Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głowica kaloryferowa

Featured Replies

Napisano

Heja,

takie oto głowice mam.

Niby chyba znam zasadę działania, tj. "jak zimno to i tak przepuszczaj trochę ciepła". Prawda?

Mogę je wymienić na coś niedziałającego w ten sposób? W jednym pokoju wyjątkowo przepuszcza nawet teraz, otwarte okno cały czas, chłodne noce.

Jest to totalnie bez sensu. Jak podejść do tematu? Co polecacie? Po prostu się to odkręca i przykręca inną? Nigdy nie miałem do czynienia z głowicami :)

ps: kojarzę, że przy odbiorze mieszkania były teksty, żeby tego nie wymieniać, a może nawet coś takiego w dokumentach jest napisane? Ale wiadomo..... ;)

obraz.png.6fc1b48d59624cecb7538956404be414.png

Napisano
16 minut temu, tomecki napisał:

Mogę je wymienić na coś niedziałającego w ten sposób? W jednym pokoju wyjątkowo przepuszcza nawet teraz, otwarte okno cały czas, chłodne noce.

Weź sobie z zerem albo z giwazdką. Ja powymieniałem, bo miałem dwie takie właśnie. Wziąłem Oventrop.

Napisano

To pokrętło łatwo wymienia się - po prostu odkręca.

Właściwy zawór z wystającym trzpieniem jest pod spodem - na nim może być jeszcze regulacja - tzw. kryza.

Pokrętła są różne - trzeba patrzeć na gwint i ile mm wystaje trzpień.

Być może masz źle dobrane to pokrętło.

Miałem przypadek, że tylko na 5 kaloryfer trochę grzał ;]

Napisano
1 minutę temu, rwIcIk napisał:

To pokrętło łatwo wymienia się - po prostu odkręca.

Właściwy zawór z wystającym trzpieniem jest pod spodem - na nim może być jeszcze regulacja - tzw. kryza.

Pokrętła są różne - trzeba patrzeć na gwint i ile mm wystaje trzpień.

Być może masz źle dobrane to pokrętło.

Miałem przypadek, że tylko na 5 kaloryfer trochę grzał ;]

Dlatego najlepiej jak miał np. Danfosa to niech weźmie Danfosa, ewentualnie sprawdzić typ tego "złącza", RA itd.

Napisano
1 godzinę temu, tomecki napisał:

ps: kojarzę, że przy odbiorze mieszkania były teksty, żeby tego nie wymieniać, a może nawet coś takiego w dokumentach jest napisane? Ale wiadomo..... ;)

może specjalnie dali taki na 2 żeby nie było korzystania z ciepła sąsiada za dużo

Napisano
  • Autor
5 minut temu, bielaPL napisał:

może specjalnie dali taki na 2 żeby nie było korzystania z ciepła sąsiada za dużo

możliwe ;]

Ale czas najwyższy to zmienić, nie będzie mnie tu kaloryfer w czerwcu chodzić....

W sumie pół zimy w sypialni mamy zawsze uchylone okno, a kaloryfer jest za komodą. Nigdy nie wpadłem, żeby sprawdzać jego temperaturę (całą zimę wyłączony ;] ), więc też nie wiem czy nie grzał jak szalony.

Godzinę temu, analyzer64 napisał:

Dlatego najlepiej jak miał np. Danfosa to niech weźmie Danfosa, ewentualnie sprawdzić typ tego "złącza", RA itd.

co, jak i gdzie sprawdzić? ;]

Napisano
19 minut temu, tomecki napisał:

możliwe ;]

Ale czas najwyższy to zmienić, nie będzie mnie tu kaloryfer w czerwcu chodzić....

W sumie pół zimy w sypialni mamy zawsze uchylone okno, a kaloryfer jest za komodą. Nigdy nie wpadłem, żeby sprawdzać jego temperaturę (całą zimę wyłączony ;] ), więc też nie wiem czy nie grzał jak szalony.

Najlepiej pomierzyć.

Na Allegro są rysunki, co mierzyć 

Napisano
23 minuty temu, tomecki napisał:

Ściągnij to najpierw ;]

https://www.tanie-ogrzewanie.pl/poradniki-abc/jaki-zawor-i-glowica-do-grzejnika.html

Możesz wkleić też zdjęcie, ja mam M30x1,5. :ok: 

Jak taki zawór masz to mogę polecić tego Oventropa:

https://allegro.pl/oferta/glowica-termostatyczna-uni-lh-m30x1-5-oventrop-8905442952

Napisano
3 godziny temu, tomecki napisał:

Odkręć głowicę, jedź do sklepu, pokaż pracownikowi i poproś o taką która będzie pasować, z opcją całkowitego zamknięcia. Może być tak, że będzie skala od ❄️ do 5, ale przed płatkiem będzie jeszcze 0 do którego można skręcić po kliknięciu blokady. Na pudełku będzie pewnie oznaczenie, że jest opcja "0".

Np. coś takiego, tylko złącze masz u siebie na pewno inne, bo to są jeszcze stare, żeliwne kaloryfery.

IMG_4492.jpg.b1fbd6b1c71e9c6e4affdadac2ac92bf.jpg

Napisano

Masz głowicę z gwintem do zaworu /wkładki R-AN jak Danfoss. Interesuje Cię głowica o nr 013g5115, taka wyglądem jak wkleił @camel00, tylko innny gwint. 

Z tym że jak będzie z okna wiało na głowicę, to poniżej 8° i tak się otworzy. 

Lepiej ogarnąć głowicę z czujnikiem wyniesionym ale modelu z głowy nie podam :bzik:

Edyta

No dobra 013g5012

Edytowane przez Artur_W_wa

Napisano

Kupić można i taką, są obrazki do których zaworów pasuje, są adaptery w zestawie 

https://allegro.pl/oferta/elektroniczna-glowica-termostatyczna-eq-3-model-l-7361237656

Mam też dwie takie tylko model N i je można skręcić do końca, baterie spokojnie 2 lata wytrzymują, bo tyle je mam i nie wymieniałem jeszcze.

Zależy co potrzeba, ja z początkiem od cyfry dwa miałem w kuchni i w łazience, więc wymieniłem na analogowe z gwiazdką i z zerem.

Podobno niektóre takie mają wewnątrz jakąś blokadę, którą można pokonać i skręcić dalej ale nie próbowałem.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Kup pasującą z gwiazdką. Nie ma bata, żeby grzała w chłodny dzień, ale w razie byś wyjechał i zostawił otwarte okno zimą, to grzejnik nie zamarznie i nie pęknie.

Poza tym dobrze jak od czasu do czasu puści trochę wody - zawór się nie zastoi, a i woda w grzejniki wymieni :)

Napisano
W dniu 2.06.2021 o 22:06, mayster_tcz napisał:

Kup pasującą z gwiazdką. Nie ma bata, żeby grzała w chłodny dzień, ale w razie byś wyjechał i zostawił otwarte okno zimą, to grzejnik nie zamarznie i nie pęknie.

Poza tym dobrze jak od czasu do czasu puści trochę wody - zawór się nie zastoi, a i woda w grzejniki wymieni :)

W dniu 2.06.2021 o 12:28, tomecki napisał:

Heja,

takie oto głowice mam.

Niby chyba znam zasadę działania, tj. "jak zimno to i tak przepuszczaj trochę ciepła". Prawda?

Jest to totalnie bez sensu. Jak podejść do tematu? Co polecacie? Po prostu się to odkręca i przykręca inną? Nigdy nie miałem do czynienia z głowicami :)

No dobra Panowie, ale jaką nastawioną temperaturę na pozycji 2 ma ta głowica @tomecki, że przy obecnych temperaturach na zewnątrz (zakładam, że i wewnątrz oraz to, że @tomecki nie jest zimnolubny i na klimie <20 stopni nie jedzie) cokolwiek przepuszcza?

PS. Właśnie doczytałem o otwartym oknie nocą, to pytanie nieaktualne.

Edytowane przez ZUBERTO

Napisano
14 godzin temu, ZUBERTO napisał:

No dobra Panowie, ale jaką nastawioną temperaturę na pozycji 2 ma ta głowica @tomecki, że przy obecnych temperaturach na zewnątrz (zakładam, że i wewnątrz oraz to, że @tomecki nie jest zimnolubny i na klimie <20 stopni nie jedzie) cokolwiek przepuszcza?

16-18°

14 godzin temu, ZUBERTO napisał:

PS. Właśnie doczytałem o otwartym oknie nocą, to pytanie nieaktualne.

Nie ma za co :oki:

Edytowane przez Artur_W_wa

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.