Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Taśmy LED pod szafki kuchenne, z czym to się je?

Featured Replies

Napisano

Nigdy nie montowałem taśm. A jest potrzeba w jednej kuchni zrobić.

Ma po prostu świecić. Kuchnia pewnie za rok do wymiany, więc powiedzmy, że może być to prowizorka ;)

W sumie ok 2,40cm do podświetlenia, z narożnikiem po drodze. Co potrzebuję?

Kupione na wymiar dwa kawałki? (jak je połączyć?) Czy jeden długi i można tym jakoś zakręcić?
Ma być jedna barwa, bez pilotów i zmiany kolorów.

Włącznik... może być gdzieś na samej taśmie albo osobno wyprowadzony / bezprzewodowy. Bez znaczenia.

Ja ikeowe mam w szynie. Ale chyba mogę zrobić tutaj bez.... Co podpowiecie? Jak do tego podejść? :)

Napisano

Mam podobny problem, babie wcisnęli led-y z automatem do machania rękoma to zaświecą.

Tandeta niemożliwa do ogarnięcia.

Chyba to zaliczy kibel i założę normalną listwę led z włącznikiem i odpowiadającą polskim normom .

Napisano
46 minut temu, tomecki napisał:

Ma po prostu świecić. Kuchnia pewnie za rok do wymiany, więc powiedzmy, że może być to prowizorka ;)

Kupione na wymiar dwa kawałki? (jak je połączyć?) Czy jeden długi i można tym jakoś zakręcić?

Włącznik... może być gdzieś na samej taśmie albo osobno wyprowadzony / bezprzewodowy. Bez znaczenia.

Ja ikeowe mam w szynie. Ale chyba mogę zrobić tutaj bez.... Co podpowiecie? Jak do tego podejść? :)

Wersja totalna prowizorkę i za grosze:

- kupujesz w jakiejś lokalnej hurtowni pasek ledowy (jak najgęściej ledy i jak najmocniejsze - doradzą, bierz 4000K) - wtedy kleisz bezpośrednio do szafek pasek ledowy i końcówkę lutujesz kabelkami i prowadzisz do zasilacza (w hurtowni doradzą jakiej mocy), włącznik za zasilaczem. Zakręt zrobisz po łuku odpowiednio naginając pasek.

Koszt przy 2,4mb to będzie ok. 60 PLN

Wersja ładnie:

- kupujesz profil aluminiowy z transparentnym lub mlecznym plastikiem, docinasz w rogu kąt 45 stopni w skrzynce uciosowej, przyklejasz/przywiercasz do dołu szafek. Wklejasz pasek ledowy, na zakręcie albo naginasz pasek, albo przecinasz i kabelkami robisz mostek, podłączasz do zasilacza, znajdujesz miejsce na przełącznik i wbudowujesz go w szafkę

Koszt ok. 200-250 PLN

Zamiast mechanicznego włącznika można dać włącznik zbliżeniowy (na machnięcie) - ok. 50 PLN.

Wersja profi:

- jak wyżej, ale profil aluminiowy wpuszczony dół szafek - wymagane już narzędzie do zrobienia nacięcia/podfrezowania rowka.

Koszt jak wyżej + robota osoby, która wykona rowek.

Praca dość prosta, wymagane podstawowe narzędzia + umiejętność lutowania.

Edytowane przez Tomo

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor
W dniu 25.10.2021 o 11:33, Tomo napisał:

Wersja ładnie:

- kupujesz profil aluminiowy z transparentnym lub mlecznym plastikiem, docinasz w rogu kąt 45 stopni w skrzynce uciosowej, przyklejasz/przywiercasz do dołu szafek. Wklejasz pasek ledowy, na zakręcie albo naginasz pasek, albo przecinasz i kabelkami robisz mostek, podłączasz do zasilacza, znajdujesz miejsce na przełącznik i wbudowujesz go w szafkę

Koszt ok. 200-250 PLN

Zamiast mechanicznego włącznika można dać włącznik zbliżeniowy (na machnięcie) - ok. 50 PLN.

leniwy jestem, więc.... znalazłem pierwszy lepsze sklep w sieci (co będę jeździł :hehe: ), wymieniłem 3 maile i złożyłem zamówienie

obraz.png.50ad912b67af259a360d0fe8e80f55a2.png

Niech mnie to od razu polutują, bo mam g***nianą lutownice i pewnie bym przegrzał ;]

Nie wiem kiedy to poskładam. Może za tydzień w weekend :hmm:

Napisano
W dniu 25.10.2021 o 11:33, Tomo napisał:

Wersja ładnie:

Koszt ok. 200-250 PLN

Na Allegro można kupić listwę 120 cm z zasilaczem i wyłącznikiem za 71.99 zł (może uda się też trafić taniej)

Napisano

Kombinacji masz kilka: zwykły przyklejany pasek LED ( już ma klej- w kuchni się nie sprawdzi po jakimś czasie odpadnie) klosze plastikowe i Alu płaskie kątowe wpuszczane we frez..jak koledzy pisali..., Zasilacz może się okazać że masz jakiś stary w domu ( któryś z pasków zasila zasilacz po starym depilatorów żony :-)))). Włącznik ( teraz też możesz podłączyć dolutiwac 500 rodzajów) i voila.
Jak ma być na chwilę to w Lidlu bBiedrze czasami rzucają takie zabudowane paski 3 lub 2x 1m łączone se sobą miękkim Jackiem ( rozwiązuje kwestie zakretu) estetycznie obudowane w jakiejś tam nawet klasie szczelności. Potem to łatwo przenieść do szafy, stołu warsztatowego wherever...do tego 3 lata gwary....bc2038c1a09f94e6ea335e8f267d65db.jpg134a9498697292dac8ec22f2841467f4.jpgf2181515fa67391bd9e292c523724d72.jpg87b17ea96ce03b3747ae92c196dd6533.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
W dniu 25.10.2021 o 10:47, tomecki napisał:

idź do dużego sklepu elektrycznego, na pewno Ci coś dobiorą tj. taśmę na metry + zasilacz do tego, sterowanie np. zdalnie sterowanym gniazdkiem na pilot albo aplikacją do telefon i gotowe

Napisano
  • Autor
Teraz, mPh napisał:

idź do dużego sklepu elektrycznego, na pewno Ci coś dobiorą tj. taśmę na metry + zasilacz do tego, sterowanie np. zdalnie sterowanym gniazdkiem na pilot albo aplikacją do telefon i gotowe

Kupiłem przez neta graty. W środę będę montować :oki:

Napisano
11 hours ago, tomecki said:

Jeszcze mogę polecić coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/neon-flex-led-230v-cieply-waz-tasma-pro-ip67-24gw-7829587042
Korzystam do oświetlenia półek w spiżarni, śmiga elegancko. :ok: 
Tak wiem, że kupiłeś, na przyszłość zostawiam. ;] 

Napisano
14 hours ago, tomecki said:

Tylko pamiętaj, żeby wyglądało jak prowizorka :ok: 

:phi:

Napisano
5 godzin temu, AstraC napisał:

Jeszcze mogę polecić coś takiego:
https://allegro.pl/oferta/neon-flex-led-230v-cieply-waz-tasma-pro-ip67-24gw-7829587042
Korzystam do oświetlenia półek w spiżarni, śmiga elegancko. :ok: 
Tak wiem, że kupiłeś, na przyszłość zostawiam. ;] 

Brzmi aż niewiarygodnie :totalszok:

120 ledów na 1 m

1 led 20-22 lumenów

Czyli z 1 m paska mamy 2400-2680 lm

Napisano

Jak z bliska wygląda jak na zdjęciach z daleka to dobra robota

Napisano
  • Autor
28 minut temu, PavvelM napisał:

Jak z bliska wygląda jak na zdjęciach z daleka to dobra robota

Z lewej za profilem wszedłem przewodem do szafki i rogiem szafki na dach szafki do zasilacza. Nie chciało mi się ściągać szafki i bawić w jakieś mini korytka... Poza tym nie ma się imo do czego przyczepić :)

Napisano
3 godziny temu, tomecki napisał:

Z lewej za profilem wszedłem przewodem do szafki i rogiem szafki na dach szafki do zasilacza.

Tak mi się wydawało że tam idzie przewód jest ok :) Z tymi przewodami zawsze jest problem.