Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brama wjazdowa przesuwna

Featured Replies

Napisano

Witam, jestem na etapie robienia ogrodzenia frontowego, no i gość, który ma mi to robić zapytał mnie czy fundament na którym będzie stało ogrodzenie ma być też pod podjazdem (wg niego będzie lepiej się to trzymało tym bardziej, że brama będzie miała około 5,5m). Jak myślicie robić pod wjazdem też czy tylko tam gdzie będą murki?

Napisano
8 minut temu, dobromir napisał:

Witam, jestem na etapie robienia ogrodzenia frontowego, no i gość, który ma mi to robić zapytał mnie czy fundament na którym będzie stało ogrodzenie ma być też pod podjazdem (wg niego będzie lepiej się to trzymało tym bardziej, że brama będzie miała około 5,5m). Jak myślicie robić pod wjazdem też czy tylko tam gdzie będą murki?

Ja mam praktycznie tylko jeden na którym opiera się konstrukcja. Z drugiej strony gdzie jest przykręcony tylko uchwyt jest stary słupek sąsiada. Brama też ma coś koło 5m.

Najlepiej będzie sprawdzić to z producentem bramy aby nie było wtopy. AFair dostałem specyfikację jaki ma być fundament i gdzie co ma być zakotwione.

Napisano

U siebie mam fundament tylko pod wózkiem bramy przesuwnej i w zimie potrafi się"rozejść" brama ze słupkiem na drugim końcu, i wtedy trzeba robić regulację bo brama się nie domyka. Podobnie mam z furtką, gdzie tylko punktowo słupki są zabetonowane. 

Podsumowując , lepiej zrobić pełny fundament, koszt w sumie nie będzie jakiś kosmiczny a całość będzie bardziej stabilna.

Napisano

pod podjazdem też i bardzo dobre masywne i głębokie pod słupkami, zbrojenie i kamienie typu kocie  łby mile widziane oraz dobry beton

kluczem do sukcesu

Edytowane przez Waldek40

Napisano

Zależy od warunków gruntowych-jak piasek to mozna sobie darować ale jak grunt wysadzinowy np. glina to dać jednolity i zazbroić.

Napisano

Mam klasyczną bramę i furtkę.

Fachowcy montujący wykopali spore rowy, daliśmy belki zbrojeniowe i zalali betonem.

Przez 10 lat nic nie drgnęło - słupki jak stały tak stoją, a brama i furtka trzymają piony :ok:

Napisano
17 godzin temu, dobromir napisał:

rozważałem temat jakiś czas temu, zrobiłem jak pisało AK, połączyłem słupy pod spodem... a potem przyszli fachowcy od bramy i słupek do którego brama dojeżdża zamontowali osobno obok mojego ;] a brama też stoi na osobnym fundamencie obok ogrodzenia także można powiedzieć że z tym co budowałem to nie ma nic wspólnego ;] 

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady, zdecyduję się na pełny fundament.

Napisano
Dzięki za rady, zdecyduję się na pełny fundament.
Mam pełny od 12lat ani drgnie.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka