Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Oświetlenie świąteczne solarne

Featured Replies

Napisano

Powiesiłbym sobie lampki choinkowe na zewnątrz ale nie chcę ciągnąć przedłużaczy.

Czy ktoś stosuje oświetlenie świąteczne zasilane panelem solarnym ?

Np takie https://allegro.pl/oferta/lampki-choinkowe-swiateczne-30-led-sznur-solarny-11326078411

Napisano
8 minut temu, Marko33 napisał:

Powiesiłbym sobie lampki choinkowe na zewnątrz ale nie chcę ciągnąć przedłużaczy.

Np takie https://allegro.pl/oferta/lampki-choinkowe-swiateczne-30-led-sznur-solarny-11326078411

Ten łańcuch świetlny musi być napędzony akumulatorkami, które są umieszczone w tym urządzeniu.

Po wielkości można wnioskować, że wchodzi ich tam 3, maksymalnie 6.

Moim zdaniem ten panel solarny jest zbyt mały, żeby naładować tak dużą baterię akumulatorów (i to przy założeniu kilku godzin ładowania i kilkunastu świecenia).

Moim zdaniem będą to wyrzucone pieniądze - tzn. będzie się to bździć przez pierwszą godzinę po zmroku, a potem już tylko jakieś ledwo dostrzegalne żarzenie.

Lepiej wydać na przedłużacz i podłączyć go prostym godzinowym sterownikiem.

Napisano

W lato może zadziała ale zimą to już gorzej... 

może lepiej akumulator samochodowy + przetwornica? Nie wiem tylko ile czasu aku wytrzyma i co ile trzeba by go doładować

Napisano
  • Autor
18 minut temu, Tomo napisał:

Ten łańcuch świetlny musi być napędzony akumulatorkami, które są umieszczone w tym urządzeniu.

Po wielkości można wnioskować, że wchodzi ich tam 3, maksymalnie 6.

Moim zdaniem ten panel solarny jest zbyt mały, żeby naładować tak dużą baterię akumulatorów (i to przy założeniu kilku godzin ładowania i kilkunastu świecenia).

Moim zdaniem będą to wyrzucone pieniądze - tzn. będzie się to bździć przez pierwszą godzinę po zmroku, a potem już tylko jakieś ledwo dostrzegalne żarzenie.

Lepiej wydać na przedłużacz i podłączyć go prostym godzinowym sterownikiem.

Mam naświetlacz LED panelem solarnym z Lidla i świeci aż miło - czy deszcz czy mróz. Tyle że nie światłem ciągłym ale z kolei natężenie tego światła jest dużo mocniejsze.

Przedłużacze odpadają - chcę to dać w różnych miejscach i ciągnięcie zasilania jest bez sensu.

Aku samochodowy - ostatecznie (z aku od quada zasilałem pompkę do oczka wodnego i chodziła na jednym ładowaniu ze 3 dni)

Napisano
10 minut temu, Marko33 napisał:

Mam naświetlacz LED panelem solarnym z Lidla i świeci aż miło - czy deszcz czy mróz. Tyle że nie światłem ciągłym ale z kolei natężenie tego światła jest dużo mocniejsze.

Przedłużacze odpadają - chcę to dać w różnych miejscach i ciągnięcie zasilania jest bez sensu.

Aku samochodowy - ostatecznie (z aku od quada zasilałem pompkę do oczka wodnego i chodziła na jednym ładowaniu ze 3 dni)

ile wat ma ta pompka ?

mam 2x120W panel podpięty do aku 100Ah i zimą brakuje czasem prądu 

a zasilam z tego 5x lampka 3w, + 1m taśmy LED (max 10W) - razem niech będzie 30W

ten naświetlacz pewnie zapala się na chwilę, więc dlatego daje radę

tutaj masz 30x LED i będą świecić po 16h a "ładować" się po 4-5h 

są tygodnie że nie masz ani jednego dnia ze słońcem, u mnie wtedy ten 100Ah aku wymięka 

inna kwestia że nie spodziewaj się z dużo światła z tego łańcucha, to ledwo świeci - mam taki łańcuch ale zasilany 3xAAA

Edytowane przez Koonrad

Napisano
2 godziny temu, Marko33 napisał:

Będzie działał, ale krótko wieczorem.

Mało słońca w dzień, krótki dzień.

Napisano
3 godziny temu, Koonrad napisał:

ile wat ma ta pompka ?

mam 2x120W panel podpięty do aku 100Ah i zimą brakuje czasem prądu 

a zasilam z tego 5x lampka 3w, + 1m taśmy LED (max 10W) - razem niech będzie 30W

ten naświetlacz pewnie zapala się na chwilę, więc dlatego daje radę

tutaj masz 30x LED i będą świecić po 16h a "ładować" się po 4-5h 

są tygodnie że nie masz ani jednego dnia ze słońcem, u mnie wtedy ten 100Ah aku wymięka 

inna kwestia że nie spodziewaj się z dużo światła z tego łańcucha, to ledwo świeci - mam taki łańcuch ale zasilany 3xAAA

Ten zestaw także jest zasilany prawdopodobnie zestawem 3 x akumulator AAA.

O ile przez dzień-dwa-trzy może to działać, to potem ten mały panel nie naładuje w tak krótkim czasie tego zestawu.

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Tomo napisał:

Ten zestaw także jest zasilany prawdopodobnie zestawem 3 x akumulator AAA.

O ile przez dzień-dwa-trzy może to działać, to potem ten mały panel nie naładuje w tak krótkim czasie tego zestawu.

W takim razie w oddalone od domu miejsce zawlokę agregat prądotwórczy i kiedy cała okolica będzie układać się do snu, zapuszczę motor i będę kotłował do samego rana i raczył się widokiem lampek na choince 🤣

Taką mam koncepcję 😆

Drugiego wieczora przyjdą do mnie z widłami 🤣

Napisano
5 minut temu, Marko33 napisał:

W takim razie w oddalone od domu miejsce zawlokę agregat prądotwórczy i kiedy cała okolica będzie układać się do snu, zapuszczę motor i będę kotłował do samego rana i raczył się widokiem lampek na choince 🤣

Taką mam koncepcję 😆

Drugiego wieczora przyjdą do mnie z widłami 🤣

postaw panel 200W + aku 100Ah i będziesz miał z głowy - wyjdzie taniej jak agregat i nie wkurzysz sąsiadów ;)

https://tooles.pl/zestaw-solarny-bateria-sloneczna-180w-12v-panel-solarny-regulator-napiecia-volt-solarny180-zes208?gclid=CjwKCAiAhreNBhAYEiwAFGGKPEh1uvw681un61elXRfzgyBWwLDJuT-gbJTofG0a5DXvh20hWQbqrRoCpGgQAvD_BwE

Napisano
  • Autor
9 minut temu, Koonrad napisał:

Przerost formy 😀

Napisano
34 minuty temu, Koonrad napisał:

Przedłużacz z marketu będzie tańszy :palacz:

Napisano
35 minut temu, Marko33 napisał:

Przerost formy 😀

można wykorzystać latem do oświetlania ogrodu ;)

Napisano
7 godzin temu, Marko33 napisał:

O tej porze roku temat dość śliski.

Mi dziś panele 3.73kWp wyprodukowały całe 0kWh. :hehe:

Napisano
7 minut temu, ZUBERTO napisał:

O tej porze roku temat dość śliski.

Mi dziś panele 3.73kWp wyprodukowały całe 0kWh. :hehe:

trzeba odśnieżyć ;)

u mnie instalacja 5200Wp prawie 700Wh - w szczycie 220W jakieś niecałe 5% 

image.png.fce7107634cb7ad1f356f62287c8f04b.png

Edytowane przez Koonrad

Napisano
56 minut temu, Koonrad napisał:

trzeba odśnieżyć ;)

Niewiele by to dało, jak nie tyle samo, czyli nic.