Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Renowacja reflektorów poszła nie tak, jak odwrócić efekt

Featured Replies

Napisano

Witam, postanowiłem uczynic renowacje jednego z reflektorów no i wyszła tragicznie, wiem ze to przez źle zakupiony lakier bezbarwny w spray. Jak moge teraz odwrocic ten efekt? Znowu wycierajac papierem 400/600/2000k? Czy polecicie cos innego? Tutaj efekt...https://ibb.co/7Q0yxFR

Napisano

na początek uwaga - 400 jest zbyt agresywna wg mnie. Start od 600 jest już dość agresywny. Inna sprawa, że nie widzę na zdj zacieków z wody, jak robiłeś to na sucho to kolejny błąd, to 600 w górę to papiery wodne i musisz ich używać z duża ilością wody bo się zapychają szybko i cała robota nie ma sensu). Papier namoczony i potem spryskiwacz i co chwilę kilka psików, woda ma się tam lać.

Ja zaczynałem od 800-1500-2000 (opcjonalnie 2500- ale tylko jak widzisz powód).

ile warstw lakieru tam dałeś i jaki to lakier-2K?

Możesz zostawić do utwardzenia i polerka albo zabawa z papierami.

Napisano
  • Autor

Lakier byl z castoramy bez zadnego utwardzacza, teraz kupiłem APP 2K Klarlack. Dałem jakos 3 warsty. Wiec zaczac od 600 zeby to zedrzeć?

Napisano
W dniu 16.07.2021 o 20:59, crisof99 napisał:

Witam, postanowiłem uczynic renowacje jednego z reflektorów no i wyszła tragicznie, wiem ze to przez źle zakupiony lakier bezbarwny w spray. Jak moge teraz odwrocic ten efekt? Znowu wycierajac papierem 400/600/2000k? Czy polecicie cos innego? Tutaj efekt...https://ibb.co/7Q0yxFR

Polerkę zrób. Lakier z utwardzaczem dał ten sam efekt przy 4 warstwach.  Po polerce jest idealnie. 👍

Napisano
19 godzin temu, crisof99 napisał:

Lakier byl z castoramy bez zadnego utwardzacza, teraz kupiłem APP 2K Klarlack. Dałem jakos 3 warsty. Wiec zaczac od 600 zeby to zedrzeć?

Zacznij od 1200 na mokro, włóż trochę więcej pracy, mniej zniszczysz, zakończ na mokro 3000. Lakieru daj 4-5 cienkich warstw na mokro. Albo po papierze, polerka solidna, odtłuść delikatnym preparatem i daj ceramikę... Efekt będzie odpowiedni :piwko:

Napisano
W dniu 17.07.2021 o 14:01, crisof99 napisał:

im grubszy papier tym łatwiej narobić głębokich rys i nierówności - nie warto

Jeżeli chcesz to lakierować od nowa lakierem 2K to 1000-1200 na start, dużo wody i musisz się pozbyć lakieru, który dałeś.

ALE ja bym to na początek próbował polerować (jak masz czym) bo możesz to wyciągnąć i rok-dwa Ci to wytrzyma (chyba że bardzo dużo jeździsz).

Napisano

1000-1500-2500-3500 zdaje się, że takie papiery mam jak nosiłem się z zamiarem polerowania lamp. Teraz bym takie same gradację użył. Na to lakier 2K bym dał, i znając siebie jeszcze na koniec liznął jakąś menzerną finishującą.

Napisano
10 minut temu, analyzer64 napisał:

1000-1500-2500-3500 zdaje się, że takie papiery mam jak nosiłem się z zamiarem polerowania lamp. Teraz bym takie same gradację użył. Na to lakier 2K bym dał, i znając siebie jeszcze na koniec liznął jakąś menzerną finishującą.

3500 to chyba będzie gładszy niz kartka papieru;]

Myślałem ,ze jak się klosz lakieruje to nie musi być aż tak bardzo wypolerowany i wystarczy papier 1500, góra 2000:hmm:

Napisano

Niby jakaś chropowatość jest podobno zalecana, ale myślę że gładki poliwęglan, nawet po papierze 3500 jest na tyle przyczepny, że dałby dobry efekt :hmm:

Można równie dobrze nie lakierować, a zabezpieczać jakimś Meguiars Headlight Protectant, czy Sonax Profiline Headlight Protect-to chroni przed UV. Można iść też w folię (droższa niż ta chemia czy lakier), albo lakier 2K. :ok:

Napisano

robiłem kiedyś według tego przepisu i wyszło dobrze, tak jedna gradacja papieru 600-tka

reflektor