Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płyn chłodniczy -40 st C

Featured Replies

Napisano

Co w Skandynawii leją do chłodnic? Mają teraz ok - 40 st Celsjusza. Ja widziałem tylko jakieś do -35. 

Napisano
Co w Skandynawii leją do chłodnic? Mają teraz ok - 40 st Celsjusza. Ja widziałem tylko jakieś do -35. 
Przeżyłem w Finlandii -37 na płynie -35

Miałem lekkie obawy odpalając rano...
Napisano
  • Autor
Teraz, ppmarian napisał:

Przeżyłem w Finlandii -37 na płynie -35

Miałem lekkie obawy odpalając rano...

Zakładam że Skandynawowie pijąc rano kawę nie mają takich obaw więc leją coś lepszego niż Prestone ;) 

Napisano
3 minuty temu, lucash napisał:

Koncentrat Prestone wystarczy 70% do 30% wody i jest do -64 stopni.

Napisano
  • Autor
2 minuty temu, mugen napisał:

Szybko poszło. Dzięki :) 

Napisano
3 godziny temu, mugen napisał:

To raczej bełkot marketingowy, bo taki parametr dla glikolu etylenowego jest nieosiągalny. Przy takim stężeniu z krzywej zamarzania wychodzi jakieś -50 parę stopni.

Takie wartości są osiągalne dla glikolu polipropylenowego ale tego w tym koncentracie zgodnie z kartą charakterystyki nie ma.

https://auto-land.pl/karty_charakterystyk/PARYS/Prestone/prestone_plyn_do_chlodnic_koncetrat_clp.pdf

Edytowane przez shapyr

Napisano
3 godziny temu, lucash napisał:

Zrobi się kasza i tyle, nie rozwali to chłodnicy ani bloku silnika więc problemu być nie powinno.

I temperatura to ma być faktyczna a nie odczuwalna (bo patrzę na mapy i nie widzę tych -40°C):hmm:

Napisano
Zakładam że Skandynawowie pijąc rano kawę nie mają takich obaw więc leją coś lepszego niż Prestone [emoji6] 
Tam większość albo podłącza auta pod 230v i grzeje układ albo zwyczajnie garazuje
Napisano
6 godzin temu, shapyr napisał:

To raczej bełkot marketingowy, bo taki parametr dla glikolu etylenowego jest nieosiągalny. Przy takim stężeniu z krzywej zamarzania wychodzi jakieś -50 parę stopni.

Takie wartości są osiągalne dla glikolu polipropylenowego ale tego w tym koncentracie zgodnie z kartą charakterystyki nie ma.

https://auto-land.pl/karty_charakterystyk/PARYS/Prestone/prestone_plyn_do_chlodnic_koncetrat_clp.pdf

To jest nic KFS 11 Luquimoly w proporcji 2:1 jest do -68 :)

Napisano
10 godzin temu, lucash napisał:

u ruskich się po prostu nie wyłącza auta...

Napisano
  • Autor
7 godzin temu, volf6 napisał:

Zrobi się kasza i tyle, nie rozwali to chłodnicy ani bloku silnika więc problemu być nie powinno.

I temperatura to ma być faktyczna a nie odczuwalna (bo patrzę na mapy i nie widzę tych -40°C):hmm:

Czyli co, na początku z silnikiem nic nie będzie a potem siłą rzeczy po rozruchu temperatura płynu chłodniczego będzie się podnosić? 

Napisano
12 godzin temu, lucash napisał:

większość koncentratów 1:1 daje -35* a 2:1 -50* także luzik.

Napisano

sam jestem ciekaw. W zeszłym roku na jesieni kupiłem auto ze Szwecji, w zbiorniczku był przezroczysty płyn. Myslalem, że handlus dolał wody. Sprawdziłem glikometrem i poza skalą pokazało, sporo powyżej - 50. Później wymieniałem rozrząd z pompą wody i wlałem płyn dostępny u nas w handlu. Tester pokazał troszkę ponad - 35 stopni.