Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kocioł gazowy dwufunkcyjny

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak w temacie. Jestem zmuszony wymienić leciwy już kocioł gazowy dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania (Viessmann Vitopend 100) na coś nowszego. Nie wykluczam opcji zamkniętej komory spalania. Co jest teraz na topie w kategorii cena/jakość? Nie chcę wydać więcej niż 4500 zł.

Napisano

Szukaj tego, który w Twojej okolicy ma dobrą bazę serwisantów.
Termet ma różne opinie, ale u mnie sporo serwisantów, no i cena do jakości akurat całkiem rozsądna

Napisano
  • Autor

Przede wszystkim chciałbym aby nowy piec miał podobny układ przyłączeń co Viessman. To jest jakoś ustandaryzowane czy każdy producent sobie?

Napisano

To najlepiej szukaj czegoś z Viessmann-a.

Przeważnie większość producentów ma różne podejścia

Napisano
6 godzin temu, bochumil napisał:

Nie wykluczam opcji zamkniętej komory spalania

Obecnie wszystkie mają zamknięta 

Napisano
  • Autor
Nie wszystkie. Spokojnie kupisz piec z otwartą komorą, Beretta, Termet, Ariston. Są na allegro w cenie do 2500 zł.
Napisano
8 godzin temu, 4thelement napisał:

Nie dokończyłeś zdania.

Obecnie wszystkie z zamknięta komorą spalania są kondensacyjne.

Napisano

Ja bym poszedł w Vitodensa 111W w nowej wersji, ale to poza budżetem (bo jeszcze trzeba wymienić/ dołożyć komin)

Jeśli taniego to termet, ale licz się z tym że w mogą być upierdliwe awarie. 

Napisano

Immergas - bardzo dobre piece. 👍

Napisano
  • Autor
W dniu 10.07.2021 o 08:40, exor napisał:

A to można jeszcze zwykłego kupić legalnie? 

Skoro występują w ofercie producenta to dlaczego nie? Przykład, podany powyżej Immergas

https://www.immergas.pl/produkty,12543/nike-eco-24?dest=1

Napisano
  • Autor

Mnie jeszcze interesuje kwestia przyłączy. Czy jest tu jakaś standaryzacja? Porównałem sobie Aristona z Viessmannem i układ mają identyczny. Różnica może być w wymiarach.

Napisano
10 godzin temu, bochumil napisał:

Mnie jeszcze interesuje kwestia przyłączy. Czy jest tu jakaś standaryzacja? Porównałem sobie Aristona z Viessmannem i układ mają identyczny. Różnica może być w wymiarach.

niestety nie ma - wymieniałem Berettę na nowszą - i niestety sobie zmienili przyłącza... montażyści stwierdzili, że zawsze coś wychodzi

Napisano
W dniu 8.07.2021 o 17:16, bochumil napisał:

Witam

Jak w temacie. Jestem zmuszony wymienić leciwy już kocioł gazowy dwufunkcyjny z otwartą komorą spalania (Viessmann Vitopend 100) na coś nowszego. Nie wykluczam opcji zamkniętej komory spalania. Co jest teraz na topie w kategorii cena/jakość? Nie chcę wydać więcej niż 4500 zł.

A to są jeszcze dostępne w sprzedaży piece z otwartą komorą? Ja mam Aristona i jestem zadowolony.

Napisano
  • Autor
A to są jeszcze dostępne w sprzedaży piece z otwartą komorą? Ja mam Aristona i jestem zadowolony.

Są dostępne.
Napisano
Teraz, bochumil napisał:

Są dostępne.

Ze względów bezpieczeństwa odpuścił bym piec z otwartą komorą.

To teraz pytanie czy masz wentylacje przystosowaną i masz komin koncentryczny. Choć np w moim Aristonie jest opcja aby powietrze brał z osobnego komina.

Napisano
  • Autor
Ze względów bezpieczeństwa odpuścił bym piec z otwartą komorą.
To teraz pytanie czy masz wentylacje przystosowaną i masz komin koncentryczny. Choć np w moim Aristonie jest opcja aby powietrze brał z osobnego komina.

Mam od 25 lat piec z otwartą komorą spalania. Na każdym piętrze mam czujniki czadu. Nie ma problemu.