia. Z pełnym ładunkiem 55Km/h osiąga. Wiadomo nie jest to skuter ale do moich potrzeb jest wystarczająca moc. :ok:

Szczerze mowiac, to po gabarytach myslelem, ze  ma jedynie 40 KM ale fakt, 60 jest spoko.  A psina jakiej rasy, bo fajna !