Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Laguna, Avensis, Scenic?

Featured Replies

Napisano

Szwagier szuka auta, bierze pod uwagę te 3 modele, który wybrać?

1. Laguna III Grandtour 2.0 140KM 2008r

2. Toyota Avensis kombi 1.8 128KM 2006r

3. Renault Grand Scenic 2.0 136KM 2007r

Auto będzie robiło pewnie max 10 tys km rocznie ale głównie po mieście. Szwagier otwiera małą działalność i dlatego musi mieć funkcjonalne auto. Dodatkowo nie wiadomo czy za jakiś czas nie będzie montował LPG. 

Co z tej trójcy polecacie najbardziej?

Napisano
5 godzin temu, mich89 napisał:

Szwagier szuka auta, bierze pod uwagę te 3 modele, który wybrać?

1. Laguna III Grandtour 2.0 140KM 2008r

2. Toyota Avensis kombi 1.8 128KM 2006r

3. Renault Grand Scenic 2.0 136KM 2007r

Auto będzie robiło pewnie max 10 tys km rocznie ale głównie po mieście. Szwagier otwiera małą działalność i dlatego musi mieć funkcjonalne auto. Dodatkowo nie wiadomo czy za jakiś czas nie będzie montował LPG. 

Co z tej trójcy polecacie najbardziej?

Opcja 3, to dobry i sprawdzony silnik Renault pod LPG, Toyoty nie znam, Laguna3 bez turbo to już silnik Nissana, problem z gniazdami w głowicy przy LPG.

Napisano

Toyota to jeszcze silnik 1.8 vvt-i. LPG da się zamontować, ale co około 30 tys. km trzeba kontrolowac luzy zaworowe. Kasują się na zaworach wydechowych. Regulacją szklankowa, a więc dość kosztowna. 

Napisano

Z tej trójki wybrałbym mondeo mk4. A na drugim miejscu avensis/scenic, w zależności od oczekiwań co do nadwozia - kombi/minivan. Scenic był 4x4, jeśli takiej praktyczności potrzebuje.

Napisano
50 minut temu, fosfor napisał:

Z tej trójki wybrałbym mondeo mk4. A na drugim miejscu avensis/scenic, w zależności od oczekiwań co do nadwozia - kombi/minivan. Scenic był 4x4, jeśli takiej praktyczności potrzebuje.

Ale Scenic był 4x4 w 1generacji, do 2003 roku, w 2007 tylko ośka, jakaś wersja była tylko plastikami obłożona ... 

Napisano
4 minuty temu, Pipper napisał:

Ale Scenic był 4x4 w 1generacji, do 2003 roku, w 2007 tylko ośka, jakaś wersja była tylko plastikami obłożona ... 

a to przepraszam.

Napisano
3 godziny temu, Pipper napisał:

Opcja 3, to dobry i sprawdzony silnik Renault pod LPG, Toyoty nie znam, Laguna3 bez turbo to już silnik Nissana, problem z gniazdami w głowicy przy LPG.

Tym bardziej, że ta Laguna z 2008 będzie z tym silnikiem z pierwszej rewizji, gdzie te gniazda były lipne, po którymś lifcie wprowadzili M4R726 HI-Flex, niby z poprawioną głowicą. Mam ten silnik ale gazu nie przewiduję.

Jeżeli pod gaz to tylko 2.0T albo ten 1.6, ale mały wybór i auto raczej mulaste z tym motorem.

Edytowane przez analyzer64

Napisano

Jak pod LPG, to z tych trzech SCENIC.

Na pewno nie zardzewiweje i na pewno silnik się nie zepsuje. Reszta-nie wiadomo. 

Wygodnie się wsiada, części tanie. Brać, cieszyć się jazdą. :ok:

Napisano

Jako posiadacz scenica napisze, scenic.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Napisano

Z tej 3 znam Scenica i moge polecic. Sprzedalem takiego, tylko krotkiego poczatkiem roku, nie mialem zadnych problemow przez kilka lat jak go mialem, dodatkowo byla skrzynia AT.

Ciezko o bardziej funkcjonalne auto, tam masz 3 niezalezne fotele z tylu dowolnie konfigurowane (mozna wyjac, przesunac, zlozyc oparcie itp kazdy z osobna), do tego mnostwo schowkow.

Edytowane przez zinger

Napisano
3 godziny temu, zinger napisał:

Z tej 3 znam Scenica i moge polecic. Sprzedalem takiego, tylko krotkiego poczatkiem roku, nie mialem zadnych problemow przez kilka lat jak go mialem, dodatkowo byla skrzynia AT.

Ciezko o bardziej funkcjonalne auto, tam masz 3 niezalezne fotele z tylu dowolnie konfigurowane (mozna wyjac, przesunac, zlozyc oparcie itp kazdy z osobna), do tego mnostwo schowkow.

Trzabyło dodać, że wcześniej miałem go ja, a jak wyglądał jest link w stopce. :)

Napisano

Miałem kiedyś Grand Scenica 2,0 z LPG w bogatej wersji. Mega wygodne i funkcjonalne auto. Do 210000 km nie robiłem przy nim nic poza eksploatacją (olej, filtry, klocki, no przed 200kkm zawias i amorki) i sprzedałem w jeden dzień. Chyba najlepiej wspominam to auto ze wszystkich jakie miałem. Teraz mam Scenica III X-MOD z 1,2 Tce. Silnik dziwoląg i funkcjonalność jednak mniejsza (mniej schowków, krótki).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.